Warznie Dyczkina
Wczoraj popełniłem II warkę.
Warka II
Modern Bitter 12º BLG
Słód pilzneński 2,20 kg
Słód wiedeński 1,50 kg
Słód Karamel Pils Steinbach 0,50 kg
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
Moje IPA
Wczoraj zabutelkowana I warka.
Wyszło tego mało bo tylko 33 bączki plus 4x 0,5l. no i wcześniejsze 3 bączki
Piwo wyszło mocniejsze niż w przepisie z CP bo aż 16º BLG. Nie chciałem dolewać wody przy rozlewie bo to przecież specjalność HGB
Pozdrawiam brać browarbizowąLeave a comment:
-
Moje IPA
Dziś otwarta kontrolnie 2 butelka warki pierwszej
Piana wysoka i trwała choć bąbelków mało no ale piwo nie jest wygazowane. Piana została do samego końca ale piwo wypite bardzo szybko
Lekko słodowy chmiel w aromacie, cytrusy również, piwo lekko mętne ale przecież bez cichej.
P.S. Teraz czekam na mecz swojej ukochanej BarcelonyLeave a comment:
-
Obiecuje poprawę
Zestaw na bittera czeka na wolne fermentatory.
P.S. Dzięki za wpis MarusiaLeave a comment:
-
Witamy w gronie piwowarówGratulacje z okazji rzucenia się na głęboką wodę!
P.S. Następnym razem poczekaj, aż brzeczka będzie miała temperaturę bliższą 20 st.Leave a comment:
-
Warzenia Dyczkina
Pierwszy post na temat pierwszej warki i to z zacieraniem :P
Warka I
IPA 14º BLG z CPZacieranie 25 lipca
Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 2,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Zacieranie
63-61°C 30 min
73-71°C 30 min
78 °C i filtracja
Były małe problemy z trzymaniem temperatury jak to za pierwszym razem. Filtracja bez żadnych problemów. Wysładzanie 12 litrami wody w trzech turach.
Chmielenie
45 g Marynka w 0'
45 g Lubelski w 50'
Zaniesione do piwnicy ( 2 w nocy)
Następnego dnia zadane drożdże Danstar Nottingham. Nie wiem czy nie za ciepła brzeczka bo to 28°C. W piwnicy rodziców 16°C myślę więc dobra tem. na fermentację.
05 sierpnia przelałem na cichą. Na próbę 3 bączki bez cichej
Wczoraj pierwsze próby organoleptyczne. Piwo nagazowane z trwałą pianką do samego końca. Piwo porządnie nachmielone ale takie ma byćNaprawdę mi smakowało, poczekam tydzień na następna próbę.
Tagi: brak
Related Topics
Collapse
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...-
Channel: Kujawsko-Pomorskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć wszystkim,
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...-
Channel: Przedstaw Się!
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: