Dalej mętne, na dodatek daje truskawami czy czymś podobnym, da się pić ale bez przyjemności.
Saison II fermentowany w jednym pojemniku, w poniedziałek butelkuję.
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
Widać, że w szyjce butelki coś się dzieje, lekko klaruje się, znaczy się .Leave a comment:
-
-
Dziś u mnie powtórka z Saison, zwiększyłem udział wędzonego i zakwaszającego .
Piwo z warki #27 nadal mętne, daje drożdżami.Leave a comment:
-
#27
#27 zabutelkowana 27.12.
112 g cukru rozpuszczono w 200ml wody, po 5 ml na butelkę, dawkowałem strzykawką
Piwo było mętne, ciekawe czy w butelce się wyklaruje?Leave a comment:
-
#27 Żytnia IPA warzona 28.11.14- 3kg pale ale Strzegom
- 1kg żytni Steinbach
- 0,47kg wiedeński Strzegom
- 0,35kg carapils
- 0,17 caragold
15l do zacierania + 14l do wysładzania- 67-62°C 80min.
- 76°C 10min.
Wyszło 25l o blg 14.- 35g Pilgrim 60'
- 15g Pilgrim 30'
- 50g Bramling Cross 0'piwo
Pierwszy raz robię fermentację bez przelewania, w jednym pojemniku, z braku czasu przed Świętami, piwo zabutelkuje jutro, mam nadzieję, że nic się jemu nie stało.Leave a comment:
-
#26 warzone 1.09.14- 4,5kg pale ale
- 0,33kg carapils
- 0,2kg caramunich I
- 0,2kg crystal150
19l do zacierania + 14l do wysładzania, dadano 10g gipsu piwowarskiego- 64-63°C 40min.
- 74-72°C 15min,
- 77°C 5min.
Pół godziny w kocu i filtracja bez problemu, wyszło 28l, blg w granicach 14.- 35g green bullet, 10g simcoe 60'
- 10g citra, 10g simcoe 30'
- 20g citra, 10g simcoe 10'
- citra 20g, simcoe 20g 0'
50g jakiegoś amerykańca poleciało na cichą, niestety technika "na anteksa" zawiodła i 1 granat w moje historii warzenia stał się faktem, gruba warstwa chmielu zalega na dnie butelek, piwa bardzo przegazowane, każde piwo po otwarciu chce wyjść na spacer . Powoli spijam nieszczęsną warkę.Leave a comment:
-
#25 American Wheat warzony 18.08.14.- 2,5 kg pszeniczny
- 2,2 kg pale ale
- 0,3 kg crystal 150
18l do zacierania +12l do wysładzania, dodatkowo dadano 10ml chlorku wapnia.- 65-63°C 40 min.
- 73-71°C 20min.
- 76°C - 5min.
30g wai-ti do wysładzania- 15g Green Bullet 60'
- 25g Green Bullet 10'
- 25g Green Bullet 0'
Wyszło za wodniste, tyle pamietam .Leave a comment:
-
#23 6 zbóż z zestawu CP, kontraktowo dla siostry, na wesele , warzone 12.07.14.
- 56°C 15min.
- 65-63°C 30 min.
- 73-72°C 30min.
- 76°C 5min.
Do zacierania użyto 18l wody + 10l do wysładzania. Do chmielenia użyto jakiegoś [I]amerykana[I] plus to co w zestawie. Blg po chmieleniu 15. Zadane drożdże to Danstar Belle Saison - Ale Yeast.
Piwo zabutelkowano 2.08.14 z dodatkiem 144g cukru.
#24 powtórka z #8, warzone 27.07.14
Do zacierania użyto 20l wody + 12l do wysładzania. Użyto 10g gipsu piwowarskiego do zacierania i 5ml kwasu fosforowego oraz 40g Wai-iti w szyszkach do wysładzania. Wydajność lepsza niż za pierwszym razem. Coś wyszło jednak nie tak, kilka butelek przywiozę na Hszest sensoryczny .Leave a comment:
-
#21 warzone 23.02.14- 3kg Pale Ale
- 1kg wędzony Steinbach
- 0,5kg pszeniczny
- 0,4kg Cara Gold
- 0,3kg Biscuit
- 0,3kg Carapils
Zacieranie w 21l wody- 63-61°C 40min.
- 72-71°C 20min.
- 78°C 8min.
Chmielenie 60min.- 30g Bravo 60'
- 20g Bravo 30'
- 25g Amarillo 10'
- 25g Amarillo 0'
Zabutelkowano 25.03.14, z 25 miarkami cukru, na 20l piwa.
#22 warzone 07.04.14- 3,5kg Pale Ale
- 0,7kg Wędzony Steinbach
- 0,4kg Pszeniczny
- 0,215 Cara Gold
- 0,2kg Special B
Zacieranie w 20l wody- 67-64°C 80min.
- 76°C 5min.
Wysładzanie do prawie całego gara, przed chmieleniem blg 10.
Chmielenie- 25g Chinook 60'
- 30g Chonook 30'
- 25g Saaz Late 10'
- 25g Saaz Late 0'
Zabutelkowano 6.05 z 140g cukru na 23l piwa. Zaszło do około 3,5 blg.Leave a comment:
-
Ja też trzymam APA na cichej od 6 dni, nie zeszło nic od czasu przelania (było 2Blg) i też się wybrzusza. Liczę, że to uchodzi CO2 po woli a nie infekcjaLeave a comment:
-
No i dalej się wybrzusza, upuszczam gazy codziennie. Będę musiał przedłużyć cichą.Leave a comment:
-
Saison
Wczoraj przelany na cichą. Blg w granicach 1, choć wieko dziwnie się wybrzuszyło.Leave a comment:
-
Mały jubileusz .
#20 Saison warzony wczoraj.- 3kg pilzneńki
- 0,5kg pszeniczny
- 0,5kg cukru trzcinowego
- 0,4kg wędzony cherry
- 0,3kg caramunich
- 0,12kg zakwaszający
Zacieranie w 20l wody- 63-61 °C 40min
- 73-71°C 40min. Miało być 20min ale jak to zwykle, dyczkin coś spieprzył
- brakło czasu więc obyło się bez wygrzewu.
Z wysładzaniem coraz lepiej choć problemy są. Po około 2,3 minutach w wężyku pojawiało się powietrze i brzeczka przestawała lecieć . Mieszałem wtedy młóto i znowu szło. Czynność tą powtórzyłem 4 razy. Wyszedł prawie cały gar o blg 11.
Chmielenie 60 min 50g Apollo.- 15g 60'
- 15g 15'
- 20g 5'
- W między czasie dodałem cukier w 30 min. gotowania.
Zadane uwodnionymi Danstar Belle Saison - Ale Yeast. Po gotowaniu prawie 24l.Leave a comment:
Leave a comment: