Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
Co do chmielenia to:
60 min 2/3 z 40 g Marynki
45 min połowa pozostałej reszty
35 min reszta ostateczna
Wszystko sypane na okoVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
ALT
Katastrofa i szpinak
Nie to, że piwa wyszło mało to na dodatek nie mam drożdży
Nie mam już siły to tego piwa.
Trzeba wrócić do kołyski piwowarskiejVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
-
Byłem świecie przekonany, że mam a tu taki klopsVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
-
ALT
Dzięki koledze Walcowi, który użyczył 2 butelko świeżego piwa, fermentacja ruszyła. Otóż tak, zlałem 2 piwa znad osadu drożdży, dodałem brzeczki do butelki, odstawiłem na 2 dni do ciepłego miejsca i praca w butelce zaczęła się
Następnie zlałem do fermentatora a teraz to sami osądźcie http://i.imgur.com/k2jbW.jpg
Piwo Walca były pyszne, choć młode
Jestem wielkim dłużnikiemVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
-
Nooo koleżko strasznie się cieszę że mogłem pomóc!
Tylko nie mówmy hop póki nie przeskoczymy! Ciągle się trochę martwię czy ta brzeczka za długo nie stała i się nie nadpsuła.
A w jakiej temperaturze to pracuje?
I do znawców - czy alt przefermentowany dolniakami to jeszcze alt? Czy jakieś polotmave? Ciekawym bardzo co to wyjdzie...
Powodzenia!Comment
-
Piana dalej gęsta utrzymuje się, choć to raczej wygląda na kożuch
Pobrałem próbkę do badań, Blg wynosi 6 więc potrzymamy jeszcze na burzliwej.
Piwo w smaku ok, goryczka dużaVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
-
Dziś przelałem na cichą, Blg w granicach 2.
Piwo fermentuje w granicach 20°C.
Obu tylko było pijalne, reszta będzie milczeniemVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
-
Dziś otworzyłem próbnie pierwszą butelkę.
Piwo nagazowało się, jest tego gazu nawet za dużo bo szybko rozwala pianę a i buzuje troszkę na języku.
Piwo jest wodniste, chmielenie porządne, lekko ściągające.
Piwo jak najbardziej pijalne i o to chodziłoVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
-
Jeśli masz możliwość to schłodź butelki w lodówce przez dzień dwa a nawet kilka dni, nawet pojedynczo. Ustabilizuje to pianę i nagazowanie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Przed następną degustacją nie omieszkam. Może nie następną ale kolejną tak. Cukier sypałem pojedyńczo do każdej butelki, więc sprawdzę następną, czy ma podobnie..Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
-
Nie miałem na myśli "przed degustacja" tylko całość teraz."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Comment