Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WBD M&P czyli Macieja i przema potyczki ze słodem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 05-2007
    • 1501

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Rozumiem, że Urbock nr 109, to ta warka opisana powyżej, ino z pomyłkiem z nagłówku?
    Jasne, to kolejny koźlak, miało być: warka #109 Urbock. Tak to wychodzi jak się wkleja i nie uważa
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • Seta
      Piję piwo
      • 10-2002
      • 6964

      #32
      Poprawić?
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 05-2007
        • 1501

        #33
        Będę dźwięczny, a przy okazji wiszę
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 05-2007
          • 1501

          #34
          Wczoraj z okazji Święta Niepodległości popełniliśmy dwie warki
          Warka #111
          Koźlaczek Niepodległościowy

          Skład
          pilzneński 8,50kg
          monachijski 6,00kg
          caraffa III 0,30kg
          cristal 60L 1,00kg

          Zacieranie
          46/10min
          53/15min
          63/30min
          72/10min
          78-filtracja

          Chmielenie/dodatki
          marynka-50g/60min
          cascade-40g/15min
          cascade-30g/10min

          Drożdże
          Wyeast 2487 Hella-Bock

          Warka #112
          A'la Breslauer Schwarzer Schops

          Skład
          pszeniczny 5,50kg
          pszeniczny palony 0,80kg
          pilzneński 3,00kg
          monachijski 1,50kg
          carawheat 0,55kg

          Zacieranie
          45 zasyp
          50-53/30min
          62-63/60min
          72-73/20min
          78-filtracja

          Chmielenie/dodatki
          lubelski-50g/60min
          lubelski-20g/30min
          lubelski-20g/10min

          Drożdże
          Zymoferm Z044 /starter/
          Ciekawe co z tego wyjdzie, bo to taka nasza "wariacja na temat ..."

          Warka #111 wyszło 40l/17,5°Blg, warka #112 45l/13°Blg. Warka #109 przelana na cichą.

          Skończyliśmy ok godz.24 tylko dlatego, że filtracja Breslauera szła dość opornie, choć tego można było się spodziewać Wniosek z tego, że dwie warki jedna po drugiej to trochę uciążliwe, lepiej raz a dobrze
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 05-2007
            • 1501

            #35
            Wczoraj polecieliśmy z "grubej rury"
            Warka #113
            Barleywine

            Skład
            pilzneński 18kg
            carahell 3kg
            cara 50ebc 1kg
            biscuit 2kg
            amber 1kg
            płatki orkiszowe 0,4kg

            Zacieranie
            50-55/30min
            65-66/90min
            76-77/5min
            filtracja

            Chmielenie/dodatki
            nugget-100g/90min
            cascade-40g/30min
            cascade-40g/15min

            Drożdże
            Wyeast 1388 Belgian Strong
            Wyszło 33L/30°Blg

            Z cienkusza po "barleyu" którego wyszło 25L i dodaniu 1,7L ekstraktu bursztynowego, po odparowaniu, dodaniu curacao 40g, chmielu aurora 50g i lubelski 40g, pozostało 22L/20°Blg, zadane drożdże 1388
            Podczas warzenia do butelek poszła warka #109, a warka #110 przelana na cichą 3,5°Blg
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • Seta
              Piję piwo
              • 10-2002
              • 6964

              #36
              Łał ponad 25kg słodu? Cieniusz 20blg??? Tego jeszcze nie widziałem.
              Chętnie spróbował bym buteleczkę tego barlejłajna... za jakieś 3 lata.
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 05-2007
                • 1501

                #37
                Nie ma sprawy, przypomnij się za jakiś czas sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #38
                  Ja też się na barleya piszę, może jakaś wymianka w ZG w przyszłym roku - obiecuję doleżakować u siebie ze 2 lata co najmniej Nie chcę czekać do pełnego okresu dojrzałości, bo pewnie przedwcześnie wszystko wyżłopiecie
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Seta
                    Piję piwo
                    • 10-2002
                    • 6964

                    #39
                    Też go miałem w planach na ten sezon, chociaż raczej nie aż takiego potwora. Jak się uda gdzieś spotkać, to oczywiście przywiozę.
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • leona
                      PremiumUżytkownik
                      • 07-2009
                      • 5853

                      #40
                      Ja to bym się bał, że wcześniej umrę niż takie piwo osiągnie smakowe optimum

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 05-2007
                        • 1501

                        #41
                        Dajcie znać szybciej co bym nie zapomniał, w ZG na pewno będę, a potem w grafiku kolejny jest Wrocław
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 05-2007
                          • 1501

                          #42
                          Dziś dzień bez warzenia ze względu na wyjazd na jutrzejszą Giełdę Poznańską ale pracownicy browaru nie mogą siedzieć bezczynnie, więc warka #110 została zabutelkowana, Blg końcowe 3,5, warka #111 pozostaje nadal na burzliwej bo zeszła tylko do 5°Blg, temp. 8°C, warka #112 przelana na cichą 4°Blg. Przy okazji sprawdziliśmy Barleya, zszedł do 15°Blg, w smaku baaardzo słodowy, straszny ulepek, ale już lekko grzeje po gardziołku jak nic nie zepsujemy "będą z niego ludzie"
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 05-2007
                            • 1501

                            #43
                            Warka #115 z dn.2.12.2011r.
                            Urbock

                            Skład
                            pilzneński 4kg
                            monachijski 4kg
                            jęczmienny wędzony steinbach 8kg
                            karmelowy jasny strzegom 1kg

                            Zacieranie
                            45 zasyp
                            52-53/15min
                            62-63/25min
                            72-73/15min
                            78-filtracja

                            Chmielenie/dodatki
                            hellertau trad.+Spalter Sel.-80g/75min
                            hellertau trad.+Spalter Sel.70g/30min
                            hellertau trad.+Spalter Sel.60g/15min

                            Drożdże
                            Wyeast 2487 Hella-Bock
                            Wyszło 47L/18°Blg, temp. fermentacji 9°C

                            Warka #112 zabutelkowana, #111 poszła na cichą, zeszło do 4°Blg, cienkusz z "barleya" również na cichej 3,5°Blg, sam "barley" stoi nadal na burzliwej i ma 13,5°Blg.
                            Cdn....
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 05-2007
                              • 1501

                              #44
                              Warka #116 z dn. 9.12.2011r.
                              AIPA

                              Skład
                              pilzneński 17kg
                              monachijski 2kg
                              carapils 1,50kg
                              pale ale 1kg

                              Zacieranie
                              52-53/5min
                              62-63/45min
                              72-73/30min
                              78-filtracja

                              Chmielenie/dodatki
                              amarillo-20g/90min
                              amarillo-20g/80min
                              amarillo-10g/70min
                              chinook-30g/60min
                              chinook-20g/50min
                              citra-30g/40min
                              citra-20g/30min
                              simcoe-30g/20min
                              simcoe-20g/10min

                              Drożdże
                              Wyeast 1056 American Ale
                              Wyszło 71L/16,5°Blg, temp. fermentacji 18°C

                              Warka #111 i #114 zabutelkowana, #115 nadal na burzliwej. Sprawdziliśmy co tam słychać u barleya i zszedł przez tydzień tylko 1°Blg i ma w tej chwili 12,5°Blg. Jeden fermentor pozostał nadal nie ruszony, natomiast do drugiego dodaliśmy gęstwy Belgian Strong, mam nadzieję, że drożdże jeszcze trochę popracują
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              • przemo70
                                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                                • 05-2007
                                • 1501

                                #45
                                Warka #117 z dn. 16.12.2011r.
                                California Cammon

                                Skład
                                pilzneński 11kg
                                pale ale 6kg
                                cara 1kg
                                karmelowy jasny Strzegom 1kg

                                Zacieranie
                                54/30min
                                67-63/60min
                                78-filtracja

                                Chmielenie/dodatki
                                n.brewer-80g/60min
                                n.brewer-50g/15min
                                n.brewer-50g/5min

                                Drożdże
                                Wyeast 2112 California Lager
                                Wyszło 82L/13°Blg, temp.zadania drożdży 15°C, temp. fermentacji 18-20°C
                                Barleywine przelany na cichą 12Blg, reszta nadal na burzliwej.
                                Save water, drink beer ...

                                http://www.parowozy.com.pl/
                                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎