Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • dyczkin
    replied
    Warznie Dyczkina

    Wczoraj popełniłem II warkę.

    Warka II

    Modern Bitter 12º BLG

    Słód pilzneński 2,20 kg
    Słód wiedeński 1,50 kg
    Słód Karamel Pils Steinbach 0,50 kg
    Last edited by dyczkin; 2011-08-27, 12:20.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Moje IPA

    Wczoraj zabutelkowana I warka.
    Wyszło tego mało bo tylko 33 bączki plus 4x 0,5l. no i wcześniejsze 3 bączki
    Piwo wyszło mocniejsze niż w przepisie z CP bo aż 16º BLG. Nie chciałem dolewać wody przy rozlewie bo to przecież specjalność HGB
    Pozdrawiam brać browarbizową

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Moje IPA

    Dziś otwarta kontrolnie 2 butelka warki pierwszej
    Piana wysoka i trwała choć bąbelków mało no ale piwo nie jest wygazowane. Piana została do samego końca ale piwo wypite bardzo szybko
    Lekko słodowy chmiel w aromacie, cytrusy również, piwo lekko mętne ale przecież bez cichej.
    P.S. Teraz czekam na mecz swojej ukochanej Barcelony

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Obiecuje poprawę

    Zestaw na bittera czeka na wolne fermentatory.

    P.S. Dzięki za wpis Marusia

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Witamy w gronie piwowarów Gratulacje z okazji rzucenia się na głęboką wodę!

    P.S. Następnym razem poczekaj, aż brzeczka będzie miała temperaturę bliższą 20 st.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    started a topic Warzenia Dyczkina

    Warzenia Dyczkina

    Pierwszy post na temat pierwszej warki i to z zacieraniem :P

    Warka I

    IPA 14º BLG z CP Zacieranie 25 lipca

    Słód pilzneński 2 kg
    Słód monachijski 2,3 kg
    Słód karmelowy jasny 0,3 kg

    Zacieranie

    63-61°C 30 min
    73-71°C 30 min
    78 °C i filtracja

    Były małe problemy z trzymaniem temperatury jak to za pierwszym razem. Filtracja bez żadnych problemów. Wysładzanie 12 litrami wody w trzech turach.

    Chmielenie

    45 g Marynka w 0'
    45 g Lubelski w 50'

    Zaniesione do piwnicy ( 2 w nocy)
    Następnego dnia zadane drożdże Danstar Nottingham. Nie wiem czy nie za ciepła brzeczka bo to 28°C. W piwnicy rodziców 16°C myślę więc dobra tem. na fermentację.
    05 sierpnia przelałem na cichą. Na próbę 3 bączki bez cichej

    Wczoraj pierwsze próby organoleptyczne. Piwo nagazowane z trwałą pianką do samego końca. Piwo porządnie nachmielone ale takie ma być Naprawdę mi smakowało, poczekam tydzień na następna próbę.
Przetwarzanie...