Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • dyczkin
    replied
    Robust porter

    Zabutelkowany w poniedziałek z dodatkiem 100g cukru na 20 l piwa.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Do Robust Portera trafiło na cichą 50g Mosaic .

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Braun Cow

    Zabutelkowane wczoraj, z dodatkiem 150g cukru. Blg zeszło do 4. Wyszło ostatecznie 23 l piwa.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Braun Cow

    Na cichą trafiło 50g Athanum. Butelkowanie w czwartek bądź piątek .
    Shajen, thanks for hop .
    Last edited by dyczkin; 30-12-2013, 20:10.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #18 Brown Cow warzone 8.12.13
    • 3kg pale ale
    • 0,5kg wiedeński
    • 0,5kg pszeniczny
    • 0,5kg laktoza
    • 0,4kg płatki owsiane
    • 0,2kg caramunich
    • 0,2kg czekoladowy ciemny
    • 0,13kg jęczmień palony

    Zacieranie w 21l wody
    • 54°C 15min.
    • 63-61°C 40 min.
    • 73-71°C 15min.

    Wysładzanie do prawie pełnego gara, 12 BLG przed chmieleniem. No i do zacieru dałem 50g lubelskiego w szyszce, w połowie staneło i musiałem zacier przenieść go gara, oczyścić filtrator i dokończyć filtrację.

    Chmielenie
    • 20g marynka, 20g simcoe 60'
    • 15g east kent goldings, 15g simcoe 10'
    • 20g east kent goldings 5'
    • 15g east kent goldings, 15g simcoe 15g 0'


    #19 Robust Porter warzony 15.12.13
    • 2kg pale ale
    • 2kg wędzony Steinbach
    • 0,5kg wiedeński Strzegom
    • 0,2kg Special B
    • 0,2kg Special Roast
    • 0,2kg pszenica prażona
    • 0,17kg jęczmień palony

    Zacieranie w 20l wody

    68°C - 60min. + 15 min. z ciemnymi słodami.

    Chmielenie
    • 15g topaz, 15g green bullet 60'
    • 10g topaz, 10g green bullet 30'
    • 25g topaz 10'
    • 25g green bullet 5'

    Wysładzanie do 25l około, blg przed chmieleniem 14.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Simcoe APA

    Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 150g cukru. Blg zeszło do 3.
    Zaś nieopisany Robust Porter trafił na cichą. Brown Cow od tygodnia również na cichej. Powyższe piwa na drożdżach z warki #17. I o ile Simcoe APA pozostawiła po głównej twardą czapę drożdży, to dzisiaj po Robust Porterze, drożdże były rozluźnione i tworzyły znacznie wyższą czapę na dnie fermentora.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    ...Nie wiem czemu, ale ciągle przy wysładzaniu, w wężyku pojawia się powietrze.
    Muszę kupić nowy kranik, mój stary jest nieszczelny, kilka razy zachaczył o podłogę .

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Mała errata do składu Simcoe APA. Nie wiedeński tylko monachijski.
    W między czasie zabutelkowałem Chmielowy ciemniak z dodatkiem 150g cukru.
    100% Rauch już prawie na wykończeniu. Kocham te dymne klimaty. To będzie chyba najszybciej powtórzone piwo.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Simcoe APA

    To wyniki sobotniego mieszania w garze

    #17 Simcoe APA warzona 30.11.2013
    • 2kg pilzneński Strzegom
    • 2kg wiedeński Strzegom
    • 0,5kg pszeniczny Strzegom
    • 0,5kg płatki ryżowe

    Zacieranie w 21l wody
    • 63-61°C 45min.
    • 73-71°C 15min.
    • 76°C 5min.

    Wysładzania, prawie ciągłe, 14l wody. Nie wiem czemu, ale ciągle przy wysładzaniu, w wężyku pojawia się powietrze. Wyszedł prawie cały gar brzeczki, blg około 11. Wspomogłem sie techniką Anteksa , trzeba popracowac tylko nad zamocowaniem druciaka.

    Chmielenie 60min. Simcoe 100g.
    • 35g 60'
    • 20g 30'
    • 15g 10'
    • 15g 5'
    • 15g 0'

    Do fermentora trafiło 25l, blg w granicach 13, pamierek ciągle przemieszcza się w ballingometrze. Zadane uwodnionymi Danstar Nottingham - Ale Yeast .

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Dzisiaj Simcoe APA or Simcoe IPA. Właśnie grzeje wodę.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #16 Chmielowy ciemniak

    Dziś przelałem na cichą.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Aha, do wysładzania użyłem 16l wody.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #16 Chmielowy ciemniak

    #16 Chmielowy ciemniak warzony 11.11.13
    • 5kg monachijski I
    • 0,3kg Special B
    • 0,2kg Biscuit
    • 0,2kg Caramunich

    Zacieranie w 22l wody
    • 64-61°C 40min.
    • 73-71°C 30min.
    • 76°C 5min.

    Jako, że zrobiłem własnoręcznie nowy filtrator z opłotu, filtracja poszła bez problemu. Wyszło tego 28l o blg12.

    Chmielenie 60min.
    • 30g Polaris 60'
    • 20g Polaris 30'
    • 17g Styrian Goldings, 20g Polaris 10'
    • 30g Polaris 0'

    Do fermentora trafiło ostatecznie prawie 25l o blg12 Jak to jest możliwe
    Zadane uwodnionymi Safale0-4. Prawdopodobnie na cichą trafi 50g East Kent Goldings.
    Last edited by dyczkin; 14-11-2013, 21:08.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #15 zabutelkowana przez siostrę z dodatkiem 4g cukru na butelkę.
    Wczoraj także spróbowałem buteleczki Rauch'a. Z otchłani wędzoności wybija się zapach zgniłych jaj, siarkowodoru, coś w ten deseń
    Last edited by dyczkin; 31-10-2013, 10:16.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #14 zabutelkowana 23.10 z dodatkiem 150g cukru trzcinowego. Wyszło tego 22l z hakiem.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎