Warzenia Dyczkina

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• dyczkin
    replied
    #4 a`la IPA

Dziś, dzięki uprzejmości kolegi Walca, uwarzyłem coś na kształt IPA

Warka #4 a`la IPA

Pilsneński 3,5 kg
    Pale ale 2,75 kg
    Carapils 0,45 kg

Wyszła nieznana ilość płynu o 11 BLG ( przed chmieleniem)

Mam 3 rodzaje chmielu: citra amarillo i hersbruckek i w związku z tym pytanie czy dodać ten ostatni i w jakiej kolejności
    Proszę o radę

Leave a comment:

• walec
    replied
    Dzięki Fido, osłodziłeś mój ból niewarzenia!
    Dyczkin, mam jakby co wszystko oprócz drożdży na zbyciu...

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec
    Cudnie że coś z tego wyszło. Jak gęstwę przechowałeś to mam masę słodów i chmieli na zbyciu, wstrzymałem warzenie po przeprowadzce z powodów technologicznych (kuchenka indukcyjna), nieprędko ruszę pewnikiem...
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    A ostrożnie teraz z gęstwami. Lepiej na suchych lecieć bo ryzyko skażenia gęstwy jest teraz, w lecie, ogromne.
    2 butelki przetrzymuję dla Walca, sam oceni.
    Gęstwy nie mam ale chętnie zakupię drożdże i powarzę sobie

Leave a comment:

• fidoangel
    replied
    A ostrożnie teraz z gęstwami. Lepiej na suchych lecieć bo ryzyko skażenia gęstwy jest teraz, w lecie, ogromne.

Nie warzę teraz więcej niż dwie warki na jednych drożdżach a i tak zawsze coś się "zapachowego" przyplącze .

Leave a comment:

• walec
    replied
    Cudnie że coś z tego wyszło. Jak gęstwę przechowałeś to mam masę słodów i chmieli na zbyciu, wstrzymałem warzenie po przeprowadzce z powodów technologicznych (kuchenka indukcyjna), nieprędko ruszę pewnikiem...

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Postaram się, choc piwo przebywa w domu rodziców a w mojej lodówce brakuje miejsca

Leave a comment:

• fidoangel
    replied
    Nie miałem na myśli "przed degustacja" tylko całość teraz.

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Przed następną degustacją nie omieszkam. Może nie następną ale kolejną tak. Cukier sypałem pojedyńczo do każdej butelki, więc sprawdzę następną, czy ma podobnie..

Leave a comment:

• fidoangel
    replied
    Jeśli masz możliwość to schłodź butelki w lodówce przez dzień dwa a nawet kilka dni, nawet pojedynczo. Ustabilizuje to pianę i nagazowanie.

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Dziś otworzyłem próbnie pierwszą butelkę.
    Piwo nagazowało się, jest tego gazu nawet za dużo bo szybko rozwala pianę a i buzuje troszkę na języku.
    Piwo jest wodniste, chmielenie porządne, lekko ściągające.
    Piwo jak najbardziej pijalne i o to chodziło

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Dziś przelałem na cichą, Blg w granicach 2.
    Piwo fermentuje w granicach 20°C.
    Obu tylko było pijalne, reszta będzie milczeniem

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Piana dalej gęsta utrzymuje się, choć to raczej wygląda na kożuch
    Pobrałem próbkę do badań, Blg wynosi 6 więc potrzymamy jeszcze na burzliwej.
    Piwo w smaku ok, goryczka duża

Leave a comment:

• walec
    replied
    Nooo koleżko strasznie się cieszę że mogłem pomóc!
    Tylko nie mówmy hop póki nie przeskoczymy! Ciągle się trochę martwię czy ta brzeczka za długo nie stała i się nie nadpsuła.
    A w jakiej temperaturze to pracuje?
    I do znawców - czy alt przefermentowany dolniakami to jeszcze alt? Czy jakieś polotmave? Ciekawym bardzo co to wyjdzie...
    Powodzenia!

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    ALT

Dzięki koledze Walcowi, który użyczył 2 butelko świeżego piwa, fermentacja ruszyła. Otóż tak, zlałem 2 piwa znad osadu drożdży, dodałem brzeczki do butelki, odstawiłem na 2 dni do ciepłego miejsca i praca w butelce zaczęła się
    Następnie zlałem do fermentatora a teraz to sami osądźcie http://i.imgur.com/k2jbW.jpg
    Piwo Walca były pyszne, choć młode
    Jestem wielkim dłużnikiem

Leave a comment:

• walec
    replied
    Ja żadnych rezerw nie mam. Widziałem coś kiedyś w Brico Marche i chyba w Tesco albo Carrefour w artykułach sezonowych. Podpytam jeszcze tu kogoś w okolicy może.

Leave a comment:

Przetwarzanie...