Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • dyczkin
    replied
    #15 Belgian Pale Ale

    #15 BPA Warzone 2.10.2013 dla siostry . Zestaw z CP.
    • Pilzneński 1,5kg
    • Monachijski 1,1kg
    • Wiedeński 1kg
    • Biscuit 0,2kg
    • Aroma 0,1kg
    • Special B 0,1kg

    Zacieranie w 16l wody
    • 64-61°C 20min.
    • 73-71°C 40min.
    • 78°C 10min.

    Jak zwykle problemy z wysładzaniem. Młóto zbiło się, trzeba było nacinać, przy okazji filtrator podniósł się i wybicie małe było. W sumie wyszło tego 24l do gotowania, ale małym blg 7,5.

    Chmielenie 100min. Lubelski 40g.
    • 40' 20g
    • 90' 20g

    Po chmieleniu blg ostatecznie wynosi 10. Zadane uwodnionymi Safale S-04.
    10.10 przelane na cichą. W sumie 18l.
    Last edited by dyczkin; 2013-10-13, 11:47.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #13 zabutelkowana przez szwagra. To w końcu warka dla niego

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #14 przelana dziś na cichą.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    13# Kontraktowy witbier z zestawu CP warzony 12.09.13
    Notatki zaginęły, pisze z głowy.
    • 2kg pilzneński
    • 1,8kg pszenica niesłodowana
    • 0,4kg płatki owsiane


    Zacierałem, jak zwykle, w stosumku 4:1. Przerw nie pamiętam. No ale w sumie 15g kolendry i 20g curacao oczywiście dodałem. Wyszło tego w sumie 16l z hakiem( obecnie na cichej) 13 blg, postanowiłem, że nie będę rozcieńczał do 11,5 z instrukcji. Zadane uwodnionymi Brewferm Blanche.
    Na cichej od 21.09.2013.

    14# 100% Rauch warzone 25.09.
    • 3kg wędzony Steinbach
    • 1kg wędzony pszeniczny
    • 1kg whisky


    Zacieranie w 20l wody
    • 63-61°C 40min
    • 73-71°C 20min
    • 76°C 10min


    W czasie podgrzewania dolewałem po 1,5l wody na każdą przerwę. Wysładzanie 12l wody.
    Trzeba będzie zrezygnować z talerzyka, same problemy

    Chmielenie 60min El Dorado
    • 30g 60`
    • 20g 30`
    • 25g 10`
    • 25g 0


    Wyszło tego 27l o blg 11, po chmieleniu 23,5l, blg 13. Drożdże zadane przez shajena, w formie posypki, Safale S-04.
    Last edited by dyczkin; 2013-09-29, 23:11.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Jedynie WiezenBock nie wykazuje znamion kwasowości. Warzone były w tym samym czasie, butelkowane w różnym czasie. Ta kwasowość, jak dla mnie, ma charakter syntetyczny. Następnym razem poczekam z wyschnięciem butelek trochę dlużej.

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Ja leję po 10-15 minutach, nie czekam aż wyschnie. Ale to raczej nie od butelek, tylko gdzieś po drodze. Najwięcej infekcji łapie się z powietrza.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #11 wykazuje podobne cechy jak #12.
    Dziwna metaliczna kwaskowość. Wykazuje nikłe cechy pszenicy. Butelki były płukane OXI. Jak długo czekanie na wyschnięcie

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Wysłodkowy cienias

    Piwo, wydaje się kwaśnieć. We wtorek próbował szwagier wraz z shajenem, kwasku nie było, w czwartek probowałem sam i kwaśność już była. Pawel nie wierzył, otworzył i potwierdził osobiście . Ogólnie, pszenicy mało w tym piwie.
    P.S. Warki 10 i 11 szwagier butelkował sam, no razem z moją siostrą
    Last edited by dyczkin; 2013-08-03, 23:53.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Piwo przelane na cichą. Mój ballingometr zwariował, pokazuje gdzieś około 4 stopnie ponad poziom. Albo kupię nowy albo trzeba w końcu zainwestować w refraktometr.
    Skala została już ustawiona na właściwe pozycje Co nie zmienia faktu, że refraktometr przydałby się.
    Browar domowy rozbudowuje się: kapslownica stołowa to jest to, suszarka i sterylizator przyspieszyły zdecydowanie rozlew, w planach deszczownica do wysładzania i chłodnica, przyszły szwagier w końcu przyda sie
    #12 została rozlana 25.07, bezpośrednio do butelek, blg zeszło z 10 do 5, WB-06 tak słabo fermentują Pozostałe dwie warki przelane na cichą.
    Last edited by dyczkin; 2013-07-29, 09:35.

    Leave a comment:


  • shajen
    replied
    Jeśli już
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Piwo warzone kontraktowo dla siostry. Warzenie odbyło się w Boże Ciało 30.05.
    to
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    13.07.2013 uwarzyłem 3 warki, w tym wysłodkową
    te również są kontraktowe wg moich informacji, proszę o ścisłe informacje

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    3 warki

    13.07.2013 uwarzyłem 3 warki, w tym wysłodkową

    #10 Ciemna bezPszenica z zestawu BA.
    • 1,9kg pszeniczny jasny
    • 1,3kg pilzneński
    • 0,6kg monachijski II
    • 0,2kg Carawheat
    • 0,05kg pszeniczny czekoladowy

    Zacieranie w 20l wody
    • 46°C 10min.
    • 53°C 15min.
    • 63°C 30min.
    • 72°C 15min.
    • 78°C 10min.

    Wysładzanie do 25l. Zapomniałem dodać czekoladowego po negatywnej próbie jodowej i trafił on tylko do wysładzania
    Chmielenie 100min. Lubelski
    • 20g 40'
    • 10g 80'
    • 10g 95'

    Wyszło tego 20l o blg 11.



    #11WeizenBock
    • 3kg pszeniczny jasny
    • 1kg pilzneński
    • 1kg wiedeński
    • 0,5kg Carahel
    • 0,3kg Carawheat
    • 0,2kg Caraaroma
      Wszystkie słody z Wayermanna.

    Zacieranie w 22l wody
    • 46°C 15min.
    • 54°C 15min.
    • 63°C 40min.
    • 72°C 30min.
    • 78°C 10min.

    Chmielenia 60min. Hallertau Hersbrucker
    • 15g 60'
    • 15g 10'

    Wyszło tego 14l o blg 17.



    #12 Wysłodkowy cienias
    Wysłodziny po WeizenBocku nachmieliłem Styrian Golding w dwóch dawkach po 18g.
    Wyszło tego 8l o blg10.

    Jako, że miałem tylko 2 saszetki WB-06, to uwodniłem je razem i rozlałem do trzech fermentorów.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    ESB

    Dzisiaj butelkowanie. Dodałem 160gr cukru. Wyszło tego 24l.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    NocJakNoc

    Piwo posiada zdecydowanie za duże wysycenie, jest też za słodkie, jak na mój gust,, następnym razem dam tylko 0,5kg laktozy. Smakuje nawet specom od polskiego, jasnego

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Siostrzany bitter

    Dzisiaj butelkowanie. 120 gr cukru rozpuszczone w około 0,5l wody. Wyszło tego 19l i jeden bączek

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    ESB

    Piwo uwarzone 3.06.2013

    #9 ESB
    • 5,6kg Pale Ale Strzegom
    • 0,5kg Crystal 150 Castle
    • 0,2kg Aroma Castle

    Zacieranie w 24l wody
    • 64°C 45 min.
    • 72°C 15 min.
    • 78°C 10 min.

    Wysładzanie ciągłe 8l wody

    Chmielenie 60min.
    • Challenger 30g 60'
    • Challenger 20g 30'
    • Fuggles 25g 10'
    • Fuggles 25g 0'

    Wyszło tego 21l o dużej gęstości i dlatego pierwszy raz w historii mojego warzenia zastosowałem HGB, koniec końców staneło na 26l o blg w granicach 13.
    13.06 ESB przelane na cichą.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...