Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Piwo z warki #27 nadal mętne, daje drożdżami.
    Dalej mętne, na dodatek daje truskawami czy czymś podobnym, da się pić ale bez przyjemności.
    Saison II fermentowany w jednym pojemniku, w poniedziałek butelkuję.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Widać, że w szyjce butelki coś się dzieje, lekko klaruje się, znaczy się .

    Leave a comment:


  • Zywiec79
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Piwo z warki #27 nadal mętne, daje drożdżami.
    U mnie z żytnim IPA podobnie . Mętne ,ale drożdży nie czuć . Na wyklarowanie też już nie liczę ale u mnie było 40% żyta w zasypie ( przy 30% nie miałem z tym problemu )

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Dziś u mnie powtórka z Saison, zwiększyłem udział wędzonego i zakwaszającego .
    Zwiększono wędzony do 0,6kg i zakwaszający do 0,25kg, zamieniono Apollo na Tomahawk, reszta bez zmian. Piwo już pracuje.

    Piwo z warki #27 nadal mętne, daje drożdżami.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Dziś u mnie powtórka z Saison, zwiększyłem udział wędzonego i zakwaszającego .

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #27

    #27 zabutelkowana 27.12.
    112 g cukru rozpuszczono w 200ml wody, po 5 ml na butelkę, dawkowałem strzykawką
    Piwo było mętne, ciekawe czy w butelce się wyklaruje?

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #27 Żytnia IPA warzona 28.11.14
    • 3kg pale ale Strzegom
    • 1kg żytni Steinbach
    • 0,47kg wiedeński Strzegom
    • 0,35kg carapils
    • 0,17 caragold

    15l do zacierania + 14l do wysładzania
    • 67-62°C 80min.
    • 76°C 10min.

    Wyszło 25l o blg 14.
    • 35g Pilgrim 60'
    • 15g Pilgrim 30'
    • 50g Bramling Cross 0'piwo

    Pierwszy raz robię fermentację bez przelewania, w jednym pojemniku, z braku czasu przed Świętami, piwo zabutelkuje jutro, mam nadzieję, że nic się jemu nie stało.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #26 warzone 1.09.14
    • 4,5kg pale ale
    • 0,33kg carapils
    • 0,2kg caramunich I
    • 0,2kg crystal150

    19l do zacierania + 14l do wysładzania, dadano 10g gipsu piwowarskiego
    • 64-63°C 40min.
    • 74-72°C 15min,
    • 77°C 5min.

    Pół godziny w kocu i filtracja bez problemu, wyszło 28l, blg w granicach 14.
    • 35g green bullet, 10g simcoe 60'
    • 10g citra, 10g simcoe 30'
    • 20g citra, 10g simcoe 10'
    • citra 20g, simcoe 20g 0'

    50g jakiegoś amerykańca poleciało na cichą, niestety technika "na anteksa" zawiodła i 1 granat w moje historii warzenia stał się faktem, gruba warstwa chmielu zalega na dnie butelek, piwa bardzo przegazowane, każde piwo po otwarciu chce wyjść na spacer . Powoli spijam nieszczęsną warkę.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #25 American Wheat warzony 18.08.14.
    • 2,5 kg pszeniczny
    • 2,2 kg pale ale
    • 0,3 kg crystal 150

    18l do zacierania +12l do wysładzania, dodatkowo dadano 10ml chlorku wapnia.
    • 65-63°C 40 min.
    • 73-71°C 20min.
    • 76°C - 5min.

    30g wai-ti do wysładzania
    • 15g Green Bullet 60'
    • 25g Green Bullet 10'
    • 25g Green Bullet 0'

    Wyszło za wodniste, tyle pamietam .

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #23 6 zbóż z zestawu CP, kontraktowo dla siostry, na wesele , warzone 12.07.14.
    • 56°C 15min.
    • 65-63°C 30 min.
    • 73-72°C 30min.
    • 76°C 5min.


    Do zacierania użyto 18l wody + 10l do wysładzania. Do chmielenia użyto jakiegoś [I]amerykana[I] plus to co w zestawie. Blg po chmieleniu 15. Zadane drożdże to Danstar Belle Saison - Ale Yeast.
    Piwo zabutelkowano 2.08.14 z dodatkiem 144g cukru.

    #24 powtórka z #8, warzone 27.07.14

    Do zacierania użyto 20l wody + 12l do wysładzania. Użyto 10g gipsu piwowarskiego do zacierania i 5ml kwasu fosforowego oraz 40g Wai-iti w szyszkach do wysładzania. Wydajność lepsza niż za pierwszym razem. Coś wyszło jednak nie tak, kilka butelek przywiozę na Hszest sensoryczny .

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    No i dalej się wybrzusza, upuszczam gazy codziennie. Będę musiał przedłużyć cichą.
    Nie pamietam ile trwała cicha, lekko przedłużyłem i zabutelkowałem 23l piwa z 222g cukru, przegazowało się, jak wspominał Leona

    #21 warzone 23.02.14
    • 3kg Pale Ale
    • 1kg wędzony Steinbach
    • 0,5kg pszeniczny
    • 0,4kg Cara Gold
    • 0,3kg Biscuit
    • 0,3kg Carapils

    Zacieranie w 21l wody
    • 63-61°C 40min.
    • 72-71°C 20min.
    • 78°C 8min.

    Chmielenie 60min.
    • 30g Bravo 60'
    • 20g Bravo 30'
    • 25g Amarillo 10'
    • 25g Amarillo 0'


    Zabutelkowano 25.03.14, z 25 miarkami cukru, na 20l piwa.


    #22 warzone 07.04.14
    • 3,5kg Pale Ale
    • 0,7kg Wędzony Steinbach
    • 0,4kg Pszeniczny
    • 0,215 Cara Gold
    • 0,2kg Special B

    Zacieranie w 20l wody
    • 67-64°C 80min.
    • 76°C 5min.

    Wysładzanie do prawie całego gara, przed chmieleniem blg 10.

    Chmielenie
    • 25g Chinook 60'
    • 30g Chonook 30'
    • 25g Saaz Late 10'
    • 25g Saaz Late 0'

    Zabutelkowano 6.05 z 140g cukru na 23l piwa. Zaszło do około 3,5 blg.

    Leave a comment:


  • michal44
    replied
    Ja też trzymam APA na cichej od 6 dni, nie zeszło nic od czasu przelania (było 2Blg) i też się wybrzusza. Liczę, że to uchodzi CO2 po woli a nie infekcja

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    No i dalej się wybrzusza, upuszczam gazy codziennie. Będę musiał przedłużyć cichą.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Saison

    Wczoraj przelany na cichą. Blg w granicach 1, choć wieko dziwnie się wybrzuszyło.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Mały jubileusz .

    #20 Saison warzony wczoraj.
    • 3kg pilzneńki
    • 0,5kg pszeniczny
    • 0,5kg cukru trzcinowego
    • 0,4kg wędzony cherry
    • 0,3kg caramunich
    • 0,12kg zakwaszający

    Zacieranie w 20l wody
    • 63-61 °C 40min
    • 73-71°C 40min. Miało być 20min ale jak to zwykle, dyczkin coś spieprzył
    • brakło czasu więc obyło się bez wygrzewu.

      Z wysładzaniem coraz lepiej choć problemy są. Po około 2,3 minutach w wężyku pojawiało się powietrze i brzeczka przestawała lecieć . Mieszałem wtedy młóto i znowu szło. Czynność tą powtórzyłem 4 razy. Wyszedł prawie cały gar o blg 11.

    Chmielenie 60 min 50g Apollo.
    • 15g 60'
    • 15g 15'
    • 20g 5'
    • W między czasie dodałem cukier w 30 min. gotowania.


    Zadane uwodnionymi Danstar Belle Saison - Ale Yeast. Po gotowaniu prawie 24l.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎