Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Dyczkin, czy Ty po chmieleniu jakoś pozbyłeś się chmielu z brzeczki?

    Edit: Czy pamięatasz co Marusia napisała o tmperaturze czy już zapomniałeś?

    Raczej nie zapomniałem. W końcu 28°C to nie 24°C
    O chmielu to fakt. Zapomniałem. Atak Chmielu do spółki do spółki z amberem Naturalnym zrobiły swoje.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment


    • #17
      No i całe szczęście, że to chmiel. Skróć burzliwą, jak opadnie piana (jak ją w ogóle będzie widać, 3-4 dni w tej temperaturze), następnie przelej na cichą już dokładnie osady/chmiele odfiltruj.

      Comment


      • #18
        Modern bitter

        Fermentator został zaniesiony do piwnicy (17°C). Czy w takim razie burzliwa nie powinna jednak trwać dłużej? Czy przenieść na górę i te 4 dni potrzymać??
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment


        • #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
          W mordę.. patrząc na fotkę.. to będzie ekstremalnie chmielowy bitter to..... nie wygląda na 25g plus 30 g granulatu (szczególnie, że jest w fermentorze jakieś 15 l brzeczki ---- >>solidnie nachmielone))))

          Ale bitter ma być chmielowy!!!
          Piszę prawdę. Reszta Cascade miała być na zimno. W związku z tym pytanie czy darować sobie chmielenie na zimno bo mam już chmielenie na burzliwej Chociaż moja rodzina nie lubi mocno chmielonego piwa więc całe piwo wypiję ja
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment


          • #20
            Ciężko ocenić ile już odfermentowało, przy 24*C na starcie może już być po burzliwej. Jedynie pomiar BLG zostaje, zobaczyć też ciężko przez ten chmiel. Pobierz próbkę (sterynie) przy okazji będziesz mógł ocenić nie tylko BLG

            Comment


            • #21
              Modern bitter

              Zajrzałem właśnie do fermentatora. Piana przebiła się przez pozostałości po chmieleniu Zapach to istna poezja chmielu
              Przy okazji spróbowałem kolejnego bączka mojej pierwszej warki, który okazał się po prostu kiepski. Piana mizerna, piwo lekko wodniste. to nie tak miało być
              Pamiętam gdy piłem pierwsza buteleczkę piwa, które nie było na cichej, tam piana była gęsta i została do samego końca a sam smak był o wiele bardziej wyraźny.
              Postaram się nie próbować za często piwa, przynajmniej na razie.
              Pozdrawiam piwoszy
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment


              • #22
                Moje IPA

                Dziś minęły 2 tygodnie od zabutelkowania mojej pierwszej warki.
                Próbowałem już wcześniej swojego piwa, dziś powiem że w smaku coraz lepsze, choć martwi mnie mierny gaz i słaba piana.
                W między czasie w piwnicy temperatura podniosła się do 21°C. Czy to znacznie wpływa na nagazowanie piana(Przerwy białkowej nie robiłem, zaś o przełomie w brzeczce nie powiem
                bo nie zwróciłem na to uwagi).
                P.S. W końcu jedna osoba pochwaliła moje piwo. Pozostała część rodziny woli jasne pełne
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment


                • #23
                  Modern bitter

                  Dziś przelałem na cicha moją II warkę. Wyszło tego tego około 20 litrów o nieznanym BLG.
                  Na dnie fermentatora zostało parę cm. pamiętnych chmielin.
                  Nie obyło się bez filtratora z opłotu
                  No i reszta Cascada poszła na zimno
                  Piwo będzie takie jak lubię. Ciekawe kto się skusi na mojego chmielonego bittera?
                  Na zdrowie
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment


                  • #24
                    Ja się skuszę...

                    Comment


                    • #25
                      Modern bitter

                      Na spróbowanie mojego piwa trzeba jeszcze poczekać. Nie wiem kiedy mam butelkować.
                      2 tygodnie cichej wystarczy czy może jednak poczekać następny tydzień?
                      Moja poprzednia warka I warka była trochę mało klarowna( klarowne było tylko dno butelki i jej powierzchnia na górze )
                      Nagazowanie też pozostawia wiele do życzeniaJakieś tam bąbelki unoszą się ku górze ale to nie jest to. Nie wiem czy to wina małej ilości użytego cukru czy może jednak za mało potrząsnąłem butelką i cukier jakoś opadł na dno Na bittera wypróbuję 160gr cukru wymieszanego w pół litrze wody)
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment


                      • #26
                        Modern bitter

                        Właśnie zajrzałem do fermentatora i moim oczom ukazała się taka mała pajęczyna, lekko pod powierzchnią lustra piwa, gdzie nie gdzie jest także lekka piana.
                        Nie panikuję bo piwo nie jedzie apteką, zapach jest całkiem piwny.
                        Nie przypomina mi to też pewnych zdjęć, które miałem okazję zobaczyć na tym forum http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=79838 choć lekkie podobieństwo widać.
                        W związku z tym pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów, czy już butelkować czy można poczekać do jutra, gdyż czasu dziś brak.
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment


                        • #27
                          http://i.imgur.com/ovtL8.jpg
                          Na potwierdzenie fotka z fermentatora.
                          Zakażenie czy tylko bakterie aerobowe? (przyznam się że otwierałem już wcześniej fermentator).
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment


                          • #28
                            Modern bitter

                            Dziś zabutelkowana warka II z dodatkiem 160 g cukru rozpuszczonego w pół litrze wody.

                            Wyszło tego 30 x 0,5 + 12 x 0,33.

                            Natomiast moja I warka przeszła do historii ( no prawie bo 3 butelki zostały na moje urodziny ) . Ostatnie otwierane butelki były już lepiej nagazowane a i pianka niezła do końca zostawała. Ogólnie piwo oceniam na 3+.
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment


                            • #29
                              Wczoraj otworzyłem kolejną butelkę II warki. Gaz i piana słaba, sam wiem że jeszcze za wcześnie na dobra nagazowanie.
                              Zapach typowo bitterowy lecz wyczuwalny jest także ocet
                              Nie jest jest to zapach na szczęście dominujący tylko ulotny, w smaku nie wyczuwalny.
                              W związku z tym pytanie, czy ocet zaniknie w międzyczasie czy piwo wypić szybko ?
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                              Moje warzenie // Piwny Wojownik

                              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                              Comment


                              • #30
                                Otwieram tak sobie te swoje bitterki i wciąż czuję cholerny ocet, który już nieźle wali w nozdrza W smaku szczególnie w pierwszej fazie,na języku, wyczuwalny jest lekkikwasek, poza tym jest ok. Chyba się jednak pośpieszę z tym piwem
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X