Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Bociana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kazimierz_W
    Senior
    • 05-2009
    • 689

    #76
    A oto nowa linia etykiet Browaru Bociana. Etykiety grzecznościowo robi mi olsztyńska Agencja Reklamowa Agraf. W baardzo dawnych czasach robili też ety dla Juranda. Jest czapkowo jak w olsztyńskim Pubie Beczka
    Attached Files
    Browar Bociana smaczny od rana
    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

    Comment

    • Kazimierz_W
      Senior
      • 05-2009
      • 689

      #77
      Poniedziałkowe manewry piwniczne

      Jak zwykle przy pięknej pogodzie zamknąłem się w piwnicy, by skryty w cieniu, produkować alkohol, poza kontrolą państwa.
      #52 Polski Ejl - trochę wzorowałem się na słynnym FAH.
      Zasyp: pilzeński Strzegom 5kg, karmelowy 30 Strzegom 0,5kg.
      Do 13l wody o temp. 40* wsypałem gips piwowarski oraz słody. Żwawo podniosłem do 63* i przerwa 15min. 73* - 45min.
      Filtracja i wysładzanie 12l wody.
      Przed zadaniem chmielu gotowałem z 10min. I tak: 40g Marynka na 60 min, 15g Marynka+15g Lubelski na 30min, mech irlandzki na 10min, 40g Lubelski na 5 min.
      Szybkie chłodzenie, whirlpool, dekantacja i wyszło mi 20l, 12BLG. Zadałem US-05 w temperaturze 26*. Temperatura fermentacji 21*, chyba o 3*C za dużo by zmieścić się w opisie stylu.
      Przy okazji warzenia miałem butelkować Rosanke oraz Wee-Heavy. Niestety cały wolny czas upłyną mi na myciu i pozbawianiu etykiet wielkiej sterty butelek.
      Testowałem również Mild'a, zapowiada się pysznie. Mam nadzieję jedynie, że stanie się bardziej wytrawne.
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

      Comment

      • Kazimierz_W
        Senior
        • 05-2009
        • 689

        #78
        Dużo piwa, mało alkoholu

        Mimo, że oficjalnie nie będę brał udziału w tegorocznej Birofilii, wzorem zeszłego roku chcę coś ze sobą zabrać. Śpieszę więc by mieć się ewentualnie z czymś pokazać.
        Polski Ejl trafił wczoraj na cichą, chyba raczej będzie nie doleżakowany na Żywiec. Przynajmniej posłucham co doświadczeni mają do powiedzenia na temat tego tworzącego się stylu, podczas nieoficjalnego panelu dyskusyjnego na ławce.
        Najważniejsze by Harcerskie było gotowe. Zakasałem zatem przedwczoraj rękawy, urwałem się wcześniej z roboty i przystąpiłem do działania.
        #53 Harcerskie 4,5BLG
        1,5kg pilzeńskiego, 1,5kg karmelowego 30 ze Strzegomia. Słody wsypałem do 8l wody o temp. 75*. Zacieranie w lodówce turystycznej w temp. 71*. Po 45 minutach przystąpiłem do filtracji. Fajnie tylko zaraz przypomniało mi się, że wcześniej podnosi się temp. do 78*. Trudno, złoże się układa, a ja dalej wiszę na telefonie, taka praca.
        Filtracja bez problemów, wysładzanie ok. 7l wody.
        Tradycyjnie gotowałem koło 10min przed zadaniem chmielu. Chmieliłem następująco: 15g Marynka na 60min, 15g Marynka i 15g Lubelski na 30min, na 10min łyżeczka mchu irlandzkiego i chłodnica, 50g Lubelskiego na 5min.
        Brzeczkę + zimną wodę wlałem do wiadra po Polskim Ejlu, który jak wspomniałem poszedł na cichą. Wyszło 28l, 4,5blg.
        Przy okazji w końcu rozlałem do butelek Rosanke. Piwo leżakowało w lodówce około 5 tygodni. Na 18l piwa dałem 130g glukozy, oraz drożdże W34-70 ze słoika. Chcę z nim wystartować w olsztyńskim konkursie.
        Browar Bociana smaczny od rana
        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

        Comment

        • Kazimierz_W
          Senior
          • 05-2009
          • 689

          #79
          Widzę, że nie opowiedziałem przygody z butelkowaniem Wee Heavy. Plan był taki, by użyć płatków dębowych z beczki po whisky. Nie chciałem ich dawać na cichą, bo zależało mi by sprawdzić jak zmieniać będzie się smak z upływem czasu. Z tego względu postanowiłem dodać je bezpośrednio do butelek. Trochę płatków odłożyłem by przetestować je na wódce, a 40g zalałem wrzątkiem, by je zdezynfekować. No i tu zrobił się problem, bo o ile suche płatki bez problemu wsypały by się do butelek, o tyle mokre były bardzo oporne. Z przygotowanych 40g, 30g udało się wepchnąć do butelek, reszta wylądowała na podłodze. Oczywiście nie można mówić również o równomiernym dozowaniu, ale co tam browar domowy to nie apteka, tylko świetna zabawa, przez ciężką pracę Parę butelek jest bez płatków, by porównać efekty. Degustacja przewidziana jest na jesień.
          Browar Bociana smaczny od rana
          Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

          http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

          Comment

          • Kazimierz_W
            Senior
            • 05-2009
            • 689

            #80
            Kwaaach

            Jeszcze dwa tygodnie temu jak piłem Lager Wiedeński i Schwarzbier to były ok. Teraz już są kwachami. Szczęśliwie, niewielkie resztki wiedeńskiego poszły w kanał, Szwarca trzeba szybko kończyć. Minęły już ponad dwa miesiące od butelkowania. Najgorsze jest to, że na tej samej gęstwie robiłem Rosanke. Tu kwasu jeszcze nie czuć, ale trzeba je szybko złykać puki dobre. Na konkurs poza tym też się nie nadaje, bo jest przegazowane. Piwo to lepsze jest jednak na drożdżach górnej fermentacji. Dolniaki wcale nie wyciągneły charakteru słodowego na wierzch, a kwaskowatość lepiej komponowała by się z górniakami, o takimi do saison na przykład.
            Browar Bociana smaczny od rana
            Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

            http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

            Comment

            • Swiaderny
              Junior
              • 10-2010
              • 19

              #81

              Comment

              • Kazimierz_W
                Senior
                • 05-2009
                • 689

                #82
                Rosanke II cz. 1

                Wczoraj, w końcu znów udało mi się zaangażować w piwowarstwo domowe. Cały czerwiec nie było nawet chwili by zabutelkować Polskie Ale.
                Rosanke II
                Zasyp:
                Słód wiedeński 2,25 kg, pszeniczny 1,25 kg, słód z pszenicy samopszy 0,25 kg, owsiany 0,25 kg, orkiszowy 0,25 kg, żytni 0,25 kg, karmelowy Strzegom 150 0,5kg, pszeniczny wędzony Weyermann 0,5kg. (Zestaw 6 zbóż z CP został uzupełniony o dwa ostatnie słody by przybliżyć piwo do pierwowzoru historycznego.)
                Zacieranie metodą odwróconej dekokcji.
                Wsypanie słodów do 19l wody o temp 42*C. Moczenie 20min, po czym odebrałem 11l rzadkiego zacieru. Gęsty podgrzałem do temp 70*, przerwa 15 min. Gotowanie 20min. Pod koniec gotowania część gorącego gęstego zwróciłem do rzadkiego, by zrobić 10min przerwy białkowej w 50*. Szybki zwrot do gęstego i lekka korekta temperatury przez podgrzanie do temp scukrzania 68*. Przerwa 15min, próba jodowa i podgrzanie do 76*.
                Filtracja
                Złoże układało się 20min. Filtracja oczywiście się zatkała, tzn ciurkało bardzo powoli, nacinanie złoża nic nie dawało. A tu nagle zadzwoniła żona, że ma mega problem w domu i muszę szybko wracać. Zostawiłem więc wszytko w cholerę, dolałem 6l wody do wysładzania i pojechałem. Dziś rano widziałem, że wszytko przefiltrowało się ładnie do końca. Dlatego jest to cz. 1 relacji z walki o konkursową warmińską Rosanke.
                Aha, Polskiego Ale znów oczywiście nie przelałem. Butelki czekają odkażone, wiadro z kranem miało się odkazić samo podczas filtracji. Może dziś, może jutro.

                Słowo o odwróconej dekokcji. Pierwszy raz wyczytałem o ten metodzie zacierania w wiosennym Piwowarze. Muszę przyznać, że ten sposób jest łatwiejszy niż "zwykła" dekokcja, nie kosztuje tyle czasu i całkiem sympatycznie się to robiło. Tylko dłonie bolą od kręcenia łychą. Zastanawia mnie jeszcze kwestia wysładzania, mamy przecież dużo większą ilość startową wody, w Piwowarze nic o tym nie było. Z tego względu dałem tylko 6l.
                Browar Bociana smaczny od rana
                Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                Comment

                • zgoda
                  Senior
                  • 05-2005
                  • 3516

                  #83
                  Odejmujesz od ilości do wysładzania. Jak zacieram w 18l to wysładzam mniej, bo mam już wyliczone ile potrzebuję.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Kazimierz_W
                    Senior
                    • 05-2009
                    • 689

                    #84
                    Czyli dobrze zrobiłem, dzięki
                    Dziś po pracy jadę przeprowadzić warzenie Rosnaki.
                    Browar Bociana smaczny od rana
                    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                    Comment

                    • Kazimierz_W
                      Senior
                      • 05-2009
                      • 689

                      #85
                      Misja wykonana
                      #52 Polski Ejl poszedł do butelek, 160g glukozy na 20l piwa. Spędził na cichej 5 tygodni. jest fajnie gorzki, ale boję się, że może skwaśnieć za jakiś czas. Szybko zostanie wypity.

                      #54 Rosanke II zostało uwarzone. Przed zadaniem chmielu gotowałem z 10min. 20g Marynki na 60min, 18g Lubelskiego i mech irlandzki na 10min.
                      Wyszło mi 20l 15BLG. Dolałem 5l wody by uzyskać 25l, 11BLG.
                      Zadane zrehydratyzowanymi Danstar Belle Saison w temp 24*. Fermentację prowadził będę w 20*.
                      Kolor wyszedł mi ciemniejszy niż marcowe, mam nadzieję, że nie za ciemne.

                      Ze względu na ostatnie infekcje mam nowe wiadro, oraz używałem nowego węża.
                      Browar Bociana smaczny od rana
                      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                      Comment

                      • Kazimierz_W
                        Senior
                        • 05-2009
                        • 689

                        #86
                        Weekendowa akcja

                        #52 Polski Ejl jakoś długo nie mógł się nagazować. W butelkach mętność. Potwierdziły się moje najgorsze obawy, piwo jest kwaśne i nadaje się do kanału. Szkoda, bo nie wypiłem ani jednej butelki. Jedyne co w nim dobre to czuć, że jest mocno gorzkie. Przy następnej okazji powtórzę schemat chmielenia na goryczkę.

                        #54 Rosanke trafiła do butelek z pominięciem cichej. Na refermentacje dałem 4g/0,5l. Kolor wyszedł nie za ładny, coś jak woda po myciu podłogi, do tego mętność. Cóż klarowność nie ma być cechą tego piwa, bo zasyp i historycznie robione było tak na szybko. Butelkowałem je "z duszą na ramieniu" bo trochę kwaśne. Tyle, że nie byłem pewien czy to wina zasypu czy też jakiejś infekcji. Na razie gazuje się ładnie (butelkuje zawsze trochę w piwne butelki PET, więc łatwo sprawdzić postępy w nagazowaniu), liczę, że może się ułoży i będzie git.

                        #55 Nowo Zelandzka IPA -zestaw z CP. Warzyłem ją w zeszły weekend, bo znienacka okazało się, że mam na to czas. Zasyp: pale ale 4,5kg, wiedeński 1kg, bursztynowy 0,5kg, karmelowy czerwony 0,2kg. Nie wiem po jaką cholerę kazali w instrukcji zrobić przerwę białkową, ale zrobiłem. Słody wsypałem do 13l wody o temp 55*. Po 10 min dodałem 5l wrzątku i podgrzałem jeszcze do 68*. Zacierałem 80min w lodówce turystycznej przy wsparciu przypadkowo znalezionej grzałki elektrycznej. Podgrzanie do 78* i filtracja, Wysładzanie 11l (zgodnie z instrukcją).
                        Chmeilenie: 50g Dr Rudi szyszka na 90', 20g Pacifica na 10' + mech irlandzki, 15g Paciffic Jade na 5'. Wyszło mi 21,5l 14BLG. Wg instrukcji miało być 17BLG, ale oczywiście za słabo odparowałem, moja wina. Na szczęście mieszczę się w dolnym zakresie stylu nawet na amerykańską IPA Zadałem zrehydratyzowane Danstar Nottingham. Po tygodniu, czyli w ostatni weekend, przelałem na cichą wraz z 30g Pacifica. Temperatura 18*. W środę dodam jeszcze 15g Paciffic Jade. Zapach cud-miód.

                        Tak się zeźliłem na ten Polski Ejl, że w niedzielę na szybko nastawiłem St Peter's IPA z puchy. Tak na poprawę humoru. 3kg nachmielonego ekstraktu + chmielowa saszetka Goldings =19l, 12BLG. Od nich zawsze wychodzą genialne piwa.
                        Browar Bociana smaczny od rana
                        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                        Comment

                        • Kazimierz_W
                          Senior
                          • 05-2009
                          • 689

                          #87
                          #55 Nowozelandzka IPA na 3 dni przed butelkowaniem dałem jeszcze 15g Paciffic Jade. 21.07 piwo trafiło do butelek wraz z 3,5g glukozy na 0,5l piwa. Wyszło smakowicie, mocno gorzkie, bardzo ładny tropikalny zapach. Bym chętnie pochwalił się nim w sobotę na olsztyńskim festiwalu browarniczym, ale dwa tygodnie leżakowania to chyba za krótko jak na 14BLG.

                          #56 St. Peter's IPA również 21.07 trafiło do balonu na cichą. W czwartek dodałem jeszcze 30g Fluggels w granulacie. Dziś jadę butelkować.
                          Tak sobie myślę by wykorzystać ten chmiel w sobotę podczas pokazu na Festiwalu. Wrzucę go do zamrażarki w woreczku i... Razem z kolegą z Browaru Czarny będziemy robić bursztynowego ale.
                          Zapraszam wszystkich, którzy będą w okolicy na spotkanie i wspólną degustację. Zaczynamy od 14.00.
                          Browar Bociana smaczny od rana
                          Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                          http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                          Comment

                          • Kazimierz_W
                            Senior
                            • 05-2009
                            • 689

                            #88
                            Jak zwykle proporcje zostały zachowane słusznie, więcej czasu na picie i produkcję piwa, prawie nic na forowanie. Nadejszła chwila by jednak opisać swe ostatnie piwowarskie przygody. Ale po kolei:
                            #55 NZ IPA - im dłużej leży (3 tyg.) tym ładniej wychodzi aromat chmieli. Piwo udane w 100%, cieszy smakiem, pianą itd., nie kruszy alkoholem. Piwo generalnie mętnie jak AIPA z BK.
                            #56 IPA z puchy chmielona na zimno. Po dwu tygodniach wypiłem ze smakiem i się nawet oblizałem.
                            Kolega piwowar, sąsiad, miał rację. Najlepiej wychodzą mi, moje ulubione, angliki. Nie ma biedy w żadnej warce. Chyba trzeba trzymać się swojego i nie szukać szczęścia na boku. Rosanke, którą warzyłem na warmiński konkurs z takim pietyzmem, dziś ostatecznie wylałem w kanał. Kwach jak 150. Nie wiem, kurde, nie wiem co chrzanię, że mi tak wychodzi. Sprzęt odkażam tak samo, jest nowy, proces w tych samych warunkach. Głupi jestem.
                            Festiwal generalnie bardziej udany niż rok temu, me wrażenia można przeczytać tu
                            Podczas festiwalu powstał #57 Czarny Bocian Zamkowy
                            Zasyp: 5kg Monachijski, 0,5kg Abbey malt (słód ten rzekomo ma dodać piwu dodatkowej goryczki).
                            Przyznaję, doświadczenie w śrutowaniu mam praktycznie żadne, bo zawsze korzystam z pomocy kolegi Dino lub sklepów. Za dużo wody dodałem do słodu i śrutowanie w elektrycznym młynku żarowym non stop stawało. Suszenie słodu uratowało sytuację i w końcu dobrnąłem do zacierania. Wsypane do 13l wody o temp 72*, zacieranie w 68*, w izolowanym garnku elektrycznym, przez około godzinę. Generalnie na gęsto ze względu na warunki. Wysładzanie ok 9l.
                            Miałem chmielić Marynką na goryczkę i smak, ale życie pokierowało czynami inaczej. Kolega Muzelanik w między czasie przyniósł wielką paczkę dopiero co otwartej szyszki Fluggels, a że miałem jeszcze zamrożone 30g Fluggels z warki #56 (na zimno) to idiotyzmem było nie skorzystać. Oryginalnie miało być 30g Marynki na 60' i 30g na 30'. Ostatecznie po ok 20min gotowania dałem 45g Fluggels w szyszce na 60' i 30g z odzysku (granulat) na 30'.
                            Ze względu na brak możliwości chłodzenia od razu spuściliśmy do fermentatora, w którym już było ok 2l zimnej zamkowej wody z kranu. Nauka jest taka (gar elektryczny był z kranikiem) by od razu do wylotu z gara docisnąć worek z szyszką, to by odsączyło chmieliny. Niestety worek naturalnie dopłyną sam do wylotu, przez co trochę chmielin trafiło do fermentacji. Nie mój sprzęt, nie ma technologia, ale nauka zawsze
                            Wyszło, po dolaniu jeszcze trochę zimnej wody by zejść poniżej 80*C, 20,5l i 10BLG. Wydajność beznadziejna, ale zważając na problemy i okoliczności nie narzekam. Brzeczkę i sprzęt odwiozłem w zaciszne miejsce by za chwile powrócić na degustację, która celowo przerodziła się w spożywanie wraz z kolegami piwowarami i sędziami PSPD.
                            Następnego dnia po schodzeniu zadałem odzyskanymi drożdżami Notingham z warki #55, w temp 28*C. Po 9 dniach przelałem na cichą, bo osad duży, a ja akurat wróciłem w urlopowych wojaży. Pachnie ładnie, myślę, że będzie cacy. Taka wariacja na temat Bittera. Pod koniec tygodnia będę butelkował.
                            Aha, jeszcze o warunkach, warzyłem wraz z kolegą Czarnym, na dziedzińcu zamku olsztyńskiego, stąd nazwa. Miejsce i towarzystwo super. Fajnie, że było nas tam tak wielu piwowarów.
                            To chyba był pierwszy i ostatni raz jak zrobiłem piwo na konkurs, bo jakoś w ogóle mi nie zależy. Za to częstować i słuchać krytyki i owszem
                            Browar Bociana smaczny od rana
                            Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                            http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                            Comment

                            • Kazimierz_W
                              Senior
                              • 05-2009
                              • 689

                              #89
                              Dziś zabutelkowałem #57 czyli Zamkowego Czarnego Bociana. Kolor ładny bursztynowo-czerwony. Smak w pełni zadowalający, mocno gorzki, taki trochę pod bittera. FG 1,016, co oznacza, że po refermentacji będzie 3,3% alkoholu.
                              Na dniach wrzucę parę nowych etykiet, bo są całkiem fajne.
                              Browar Bociana smaczny od rana
                              Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                              http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                              Comment

                              • Kazimierz_W
                                Senior
                                • 05-2009
                                • 689

                                #90
                                #58 Mutons Docklands Porter
                                Szczęśliwym zrządzeniem losu wróciłem wieczorem na teren browaru, by popełnić kolejne piwo. Zestaw dwupuszkowy- 3kg. To był mój jeden z pierwszych brew-kitów, który bardzo pozytywnie utkwił mi w pamięci. Jak zwykle sama radość, 30 min i 20l piwa nastawione do fermentacji, będzie na uzupełnienie zapasów. Drożdże zadane w temperaturze 23*C, fermentować będzie w temperaturze 19*C.
                                Dorzucam ostatnie etykiety.
                                Attached Files
                                Browar Bociana smaczny od rana
                                Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                                http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎