Mi tak prawie zawsze podskakują i granatów potem nie ma więc spokojna głowa.
A w ogóle to wkrótce wracam wreszcie do interesu więc zgłoszę się po sprzęt!
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
NocJakNoc
Wczoraj zabutelkowałem NocJakNoc. Wyszło tego 39,5l w butelkach, blg w granicach 5.
Dodałem chyba za dużo cukru trzcinowego, bo 150gr. Na dodatek po raz pierwszy gdy kładłem kapsel na zalaną butelkę, ten zaskakująco podskakiwał na butelce. Byłem wielce zaskoczony. Teraz po obejrzeniu filmu kopyra wiem , że takie rzeczy zdarzają się
.
Będę monitorował sprawę potencjalnych granatów.Ostatnia zmiana dokonana przez dyczkin; 2013-06-12, 12:09.Leave a comment:
-
Siostrzany bitter
Piwo przelane na cichą. Mój ballingometr zwariował, pokazuje gdzieś około 4 stopnie ponad poziom. Albo kupię nowy albo trzeba w końcu zainwestować w refraktometr.Leave a comment:
-
Siostrzany bitter
Piwo warzone kontraktowo dla siostry. Warzenie odbyło się w Boże Ciało 30.05.
#8 Siostrzany bitter- Pale Ale Strzegom 5kg
- Crystal 150 Castle 0,5 kg
Zacierane w 24 l wody Mogło być 20, nie pamiętam.- 54°C 15 min.
- 65°C 45 min.
- 72°C 15 min.
- 78°C 10 min.
Wysładzanie ciągłe 8 l wody.
Chmielenie 60 min.- Citra 25g 60'
- Citra 25g 30'
- Wilamette 25g 10'
- Wilamette 25g 0'
Wyszło tego 20l, blg 13. Zadane uwodnionymi Danstar Nottingham - Ale Yeast.Leave a comment:
-
NocjakNoc
Wczoraj przelane na cichą. Blg nie mierzyłem no ale piana opadłaLeave a comment:
-
NocjakNoc
W piątek przed pracą uwarzyłem warkę #7
Piwo powstało dla żonki gdyż jest wielbicielką Sweet Cow
#7 NocjakNoc- 3,3kg pale Ale Strzegom
- 0,75kg laktoza
- 0,5kg wiedeński Strzegom
- 0,5kg pszeniczny Strzegom
- 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
- 0,2kg Czekoladowy ciemny Strzegom
- 0,2kg Carafa Special I
- 0,2kg Carafa II
Zacieranie w 20l wody- 54°C 15 min. Wsypane słody jasne i płatki błyskawiczne
- 64°C 45 min.
- 72°C 15 min. Tu wsypałem Czekoladowy Ciemny i laktozę
- 78°C 15 min. Tu wsypane Carafy dwie
Wysładzanie 8l wody. Tu, po raz pierwszy, zbiło mi się młóto, musiałem je nacinać i poszło. Gdyby nie to zmieściłbym się w 4,5 godziny
Chmielenie Glacierem 60 min- 30g 60'
- 20g 30'
- 25g 10'
- 25g 0'
Wyszło tego 21l. Blg12. Zadane uwodnionymi Danstar BRY-97
Za radą Leony dodałem literek znad chmielin. Na konkurs nie wysyłamLeave a comment:
-
A może niekonwencjonalny sposób?
Jeśli słoik zakręciłeś to bym się nie stresował tylko zlał znad chmielin i tyle. Gdzieś czytałem, że browar to nie apteka. Pewnie pisał ten, który nie wysyła piw na konkursyLeave a comment:
-
Wczoraj uwarzyłem warkę #7. Szczegóły podam wieczorem.
Teraz odnoście odzyskania piwa z chmielin. Chyba popełniłem błąd albowiem najpierw spasteryzowałem brzeczkę a potem zlałem do słoika w celu opadnięcia chmielu. Czy należało zrobić to odwrotnieLeave a comment:
-
Sen wariata
Zabutelkowano ze 100g cukru. Piwo było chmielone na zimno jw.
Dalej mam problemy z wydajnością. Następnym razem zmielę drobniej i będę zacierał w stosunku 4:1Leave a comment:
-
Sen wariata przelany na cichą, blg w okolicach 2,5.
Planuję chmielić na zimno, 50g Pacific Jade wystarczy?Leave a comment:
-
Sen wariata
15.04.2013 uwarzyłem warkę #6.
#6 Sen wariata- Pale Ale Strzegom 5 kg
- Wiedeński Strzegom 1kg
- Carapils 1kg
Zacieranie w 23 l wody- 54°C 15 min.
- 64°C 40 min.
- 72°C 20 min.
- 78°C ok. 15 min.
Wysładzanie 7 l wody
Chmielenie 120 min.- Zeus 20g, Tomahawk 20g, Pacific Jade20g 60'
- Zeus 20g, Tomahawk 20g 90'
- Zeus10g, Tomahawk 10g, Willamette30g 110'
- Pacific Jade 10g, Willamette 10g 115'
- Pacific Jade 20g, Willamette 10g 120'
Po chmieleniu i filtracji wyszło tego 16l Blg 18. Zadane uwodnionymi safale-04.Leave a comment:
-
Ciemny anglik rozlany do butelek przy Blg 2.
Wyszło tego 15l
Najważniejsze, że wędzonka wyczuwalna jest
Mam nadzieję, ze piwo nagazuje się i do Hausta przyjadę z nim.Leave a comment:
-
Dziś pozwiedzałem sobie dom, a wraz ze mną fermentator
W piwnicy panowała temp. 14°C z hakiem. O dziwo, fermentacja ruszyła, piana niska na całości fermentatora. Koniec końców, fermentator stanął w temp 18,5°C.
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...-
Channel: Kujawsko-Pomorskie
-
-
Cześć wszystkim,
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-27, 23:59 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: