Cudnie że coś z tego wyszło. Jak gęstwę przechowałeś to mam masę słodów i chmieli na zbyciu, wstrzymałem warzenie po przeprowadzce z powodów technologicznych (kuchenka indukcyjna), nieprędko ruszę pewnikiem...
Cudnie że coś z tego wyszło. Jak gęstwę przechowałeś to mam masę słodów i chmieli na zbyciu, wstrzymałem warzenie po przeprowadzce z powodów technologicznych (kuchenka indukcyjna), nieprędko ruszę pewnikiem...
Słody wsypano do 21l wody o temp. 70°C.
Zacieranie odbyło się na lenia 67-65°C.
Wysładzanie odbyło się w 3 turach: 2x5l i 1x3l.
Chmielenie 60 min.
Citra ok. 30 gr w 60'
Amarillo połowa z 50 gr w 50'
druga połowa w 40'
Hersbrucker ok. 40 gr w 20 min'
Jeśli pomyliłem aromat z goryczką to przepraszam i więcej tak nie będę
W porównaniu do poprzedniego razu jest i znaczna poprawa bo piwa wyszło w sam raz
Volenti Non Fit Iniuria//Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Kolejna wpadka dyczkina
Zrobiłem starter z litra wysłodzin i S-04 zapomniawszy o wcześniejszym schłodzeniu.
Drożdże nie ruszyły i zmuszony byłem wsypać T-58, jedyne które miałem.
Ciekaw o wyjdzie z tego połączanie. Powiem tylko, że drożdże ruszyły.
Volenti Non Fit Iniuria//Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Piwo było jeszcze przez tydzień na cichej. BLG nie spadło poniżej 6.
Zabutelkowane 17.09 z dodatkiem 150 gr cukru rozpuszczonego w 0,5 wody.
Wyszło tego 17,5 litra.
Problemów z wydajnością ciąg dalszy
Volenti Non Fit Iniuria//Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment