Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #76
    Bardzo dziwnie chmielisz, czemu tak?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment


    • #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      Bardzo dziwnie chmielisz, czemu tak?
      Czemu sądzisz że dziwnie??

      Comment


      • #78
        45' goryczkowym?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment


        • #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          45' goryczkowym?
          Dokładnie tak miałem w przepisie. Kombinuje piwka z różnych przepisów i akurat w jednym chmielenie wyglądało w ten sposób. Zobacze co z tego wyniknie

          Comment


          • #80
            Czech pils polecial dzis do butelek. w smaku ok

            Comment


            • #81
              Dzis uwarzyłem "dziesiątke" wyszła troche ciemna ale lubie takie kolorki.
              Mam nadzieje ze nie obedzie się bez infekcji gdyż okazało się że przed dodaniem drożdży musze dolać wody aby uzyskać 10Blg. Lejąc z dzbanka z wczesniej przegotowaną i ostudzoną wodą wpadła mi do fermentora pokrywka z dzbanka (mogła byc lekko zakużona)
              Przepis jutro bo padam z nóg.

              Pozdro

              Comment


              • #82
                #22 Dziesiątka

                No i kolejna warka - wszystkie poprzednie w butelkach i leżakują w piwnicy w temp ok 8st C

                Skład

                3kg - pilsneński
                0,2kg - monachijski
                0,2kg - carapillis
                0,2kg - cara gold

                Magnum 30g
                Żatecki 30g

                W34/70

                słody poszły do wody o tem ok 66stC.
                temperatura ustabilizowana została na 63st po 10' odebrano 4litry gęstego zacieru i podgrzano do 72stC (ciężko się mierzy temperature w tak gestej masie)
                Po 10 min doprowadzono do wrzenia i gotowano 15min.
                W tym czasie pozostałą częsć utrzymywano w 63stC
                Nastepnie wszystko zmieszano i doprowadzono do 72st C i tak przez 40'
                podgrzano do 76stC i wysładzanie
                wysładzanie do prawie pełnego gara 30l

                Chmielenie:

                60min Magnum
                15min żatecki


                chodzenie w wannie (może warto było wystawić na dwór do śniegu bo było -7stC ale bałem się co by jakiś kot z ciekawości się nie utopił w brzeczce )

                Przed zadaniem drożdży musiałem dolać wody gdyż wyszło 11blg a chciałem równe 10.

                Wyszło ok 25litrów które ładnie pyka w piwnicy w temperaturze ok 12st C

                Już widze że wyszło chyba troche za ciemne ( cara gold) ale lubie piwka ciemniejsze w barwie więc najważniejsze aby chmielenie okazało się dobre bo nie mam doświadczenia w tych chmielach.

                Comment


                • #83
                  #23 Koźlak


                  Zasyp:

                  pilsneński - 4kg
                  Monachijski - 1,5kg
                  wiedeński- 1kg
                  Cara Gold - 0,2 kg
                  Cara Munich II - 0,2kg

                  62stC- 45'
                  72stC - 15'
                  76stC - 5'

                  Chmielenie
                  60' - Sybilla - (50g granulat)
                  15' - Tetnanger (50g granulat)


                  Wyszło ok 27l - blg 16

                  Comment


                  • #84
                    Mam małe zaległości więc nadrabiam.

                    #24 Alt ostatkowy

                    Piwko uwarzone w ostatki i już siedzi na cichej.

                    pilzneński 1kg
                    monachijski 2,5 kg

                    wiedenski 1kg
                    abbey malt 0,5kg


                    62st - 40'
                    72st - 20'
                    76st - 5min


                    chmielenie:

                    marynka 60' 40g
                    Lubelski 15' 50g


                    drożdze po poprzedniej warce



                    piwko przy 5Blg zlane na cichą.
                    Last edited by puszka; 22-02-2013, 20:26.

                    Comment


                    • #85
                      #25 Kanał (miało być MojeAle)

                      Niestety piwo zakażone. Już przy przelewaniu na cichą wydawało mi się podejrzanie mętne a teraz po otwarciu fermentora pojawił się kożuch jak na zdjęciu:


                      Piwa nawet nie kosztuje

                      Na razie wystawiłem na wiatrołap a jutro poleci pod orzecha

                      Ciekawe w jakim momęcie zawaliłem z dezynfekcją i wdało się to cudo.

                      Piwo robiłem na drożdżach z poprzedniej warki. tj wlałem wszystko do tego wiadra co fermentowała poprzednia warka a zostały drożdże.

                      Poprzednia warka czyli Alt nie wykazuje zakażenia. Mam nadzieje że już go nie dopadnie.
                      Attached Files

                      Comment


                      • #86
                        W tej chwili wszystkie piwa w butelkach. Właśnie kończe butelkować Koźlaka który zszedł do 4 Blg.


                        Za chwile zabieram się za śrutowanie - jeszcze nie wiem czego ale poleci coś na dolniakach bo chyba to końcówka odpowiednich warunków w mojej piwnicy

                        Comment


                        • #87
                          #26 Pils Niedzielny

                          Zacierany i filtrowany w niedziele późnym wieczorem a w poniedziałek z samego rana gotowanko.

                          pilzneński 4kg
                          Pale ale 1kg
                          180g cukru trzcinowego (nie miałem co z tym zrobić)


                          62stC - 30min
                          72st C - 35min
                          77stC - 5min

                          Chmielenie

                          Chinnok 30g - 60'
                          Sazz 60g - 10min


                          Zadane drożdżami W 34/70

                          wyszło ok 23l 13,5Blg

                          Po 2 tygodniach poleciało na cichą przy gęstości 4Blg. Nadal siedzi w fermentorze w piwnicy.

                          Comment


                          • #88
                            Sezon już zakończony. Wszystkie piwa już w butelkach. Niedługo nadrobię zaległości w opisie poszczególnych warek. Jestem bardzo zadowolony może po za jedną rzeczą. Piwa coraz mniej

                            Comment


                            • #89
                              #27 Pils Wiedeński

                              wiedeński - 4kg
                              caraamber - 1kg

                              galena - 23g
                              spalt select 40g

                              zacieranie:

                              63stC - 40'
                              72stC- 30'
                              78stC - 10'

                              Chmielenie:
                              Galena 60'
                              SS 10'

                              drożdże to gęstwa z poprzedniej warki.

                              Wyszło 23l o gestości 12blg

                              butelkowano przy 3blg z dodatkiem 200g glukozy.
                              Wyszło 50 butelek 25l całkiem niezłego pilskia
                              Last edited by puszka; 30-05-2013, 18:12.

                              Comment


                              • #90
                                Sezon na warzenie coraz bliżej więc czas uzupełnić zapiski z poprzedniego sezonu

                                #28 Pilsik wiosenny

                                pilzneński 4kg
                                monachijski 1kg
                                carapilis 0,4kg
                                melanoidowy 0,1kg

                                Marynka - 30g
                                Galena 7g
                                Lubelski 25g

                                63stC - 45'
                                72stC - 15'
                                78stC - 10'

                                wysładzanie do ok 25l
                                chmielenie:
                                Marynka - 60'
                                Galena'40'
                                Lubelski 10'

                                Drożdże z poprzedniej warki.
                                Piwo odfermentowało do 4BLG
                                Piwo zabutelkowano pod koniec kwietnia. Po paru tygodniach leżakowania przyszedł czas na degustacje.
                                Bardzo słaby zapach chmielowy. Piana bardzo intensywna Kolor jasny bursztynowy. Goryczka słaba. Generalnie piwo OK chodź mogłoby być bardziej chmielowe.

                                Comment

                                Working...
                                X