#4 a`la IPA
Dziś, dzięki uprzejmości kolegi Walca, uwarzyłem coś na kształt IPA
Warka #4 a`la IPA
Pilsneński 3,5 kg
Pale ale 2,75 kg
Carapils 0,45 kg
Wyszła nieznana ilość płynu o 11 BLG ( przed chmieleniem)
Mam 3 rodzaje chmielu: citra amarillo i hersbruckek i w związku z tym pytanie czy dodać ten ostatni i w jakiej kolejności
Proszę o radę
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
Dzięki Fido, osłodziłeś mój ból niewarzenia!
Dyczkin, mam jakby co wszystko oprócz drożdży na zbyciu...Leave a comment:
-
Gęstwy nie mam ale chętnie zakupię drożdże i powarzę sobieLeave a comment:
-
A ostrożnie teraz z gęstwami. Lepiej na suchych lecieć bo ryzyko skażenia gęstwy jest teraz, w lecie, ogromne.
Nie warzę teraz więcej niż dwie warki na jednych drożdżach a i tak zawsze coś się "zapachowego" przyplącze .Leave a comment:
-
Cudnie że coś z tego wyszło. Jak gęstwę przechowałeś to mam masę słodów i chmieli na zbyciu, wstrzymałem warzenie po przeprowadzce z powodów technologicznych (kuchenka indukcyjna), nieprędko ruszę pewnikiem...Leave a comment:
-
Postaram się, choc piwo przebywa w domu rodziców a w mojej lodówce brakuje miejscaLeave a comment:
-
Przed następną degustacją nie omieszkam. Może nie następną ale kolejną tak. Cukier sypałem pojedyńczo do każdej butelki, więc sprawdzę następną, czy ma podobnie..Leave a comment:
-
Jeśli masz możliwość to schłodź butelki w lodówce przez dzień dwa a nawet kilka dni, nawet pojedynczo. Ustabilizuje to pianę i nagazowanie.Leave a comment:
-
Dziś otworzyłem próbnie pierwszą butelkę.
Piwo nagazowało się, jest tego gazu nawet za dużo bo szybko rozwala pianę a i buzuje troszkę na języku.
Piwo jest wodniste, chmielenie porządne, lekko ściągające.
Piwo jak najbardziej pijalne i o to chodziłoLeave a comment:
-
Dziś przelałem na cichą, Blg w granicach 2.
Piwo fermentuje w granicach 20°C.
Obu tylko było pijalne, reszta będzie milczeniemLeave a comment:
-
Piana dalej gęsta utrzymuje się, choć to raczej wygląda na kożuch
Pobrałem próbkę do badań, Blg wynosi 6 więc potrzymamy jeszcze na burzliwej.
Piwo w smaku ok, goryczka dużaLeave a comment:
-
Nooo koleżko strasznie się cieszę że mogłem pomóc!
Tylko nie mówmy hop póki nie przeskoczymy! Ciągle się trochę martwię czy ta brzeczka za długo nie stała i się nie nadpsuła.
A w jakiej temperaturze to pracuje?
I do znawców - czy alt przefermentowany dolniakami to jeszcze alt? Czy jakieś polotmave? Ciekawym bardzo co to wyjdzie...
Powodzenia!Leave a comment:
-
ALT
Dzięki koledze Walcowi, który użyczył 2 butelko świeżego piwa, fermentacja ruszyła. Otóż tak, zlałem 2 piwa znad osadu drożdży, dodałem brzeczki do butelki, odstawiłem na 2 dni do ciepłego miejsca i praca w butelce zaczęła się
Następnie zlałem do fermentatora a teraz to sami osądźcie http://i.imgur.com/k2jbW.jpg
Piwo Walca były pyszne, choć młode
Jestem wielkim dłużnikiemLeave a comment:
-
Ja żadnych rezerw nie mam. Widziałem coś kiedyś w Brico Marche i chyba w Tesco albo Carrefour w artykułach sezonowych. Podpytam jeszcze tu kogoś w okolicy może.Leave a comment:
Leave a comment: