Warznie Dyczkina
Wczoraj popełniłem II warkę.
Warka II
Modern Bitter 12º BLG
Słód pilzneński 2,20 kg
Słód wiedeński 1,50 kg
Słód Karamel Pils Steinbach 0,50 kg
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
Moje IPA
Wczoraj zabutelkowana I warka.
Wyszło tego mało bo tylko 33 bączki plus 4x 0,5l. no i wcześniejsze 3 bączki
Piwo wyszło mocniejsze niż w przepisie z CP bo aż 16º BLG. Nie chciałem dolewać wody przy rozlewie bo to przecież specjalność HGB
Pozdrawiam brać browarbizową
Leave a comment:
-
Moje IPA
Dziś otwarta kontrolnie 2 butelka warki pierwszej
Piana wysoka i trwała choć bąbelków mało no ale piwo nie jest wygazowane. Piana została do samego końca ale piwo wypite bardzo szybko
Lekko słodowy chmiel w aromacie, cytrusy również, piwo lekko mętne ale przecież bez cichej.
P.S. Teraz czekam na mecz swojej ukochanej Barcelony
Leave a comment:
-
Obiecuje poprawę
Zestaw na bittera czeka na wolne fermentatory.
P.S. Dzięki za wpis Marusia
Leave a comment:
-
Witamy w gronie piwowarówGratulacje z okazji rzucenia się na głęboką wodę!
P.S. Następnym razem poczekaj, aż brzeczka będzie miała temperaturę bliższą 20 st.
Leave a comment:
-
Warzenia Dyczkina
Pierwszy post na temat pierwszej warki i to z zacieraniem :P
Warka I
IPA 14º BLG z CPZacieranie 25 lipca
Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 2,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Zacieranie
63-61°C 30 min
73-71°C 30 min
78 °C i filtracja
Były małe problemy z trzymaniem temperatury jak to za pierwszym razem. Filtracja bez żadnych problemów. Wysładzanie 12 litrami wody w trzech turach.
Chmielenie
45 g Marynka w 0'
45 g Lubelski w 50'
Zaniesione do piwnicy ( 2 w nocy)
Następnego dnia zadane drożdże Danstar Nottingham. Nie wiem czy nie za ciepła brzeczka bo to 28°C. W piwnicy rodziców 16°C myślę więc dobra tem. na fermentację.
05 sierpnia przelałem na cichą. Na próbę 3 bączki bez cichej
Wczoraj pierwsze próby organoleptyczne. Piwo nagazowane z trwałą pianką do samego końca. Piwo porządnie nachmielone ale takie ma byćNaprawdę mi smakowało, poczekam tydzień na następna próbę.
Tagi: brak
Leave a comment: