Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • dyczkin
    replied
    Byłem świecie przekonany, że mam a tu taki klops

    Leave a comment:


  • walec
    replied
    Co z tymi drożdżami? Wczoraj nie wiedziałeś że nie masz??

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    ALT

    Katastrofa i szpinak
    Nie to, że piwa wyszło mało to na dodatek nie mam drożdży
    Nie mam już siły to tego piwa.
    Trzeba wrócić do kołyski piwowarskiej

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Co do chmielenia to:
    60 min 2/3 z 40 g Marynki
    45 min połowa pozostałej reszty
    35 min reszta ostateczna
    Wszystko sypane na oko
    Mech irlandzki na ostatnie 10 min

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Co do chmielenia to:
    60 min 2/3 z 40 g Marynki
    45 min połowa pozostałej reszty
    35 min reszta ostateczna
    Wszystko sypane na oko

    Leave a comment:


  • walec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Zestaw był śrutowany w CP
    Jodowej nie robiłem choć przetrzymałem brzeczkę w 78 °C przez bodajże 10 min
    To śrutowanie OK.
    Pewnikiem nie wszystko zdążyło się przerobić. Rób jodową następnym razem, to nic nie kosztuje, albo przetrzymaj dłużej na wszelki wypadek, nie na 78 a piętro wcześniej.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Zestaw był śrutowany w CP
    Jodowej nie robiłem choć przetrzymałem brzeczkę w 78 °C przez bodajże 10 min

    Leave a comment:


  • walec
    replied
    Coś z wydajnością.
    Sam śrutowałeś?
    Próbę jodową robiłeś?

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    4 tury nie było gdyż po zmierzeniu BLG z 3 wysładzania wyszło 7
    Czekam na zagotowanie się brzeczki i wrzucam chmiel.
    Nie wiem co z tego wyjdzie. Musiałem gdzieś popełnić błąd

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Są problemy. Wysładzania nagle staje i nic nie leci
    A w fermentatorze zostaje sporo jeszcze brzeczki.
    Poczekam na 3 turę i zobaczymy co będzie. Najwyżej zrobię 4 turę jak wyjdzie za mało piwa.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Dało rady
    Zawróciłem trochę brzeczki a potem popłynął klarowny płyn
    Wysładzam w 3 turach po 5 litrów.

    Leave a comment:


  • walec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Problemy z ułożeniem złoża filtracyjnego, czekamy wciąż
    Spokojnie, się ułoży!

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Problemy z ułożeniem złoża filtracyjnego, czekamy wciąż

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #3 ALT

    Dziś warka #3
    Zestaw ALT 11,5º BLG z CP

    Słód monachijski 3,7 kg
    Słód karmelowy jasny 0,3 kg

    Zacieranie:

    Słody wsypane do 58 °C i przetrzymane 10 min
    63-61°C 40 min
    73-71°C 30 min
    78 °C i filtracja
    Ostatnia zmiana dokonana przez dyczkin; 2012-06-22, 17:21. Powód: brak tytułu ;)

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Fermentatory właśnie są odkażane, słody czekają a termometra brak
    Dyczkin wraca do warzenie
    Tylko ile mi to zajmie czasu Zakup termometra znaczy się

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Flino
    Jak czytać przepis ?
    Flino
    Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
    1. Składniki:
    • pilzeński Litovel 4,25 kg;
    • monachijski Litovel 0,9 kg;
    • karmel jasny 0,5 kg
    • caraaroma 0,35;
    • chmiel Marynka granulat 40 g;
    • chmiel Lubelski granulat 25 g;
    • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
    2....
    2021-11-17, 11:49
  • Gringo
    Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
    Gringo
    Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
    Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
    2020-08-16, 19:59
  • Charlie44
    Problemy z gęstością początkową.
    Charlie44
    Cześć wszystkim,

    Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
    Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
    2019-01-14, 13:59
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • darekd
    Łażany, Strzegomski Lager
    darekd
    Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu

    ...
    2025-03-27, 23:59
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...