Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
ALT
Katastrofa i szpinak
Nie to, że piwa wyszło mało to na dodatek nie mam drożdży
Nie mam już siły to tego piwa.
Trzeba wrócić do kołyski piwowarskiejLeave a comment:
-
-
Co do chmielenia to:
60 min 2/3 z 40 g Marynki
45 min połowa pozostałej reszty
35 min reszta ostateczna
Wszystko sypane na okoLeave a comment:
-
Pewnikiem nie wszystko zdążyło się przerobić. Rób jodową następnym razem, to nic nie kosztuje, albo przetrzymaj dłużej na wszelki wypadek, nie na 78 a piętro wcześniej.Leave a comment:
-
Zestaw był śrutowany w CP
Jodowej nie robiłem choć przetrzymałem brzeczkę w 78 °C przez bodajże 10 minLeave a comment:
-
4 tury nie było gdyż po zmierzeniu BLG z 3 wysładzania wyszło 7
Czekam na zagotowanie się brzeczki i wrzucam chmiel.
Nie wiem co z tego wyjdzie. Musiałem gdzieś popełnić błądLeave a comment:
-
Są problemy. Wysładzania nagle staje i nic nie leci
A w fermentatorze zostaje sporo jeszcze brzeczki.
Poczekam na 3 turę i zobaczymy co będzie. Najwyżej zrobię 4 turę jak wyjdzie za mało piwa.Leave a comment:
-
Dało rady
Zawróciłem trochę brzeczki a potem popłynął klarowny płyn
Wysładzam w 3 turach po 5 litrów.Leave a comment:
-
-
#3 ALT
Dziś warka #3
Zestaw ALT 11,5º BLG z CP
Słód monachijski 3,7 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Zacieranie:
Słody wsypane do 58 °C i przetrzymane 10 min
63-61°C 40 min
73-71°C 30 min
78 °C i filtracjaLeave a comment:
-
Fermentatory właśnie są odkażane, słody czekają a termometra brak
Dyczkin wraca do warzenie
Tylko ile mi to zajmie czasu Zakup termometra znaczy sięLeave a comment:
Leave a comment: