Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WBD M&P czyli Macieja i przema potyczki ze słodem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 05-2007
    • 1501

    #61
    Warka #126 Bitter zabutelkowana dn.23.03.12r
    Warka #127 Pils na cichą dn.27.03.12r
    Warka #123 Porter zabutelkowana dn.30.03.12r
    Warka #129 z dn.30.03.2012r.
    Witbier

    Skład
    pilzneński 6,35kg
    zakwaszający 0,10kg
    melanoidowy 0,5kg
    pszenica niesłodowana 6kg

    Zacieranie
    53/zasyp
    65/40min
    72/30min
    78-filtracja
    W tym czasie pszenica niesłodowana wsypana do 48/30min i po tym czasie temp. podniesiona do 100st. Porcjami wlane podczas podnoszenia temp. do 72st.

    Chmielenie/dodatki
    EKG 50g/60min
    Lubelski 60g/15min
    Kolendra 15g/5min
    Curacao 40g/5min
    Słodka pom. 20g/5min

    Drożdże
    Wyeast 3944 Belgian Wit

    Warka #127 Pils w dn.31.03.12r poszła do kegów i we flaszki.
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • przemo70
      † 1970-2019 Piwosz w Raju
      • 05-2007
      • 1501

      #62
      Dzisiaj niestety dzień bez warzenia, ale że w browarze musi się coś dziać, zabutelkowana została warka #128 Unfall Bitter, część o początkowym 9,5Blg zeszła do 2Blg i siedzi w butelkach z dodatkiem 3g cukru/but, natomiast reszta o Blg 12,5 zeszła do 3Blg i została zakegowana i zabutelkowana. Warka #129 Witbier przelany na cichą, jak na razie ma 4Blg. Na przyszły piątek planowany jest następny "Witek" ze zwiększonym zasypem
      Save water, drink beer ...

      http://www.parowozy.com.pl/
      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

      Comment

      • przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 05-2007
        • 1501

        #63
        Warka #130
        Witbier

        Skład
        pilzneński 7kg
        zakwaszający 0,10kg
        melanoidowy 0,50kg
        pszenica niesłodowana 7kg

        Zacieranie
        53/zasyp
        67/40min
        72/20min
        78-filtracja
        Kleikowanie pszenicy jak w poprzednim witku

        Chmielenie/dodatki
        Hellertau 60g/70min
        Lubelski 60g/15min
        Curacao 80g/10min
        Kolendra 15g/5min

        Drożdże
        Wyeast 3944 Belgian Wit

        Warka #129 Wit zabutelkowana.
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 05-2007
          • 1501

          #64
          Warka #131
          Urodzinowa Pszenica

          Skład
          pszeniczny 7kg
          pilzneński 3kg
          aroma 0,25kg
          zakwaszający 0,10kg

          Zacieranie
          45-48/10min
          55/15min
          62/40min
          72/40min
          77-filtracja

          Chmielenie/dodatki
          Lubelski 40g/60min
          Tettnanger 30g/15min

          Drożdże
          Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 05-2007
            • 1501

            #65
            Korzystając z wolnej chwili, dziś zabutelkowana została warka #130 Witbier i #131 Pszenica, czym sezon 2010/2011 uważam za zamknięty Teraz trzeba będzie wypić co się uwarzyło a nazbierało się tego jakieś skromne 1546L Na nas dwóch i na pomocników współpijców pewnie i tak będzie za mało. Do zobaczyska online w następnym sezonie piwowarskim, a na imprezach live
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • fidoangel
              Senior
              • 07-2005
              • 3489

              #66
              No to do zobaczyska

              A piwa zawsze jakby za mało...
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 05-2007
                • 1501

                #67
                Warzenie czas zacząć
                Warka #132
                Belgian Blonde

                Skład
                pilzneński 10kg
                monachijski 0,80kg
                cara 50EBC 0,40kg

                Zacieranie
                62-63/30min
                72-73/40min
                77-filtracja

                Chmielenie/dodatki
                Styrian Goldings 4,1ak/60g
                Lubelski 5.3ak 50g/15min
                Styrian Goldings 4,1ak 40g/5min
                Cukier trzcinowy 1kg/5min

                Drożdże
                Wyeast 1214 Belgian Abbey
                Wyszło 40L/16BLG zadane drożdżami w temp. 18stC
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 05-2007
                  • 1501

                  #68
                  Warka #133
                  Belgian Brune

                  Skład
                  pilzneński 10kg
                  monachijski 3,50kg
                  cara 120EBC 0,30kg
                  czekoladowy 900EBC 0,30kg

                  Zacieranie
                  30-zasyp
                  52/10min
                  62/50min
                  72/30min
                  78-filtracja

                  Chmielenie/dodatki
                  Styrian Goldings 4,1ak/55g/60min
                  Styrian Goldings 4,1ak 35g/15min
                  Styrian Goldings 4,1ak 10g/5min
                  Cukier trzcinowy Dark Muscovado 1kg/5min

                  Drożdże
                  Wyeast 1214 Belgian Abbey
                  Wyszło 44L/16,5BLG zadane drożdżami w temp. 18stC
                  Warka 132 poszła na cichą.
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 05-2007
                    • 1501

                    #69
                    Dziś nietypowo, czwartek i dzień warzenia, Josefika uprasza się o nie komentowanie wybicia, ze względu na warkę czysto testową
                    Wariacja na temat piwa "Siarczysta Kula" wg przepisu Kulego lekko zmodyfikowana
                    Warka #134
                    Belgian DSA

                    Skład
                    pilzneński 8kg
                    cristal 60L 2,20kg
                    cristal 20L 2,15kg
                    cristal 10L 1kg
                    carafa III 0,10kg

                    Zacieranie
                    30-zasyp
                    52/10min
                    62/50min
                    72/30min
                    78-filtracja

                    Chmielenie/dodatki
                    Marynka /szyszka/ 50g/60min
                    Lubelski 5,3ak 50g/15min
                    Lubelski 5,3ak 50g/5min
                    Cukier trzcinowy jasny 1kg/5min

                    Drożdże
                    Wyeast 1214 Belgian Abbey
                    Wyszło 37L/18BLG zadane drożdżami w temp. 18stC

                    Warka 132 nadal na cichej, a 133 nadal na burzliwej.
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • fidoangel
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 3489

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Skład
                      pilzneński 8kg
                      cristal 60L 2,20kg
                      cristal 20L 2,15kg
                      cristal 10L 1kg

                      A te "L" to co?
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Stasiek
                        Senior
                        • 02-2007
                        • 608

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        A te "L" to co?
                        Stopnie Lovibonda.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Skład
                        [...]
                        cristal 60L 2,20kg
                        cristal 20L 2,15kg
                        cristal 10L 1kg
                        Sporo tych cristali...
                        Last edited by Stasiek; 22-11-2012, 23:53.

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 05-2007
                          • 1501

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek Wyświetlenie odpowiedzi
                          Sporo tych cristali...
                          Maciej pozamiatał co leżało na podłodze i tak wyszło
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 05-2007
                            • 1501

                            #73
                            Warka #135
                            Robust Porter

                            Skład
                            monachijski 6,50kg
                            pilzneński 3,30kg
                            german dark 1,60kg
                            caramunich III 1kg
                            pszeniczny wędzony 1kg
                            pszenica palona 0,80kg
                            caramunich I 0,45kg
                            carafa III 0,20kg

                            Zacieranie
                            67/60min
                            78-filtracja

                            Chmielenie/dodatki
                            Nugget 11,8ak 50g/60min
                            Willamette 5,5ak 50g/20min
                            Northern Brewer 10,5ak 50g/2min
                            Fuggles 4,3ak 50g/2min

                            Drożdże
                            Wyeast 1335 British Ale II /starter/
                            Wyszło 47L/15BLG zadane drożdżami w temp. 20stC

                            Warka 132 B.Blond zabutelkowana, zeszło do 2,5blg, jutro na cichą pójdzie w.133 B.Brune
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 05-2007
                              • 1501

                              #74
                              Po długich negocjacjach wybór padł na EIPA
                              Warka #136
                              English IPA

                              Skład
                              pilzneński 12kg
                              caramunich I 1,20kg

                              Zacieranie
                              67-68/60min
                              78-filtracja

                              Chmielenie/dodatki
                              Herkules 14ak 55g/60min
                              Willamette 5,5ak 75g/5min
                              Lubelski 5,3ak 75g/1min

                              Drożdże
                              Wyeast 1335 British Ale II /starter/
                              Wyszło 45L/15BLG zadane drożdżami w temp. 20stC

                              Warka 133 B.Brune zabutelkowana, zeszła do 3BLG, a warka 134 BDSA poszła na cichą 3,5BLG
                              Za tydzień Bitter, trzeba zwiększyć wybicie ci by Josef się z nas nie śmiał .
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              • przemo70
                                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                                • 05-2007
                                • 1501

                                #75
                                Zrobił nam się koniec roku "myly Państwo" W naszym browarze pracowity dzień, bo to co "siedziało" jeszcze w fermentorach, należało zabutelkować. I tak w butelki poszedł Belgian Dark warka 134, zszedł do 3Blg, będzie miał "kopyto" warka 135 Robust Porter zszedł nie za nisko, bo tylko do 5Blg, ale że nie wykazywał żadnych ruchów, więc go siup we flaszki, a ostatnia warka z tego roku z numerem 136 English IPA zeszła do 3 Blg i trafiła do kegów i w butelki. W styczniu zaczniemy erę lagerów, bo trzeba napełnić puste "naczynia", bo już i tak za długo się kurzą
                                Chciałbym na Nowy Rok 2013 życzyć wszystkim forumowym piwowarkom i piwowarom Wszystkiego Najlepszego, owocnych zmagań z naszym hobby i samych sukcesów osobistych i zawodowych
                                Save water, drink beer ...

                                http://www.parowozy.com.pl/
                                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎