Mi tak prawie zawsze podskakują i granatów potem nie ma więc spokojna głowa.
A w ogóle to wkrótce wracam wreszcie do interesu więc zgłoszę się po sprzęt!
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
NocJakNoc
Wczoraj zabutelkowałem NocJakNoc. Wyszło tego 39,5l w butelkach, blg w granicach 5.
Dodałem chyba za dużo cukru trzcinowego, bo 150gr. Na dodatek po raz pierwszy gdy kładłem kapsel na zalaną butelkę, ten zaskakująco podskakiwał na butelce. Byłem wielce zaskoczony
. Teraz po obejrzeniu filmu kopyra wiem , że takie rzeczy zdarzają się
.
Będę monitorował sprawę potencjalnych granatów.Ostatnia zmiana dokonana przez dyczkin; 2013-06-12, 11:09.Leave a comment:
-
Siostrzany bitter
Piwo przelane na cichą. Mój ballingometr zwariował, pokazuje gdzieś około 4 stopnie ponad poziom. Albo kupię nowy albo trzeba w końcu zainwestować w refraktometr.Leave a comment:
-
Siostrzany bitter
Piwo warzone kontraktowo dla siostry. Warzenie odbyło się w Boże Ciało 30.05.
#8 Siostrzany bitter- Pale Ale Strzegom 5kg
- Crystal 150 Castle 0,5 kg
Zacierane w 24 l wody Mogło być 20, nie pamiętam.- 54°C 15 min.
- 65°C 45 min.
- 72°C 15 min.
- 78°C 10 min.
Wysładzanie ciągłe 8 l wody.
Chmielenie 60 min.- Citra 25g 60'
- Citra 25g 30'
- Wilamette 25g 10'
- Wilamette 25g 0'
Wyszło tego 20l, blg 13. Zadane uwodnionymi Danstar Nottingham - Ale Yeast.Leave a comment:
-
NocjakNoc
Wczoraj przelane na cichą. Blg nie mierzyłem no ale piana opadła
Leave a comment:
-
NocjakNoc
W piątek przed pracą uwarzyłem warkę #7
Piwo powstało dla żonki gdyż jest wielbicielką Sweet Cow
#7 NocjakNoc- 3,3kg pale Ale Strzegom
- 0,75kg laktoza
- 0,5kg wiedeński Strzegom
- 0,5kg pszeniczny Strzegom
- 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
- 0,2kg Czekoladowy ciemny Strzegom
- 0,2kg Carafa Special I
- 0,2kg Carafa II
Zacieranie w 20l wody- 54°C 15 min. Wsypane słody jasne i płatki błyskawiczne
- 64°C 45 min.
- 72°C 15 min. Tu wsypałem Czekoladowy Ciemny i laktozę
- 78°C 15 min. Tu wsypane Carafy dwie
Wysładzanie 8l wody. Tu, po raz pierwszy, zbiło mi się młóto, musiałem je nacinać i poszło
. Gdyby nie to zmieściłbym się w 4,5 godziny
Chmielenie Glacierem 60 min- 30g 60'
- 20g 30'
- 25g 10'
- 25g 0'
Wyszło tego 21l. Blg12. Zadane uwodnionymi Danstar BRY-97
Za radą Leony dodałem literek znad chmielin. Na konkurs nie wysyłam
Leave a comment:
-
A może niekonwencjonalny sposób?
Jeśli słoik zakręciłeś to bym się nie stresował tylko zlał znad chmielin i tyle. Gdzieś czytałem, że browar to nie apteka. Pewnie pisał ten, który nie wysyła piw na konkursy
Leave a comment:
-
Wczoraj uwarzyłem warkę #7. Szczegóły podam wieczorem.
Teraz odnoście odzyskania piwa z chmielin. Chyba popełniłem błąd albowiem najpierw spasteryzowałem brzeczkę a potem zlałem do słoika w celu opadnięcia chmielu. Czy należało zrobić to odwrotnie
Leave a comment:
-
Sen wariata
Zabutelkowano ze 100g cukru. Piwo było chmielone na zimno jw.
Dalej mam problemy z wydajnością. Następnym razem zmielę drobniej i będę zacierał w stosunku 4:1
Leave a comment:
-
Sen wariata przelany na cichą, blg w okolicach 2,5.
Planuję chmielić na zimno, 50g Pacific Jade wystarczy?
Leave a comment:
-
Sen wariata
15.04.2013 uwarzyłem warkę #6.
#6 Sen wariata- Pale Ale Strzegom 5 kg
- Wiedeński Strzegom 1kg
- Carapils 1kg
Zacieranie w 23 l wody- 54°C 15 min.
- 64°C 40 min.
- 72°C 20 min.
- 78°C ok. 15 min.
Wysładzanie 7 l wody
Chmielenie 120 min.- Zeus 20g, Tomahawk 20g, Pacific Jade20g 60'
- Zeus 20g, Tomahawk 20g 90'
- Zeus10g, Tomahawk 10g, Willamette30g 110'
- Pacific Jade 10g, Willamette 10g 115'
- Pacific Jade 20g, Willamette 10g 120'
Po chmieleniu i filtracji wyszło tego 16l Blg 18. Zadane uwodnionymi safale-04.Leave a comment:
-
Ciemny anglik rozlany do butelek przy Blg 2.
Wyszło tego 15l
Najważniejsze, że wędzonka wyczuwalna jest
Mam nadzieję, ze piwo nagazuje się i do Hausta przyjadę z nim.Leave a comment:
-
Dziś pozwiedzałem sobie dom, a wraz ze mną fermentator
W piwnicy panowała temp. 14°C z hakiem. O dziwo, fermentacja ruszyła, piana niska na całości fermentatora. Koniec końców, fermentator stanął w temp 18,5°C
.
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...-
Channel: Kujawsko-Pomorskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć wszystkim,
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...-
Channel: Przedstaw Się!
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: