Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • dyczkin
    replied
    #4 a`la IPA

    Dziś, dzięki uprzejmości kolegi Walca, uwarzyłem coś na kształt IPA

    Warka #4 a`la IPA

    Pilsneński 3,5 kg
    Pale ale 2,75 kg
    Carapils 0,45 kg

    Wyszła nieznana ilość płynu o 11 BLG ( przed chmieleniem)

    Mam 3 rodzaje chmielu: citra amarillo i hersbruckek i w związku z tym pytanie czy dodać ten ostatni i w jakiej kolejności
    Proszę o radę

    Leave a comment:


  • walec
    replied
    Dzięki Fido, osłodziłeś mój ból niewarzenia!
    Dyczkin, mam jakby co wszystko oprócz drożdży na zbyciu...

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec
    Cudnie że coś z tego wyszło. Jak gęstwę przechowałeś to mam masę słodów i chmieli na zbyciu, wstrzymałem warzenie po przeprowadzce z powodów technologicznych (kuchenka indukcyjna), nieprędko ruszę pewnikiem...
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    A ostrożnie teraz z gęstwami. Lepiej na suchych lecieć bo ryzyko skażenia gęstwy jest teraz, w lecie, ogromne.
    2 butelki przetrzymuję dla Walca, sam oceni.
    Gęstwy nie mam ale chętnie zakupię drożdże i powarzę sobie

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A ostrożnie teraz z gęstwami. Lepiej na suchych lecieć bo ryzyko skażenia gęstwy jest teraz, w lecie, ogromne.

    Nie warzę teraz więcej niż dwie warki na jednych drożdżach a i tak zawsze coś się "zapachowego" przyplącze .

    Leave a comment:


  • walec
    replied
    Cudnie że coś z tego wyszło. Jak gęstwę przechowałeś to mam masę słodów i chmieli na zbyciu, wstrzymałem warzenie po przeprowadzce z powodów technologicznych (kuchenka indukcyjna), nieprędko ruszę pewnikiem...

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Postaram się, choc piwo przebywa w domu rodziców a w mojej lodówce brakuje miejsca

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Nie miałem na myśli "przed degustacja" tylko całość teraz.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Przed następną degustacją nie omieszkam. Może nie następną ale kolejną tak. Cukier sypałem pojedyńczo do każdej butelki, więc sprawdzę następną, czy ma podobnie..

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Jeśli masz możliwość to schłodź butelki w lodówce przez dzień dwa a nawet kilka dni, nawet pojedynczo. Ustabilizuje to pianę i nagazowanie.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Dziś otworzyłem próbnie pierwszą butelkę.
    Piwo nagazowało się, jest tego gazu nawet za dużo bo szybko rozwala pianę a i buzuje troszkę na języku.
    Piwo jest wodniste, chmielenie porządne, lekko ściągające.
    Piwo jak najbardziej pijalne i o to chodziło

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Dziś przelałem na cichą, Blg w granicach 2.
    Piwo fermentuje w granicach 20°C.
    Obu tylko było pijalne, reszta będzie milczeniem

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Piana dalej gęsta utrzymuje się, choć to raczej wygląda na kożuch
    Pobrałem próbkę do badań, Blg wynosi 6 więc potrzymamy jeszcze na burzliwej.
    Piwo w smaku ok, goryczka duża

    Leave a comment:


  • walec
    replied
    Nooo koleżko strasznie się cieszę że mogłem pomóc!
    Tylko nie mówmy hop póki nie przeskoczymy! Ciągle się trochę martwię czy ta brzeczka za długo nie stała i się nie nadpsuła.
    A w jakiej temperaturze to pracuje?
    I do znawców - czy alt przefermentowany dolniakami to jeszcze alt? Czy jakieś polotmave? Ciekawym bardzo co to wyjdzie...
    Powodzenia!

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    ALT

    Dzięki koledze Walcowi, który użyczył 2 butelko świeżego piwa, fermentacja ruszyła. Otóż tak, zlałem 2 piwa znad osadu drożdży, dodałem brzeczki do butelki, odstawiłem na 2 dni do ciepłego miejsca i praca w butelce zaczęła się
    Następnie zlałem do fermentatora a teraz to sami osądźcie http://i.imgur.com/k2jbW.jpg
    Piwo Walca były pyszne, choć młode
    Jestem wielkim dłużnikiem

    Leave a comment:


  • walec
    replied
    Ja żadnych rezerw nie mam. Widziałem coś kiedyś w Brico Marche i chyba w Tesco albo Carrefour w artykułach sezonowych. Podpytam jeszcze tu kogoś w okolicy może.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Flino
    Jak czytać przepis ?
    Flino
    Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
    1. Składniki:
    • pilzeński Litovel 4,25 kg;
    • monachijski Litovel 0,9 kg;
    • karmel jasny 0,5 kg
    • caraaroma 0,35;
    • chmiel Marynka granulat 40 g;
    • chmiel Lubelski granulat 25 g;
    • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
    2....
    2021-11-17, 11:49
  • Gringo
    Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
    Gringo
    Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
    Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
    2020-08-16, 19:59
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • Charlie44
    Problemy z gęstością początkową.
    Charlie44
    Cześć wszystkim,

    Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
    Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
    2019-01-14, 13:59
  • darekd
    ? [Łażany], Strzegomski Lager
    darekd
    Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu

    ...
    2025-03-27, 23:59
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...