Robust porter
Zabutelkowany w poniedziałek z dodatkiem 100g cukru na 20 l piwa.
					
					
					
				
			Warzenia Dyczkina
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
 Braun Cow
 
 Zabutelkowane wczoraj, z dodatkiem 150g cukru. Blg zeszło do 4. Wyszło ostatecznie 23 l piwa.Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 #18 Brown Cow warzone 8.12.13- 3kg pale ale
- 0,5kg wiedeński
- 0,5kg pszeniczny
- 0,5kg laktoza
- 0,4kg płatki owsiane
- 0,2kg caramunich
- 0,2kg czekoladowy ciemny
- 0,13kg jęczmień palony
 
 Zacieranie w 21l wody- 54°C 15min.
- 63-61°C 40 min.
- 73-71°C 15min.
 
 Wysładzanie do prawie pełnego gara, 12 BLG przed chmieleniem. No i do zacieru dałem 50g lubelskiego w szyszce, w połowie staneło i musiałem zacier przenieść go gara, oczyścić filtrator i dokończyć filtrację.
 
 Chmielenie- 20g marynka, 20g simcoe 60'
- 15g east kent goldings, 15g simcoe 10'
- 20g east kent goldings 5'
- 15g east kent goldings, 15g simcoe 15g 0'
 
 
 #19 Robust Porter warzony 15.12.13- 2kg pale ale
- 2kg wędzony Steinbach
- 0,5kg wiedeński Strzegom
- 0,2kg Special B
- 0,2kg Special Roast
- 0,2kg pszenica prażona
- 0,17kg jęczmień palony
 
 Zacieranie w 20l wody
 
 68°C - 60min. + 15 min. z ciemnymi słodami.
 
 Chmielenie- 15g topaz, 15g green bullet 60'
- 10g topaz, 10g green bullet 30'
- 25g topaz 10'
- 25g green bullet 5'
 
 Wysładzanie do 25l około, blg przed chmieleniem 14.Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 Simcoe APA
 
 Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 150g cukru. Blg zeszło do 3.
 Zaś nieopisany Robust Porter trafił na cichą. Brown Cow od tygodnia również na cichej. Powyższe piwa na drożdżach z warki #17. I o ile Simcoe APA pozostawiła po głównej twardą czapę drożdży, to dzisiaj po Robust Porterze, drożdże były rozluźnione i tworzyły znacznie wyższą czapę na dnie fermentora.Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 
- 
	
	
	
	
 Mała errata do składu Simcoe APA. Nie wiedeński tylko monachijski.
 W między czasie zabutelkowałem Chmielowy ciemniak z dodatkiem 150g cukru.
 100% Rauch już prawie na wykończeniu. Kocham te dymne klimaty. To będzie chyba najszybciej powtórzone piwo . .Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 Simcoe APA
 
 To wyniki sobotniego mieszania w garze 
 
 #17 Simcoe APA warzona 30.11.2013- 2kg pilzneński Strzegom
- 2kg wiedeński Strzegom
- 0,5kg pszeniczny Strzegom
- 0,5kg płatki ryżowe
 
 Zacieranie w 21l wody- 63-61°C 45min.
- 73-71°C 15min.
- 76°C 5min.
 
 Wysładzania, prawie ciągłe, 14l wody. Nie wiem czemu, ale ciągle przy wysładzaniu, w wężyku pojawia się powietrze. Wyszedł prawie cały gar brzeczki, blg około 11. Wspomogłem sie techniką Anteksa , trzeba popracowac tylko nad zamocowaniem druciaka. , trzeba popracowac tylko nad zamocowaniem druciaka.
 
 Chmielenie 60min. Simcoe 100g.- 35g 60'
- 20g 30'
- 15g 10'
- 15g 5'
- 15g 0'
 
 Do fermentora trafiło 25l, blg w granicach 13, pamierek ciągle przemieszcza się w ballingometrze. Zadane uwodnionymi Danstar Nottingham - Ale Yeast .Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 #16 Chmielowy ciemniak
 
 #16 Chmielowy ciemniak warzony 11.11.13- 5kg monachijski I
- 0,3kg Special B
- 0,2kg Biscuit
- 0,2kg Caramunich
 
 Zacieranie w 22l wody- 64-61°C 40min.
- 73-71°C 30min.
- 76°C 5min.
 
 Jako, że zrobiłem własnoręcznie nowy filtrator z opłotu, filtracja poszła bez problemu. Wyszło tego 28l o blg12. nowy filtrator z opłotu, filtracja poszła bez problemu. Wyszło tego 28l o blg12.
 
 Chmielenie 60min.- 30g Polaris 60'
- 20g Polaris 30'
- 17g Styrian Goldings, 20g Polaris 10'
- 30g Polaris 0'
 
 Do fermentora trafiło ostatecznie prawie 25l o blg12 Jak to jest możliwe Jak to jest możliwe 
 Zadane uwodnionymi Safale0-4. Prawdopodobnie na cichą trafi 50g East Kent Goldings.Ostatnia zmiana dokonana przez dyczkin; 2013-11-14, 21:08.Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 #14 zabutelkowana 23.10 z dodatkiem 150g cukru trzcinowego. Wyszło tego 22l z hakiem.Leave a comment:
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
 1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
 - 
							Channel: Browarnictwo amatorskie
 
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino... Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
 Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...- 
							Channel: Kujawsko-Pomorskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
 
 W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....- 
							Channel: Twoje warzenie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć wszystkim,
 
 Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
 Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
 Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...- 
							Channel: Przedstaw Się!
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 .
.
					 .
.
					 .
.
					 
					
Leave a comment: