Dzisiaj 5 dzień burzliwej pianka powoli zaczyna opadać , w sobotę trzeba będzie przelać na cichą
Browar Ściersona
Collapse
X
-
-
Error. "Brzeczka" jest takim samym archaizmem jak 'brzęczka', skoro słownik podaje, że 200 lat temu istniały obie wersje.
Daj sobie spokoj ze opowieściami, że już 200 lat nie używa się, gdy choćby to, że co chwilę poprawiasz nowego piwowara świadczy o tym, że jednak się używa ...i bedzie się używać
Comment
-
Nie zmuszajcie mnie do sprzątania kolejnej bezsensownej dyskusji na ten temat.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Pamiętaj, że osad drożdzowy po cichej możesz zalać nastepną brzęczką, tego samego gatunku piwa lub innego, o ile te drożdze podchodzą pod dany styl piwa. Gdybyś nie wiedział pod który styl piwa podchodzą, to zawsze możesz popatrzec w sklepie CP na 'zestawy surowcowe' i opcje wybory drożdzy, gdzie są wyszczególnione jakie drożdze są odpowiednie do danego stylu.Comment
-
Na kolejną warkę kupiłem już zestaw CP grodziskie,ale w najbliższej przyszłości planuje indian pale ale gdzie preferowany jest ten szczep który właśnie się pożywia w moim fermentorze.Czytałem że można zebrać gęstwę drożdżową i wstawić do lodówki,czy gęstwa to jest ta gęsta piana w kolorze drożdży????Comment
-
Gęstwa (drożdżowa) to jest to co zostanie na dnie po zlaniu piwa na cichą do innego fermentora.
A tak na marginesie, weź się za czytanie bo to wstyd o takie rzeczy pytać. Uszanuj nasze nerwy i ciężką pracę Niani Piwowarskiej.
Zobacz czerwony podpis na dole.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2011-02-03, 09:01."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
-
Ja kupiłem w Tesco karimatę z folia aluminiową i przyciąłem do rozmiaru gara.
Podgrzewam zacier do temp. 0,5 stopnia niższej od docelowej, gaszę palnik i owijam gar karimatą folią do ścianki. Mieszam jeszcze przez chwilę aby temp. równomiernie się rozłożyła w zacierze i gdy mam tyle ile chcę to włączam minutnik. Mieszam zacier co 5 minut aby temp. była równomierna w garze.Comment
-
Dziękuję bardzo za porady dotyczące utrzymania temperatury przerw.Za tydzień lub dwa będę zacierał grodziskie skorzystam i zamelduję o efektach.
Comment
-
Dzisiaj Warka Nr.1 przelana na cichą
Piwo od fermentowało do 3blg z początkowych 12blg
Smak młodego PIWA (mniam) lekko wytrawny
Comment
-
Pierwsza warka wczoraj tj.25.02.2011. Zabutelkowana
Fermentacja cicha trwała 3 tygodnie,wyszły 32 butelki.Za dużo zlałem po burzliwej z dna.Piwo od fermentowało do około 1 BLG.
Do refermentacji użyłem 160g ekstraktu słodowego jasnego,w proszku rozpuszczonego,w 400ml wody.
Jest to pierwsze piwo domowe jakie miałem przyjemność próbować,nawet młode jest o wiele lepsze od koncernowych
Comment
-
Dzisiaj Warka Nr.2
Piwo Grodziskie 8º BLG
Redakcyjne (z zacieraniem)Centrum piwowarstwa
* Słód pszeniczny 1,30 kg
* Słód wędzony 0,70 kg
* Słód pilzneński 0,50 kg
* Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
Zacieranie infuzyjne dwu temperaturoweComment
-
Chmielenie:
Lubelski 35 g w pierwszej minucie gotowania
15 g w 35 minucie
W trakcie chmielenia rozwiązał się woreczek z chmielem (granulat),w efekcie brzeczka lekko mętna.
Efektem końcowym są 22 litry Piwa 8 BLG.
Dzisiaj rano dodałem drożdże rehydrowane Safbrew S-33.Comment
-
Warka nr.3
4/5.03.2011
Belgijskie Specialty Ale 18º BLG Redakcyjne (z zacieraniem)Centrum Piwowarstwa
* Słód pilzneński 5,0 kg
* Słód monachijski 0,7 kg
* Słód karmelowy jasny 0,3 kg
* kolendra 10 g
* cukier kandyzowany 0,5 kg
* Chmiel Marynka, granulat, 30 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
Zacieranie infuzyjne dwu temperaturowe
Pierwsza przerwa w temperaturze 61-63 40 min.
Druga przerwa w temperaturze 71-73 20 min.
Chmielenie 60 min. Marynka, 10 min.przed końcem Lubelski razem z cukrem i kolendrą.
Wyszło 20 litrów 18 BLG
Zaszczepione starterem drożdży Safbrew S-33
Wieczorem pokazała się obfita pianaComment
-
Świetny pomysł z tą matą wykorzystałem przy okazji warki nr.3Ja kupiłem w Tesco karimatę z folia aluminiową i przyciąłem do rozmiaru gara.
Podgrzewam zacier do temp. 0,5 stopnia niższej od docelowej, gaszę palnik i owijam gar karimatą folią do ścianki. Mieszam jeszcze przez chwilę aby temp. równomiernie się rozłożyła w zacierze i gdy mam tyle ile chcę to włączam minutnik. Mieszam zacier co 5 minut aby temp. była równomierna w garze.Comment
Related Topics
Collapse
-
Zaczęły docierać do nas świeżutkie granulaty krajowych odmian ze zbioru 2024.
Na pierwszy rzut Cascade, Iunga, Lubelski i Marynka:
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e-pl-2024-50-g
https://www.browar.biz/centrumpiwowa...e/granulat/iun...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Jak zwykle nieco leniwie, z powodu oczekiwania na certyfikację i oznaczenie alfakwasów, wkraczają na nasze półki chmiele w szyszce. Zapraszam na razie po
Chmiel Lubelski
Lubelski PL 2025 - 50 g szyszki 3,5% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
Chmiel Marynka
Marynka PL 2025...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-12-03, 00:07 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment