Warka II jest jakaś dziwna. Piwo w smaku jest kwaśne, takie mocno cytrynowe
Im później butelki były otwierane tym bardziej cytrynowe. Koledzy których częstowałem mówili, że dobre ale to było tydzień temu. Miałem przyjechać z piwem na szkółkę niedzielną ale bojąc się kompromitacji dopijam piwo sam
Czy cytrynowość może pochodzić od źle odfiltrowanego chmielu (zostało go trochę w butelkach)?
Volenti Non Fit Iniuria//Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Tak jak pisał Seta to zakażenie, kiedyś u kolego była podobna akcja z chmielem i dokładnie pasuje to do Twojego opisu, kwasowość octowa w zapachu, cytrynowa w smaku (coś jak w herbacie z cytryną). Jak się da to wypić szybko proces będzie postępował.
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2011-11-05, 13:30.
Są problemy. Wysładzania nagle staje i nic nie leci
A w fermentatorze zostaje sporo jeszcze brzeczki.
Poczekam na 3 turę i zobaczymy co będzie. Najwyżej zrobię 4 turę jak wyjdzie za mało piwa.
Volenti Non Fit Iniuria//Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
4 tury nie było gdyż po zmierzeniu BLG z 3 wysładzania wyszło 7
Czekam na zagotowanie się brzeczki i wrzucam chmiel.
Nie wiem co z tego wyjdzie. Musiałem gdzieś popełnić błąd
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
Comment