Badger's Brewery czyli Borsuk warzy.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • xborsuk
    replied
    Warka 32

    Tym razem miało być dymione z drewnianą wkładką po beczce z whiskey. Ale jak się okazało 54% zasypu słodów dymionych nie gwarantuje aromatu wędzonego. Co by z poniższego nie wyszło powinno być pijalne

    Zasyp (do 20 litrów wody):
    - 1,70 kg. Pale Ale
    - 1,00 kg. Słód Whiskey (Belgia)
    - 1,00 kg. Słód wędzony wiśnią (Polska)
    - 1,00 kg. Słód wędzony Stainbach (Niemcy)
    - 0,50 kg. Caramunich II
    - 0,40 kg. Pszeniczny

    zacieranie:
    - 63*C - 30 min.
    - przez 20 min. podnoszenie temp. do 71*C
    - 71*C – 20 min.
    - 77*C - mash out

    filtracja i wysładzanie:
    Standardowo wysładzanie przy użyciu 12 litrów wody. Na początku leciało 18 blg., przed gotowaniem w garze ok 24 litry 13 blg.

    gotowanie/chmielenie
    - 20 g. Marynka - 60 min.
    - 12 g. Iunga - 60 min.
    - 22 g. Oktawia - 20 min.

    Po wszystkim wyszło 21 litrów „piętnastki”. Aromatu dymu brak, no może jakiś subtelny. Ciekawe czy fermentacja wydobędzie go bardziej. Cichej nie będzie. Po fazie wysokich krążków dodam dębowe płatki, które od miesiąca moczą się w whisky. Drożdże to gęstwa z poprzedniej warki.

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    Warka 31

    Po dwóch wersjach RISa przyszła kolej na coś lżejszego. Wiosna zaczyna powoli przedzierać się przez zalegające hałdy błota pośniegowego. Ani się człowiek obejrzy a trzeba się będzie orzeźwiać jasnym, aromatycznym, chmielowym APA. W piątek, 17-tego było tak:

    Zasyp (do 18 litrów wody z Lidla):
    - 3,25 kg. Pale Ale
    - 0,60 kg. Pszeniczny
    - 0,50 kg. Abbey Malt (mój ulubiony  )

    zacieranie:
    - 64*C -> 60*C - 40 min.
    - 72*C -> 69*C - 20 min.
    - 76*C - mash out

    filtracja i wysładzanie:
    Wysładzanie w trzech etapach. W sumie zużyte 12 litrów wody (z Lidla). Na początku leciało 17 blg., przed gotowaniem w garze ok 24 litry 12,5 blg.

    gotowanie/chmielenie
    - 25 g. Mosaic - 60 min.
    - 15 g. Mosaic - 10 min.
    - 10 g. Mosaic - 0 min.

    Ku mojemu zdziwieniu po odparowaniu w czasie gotowania i pozbyciu się chmielin w fermentorze znalazło się 20 litrów „czternastki” co BeerSmith wskazuje jako 90% wydajność warzelni!!! Myślę, że to efekt stopnia ześrutowanego słodu Pale Ale, który tym razem dostarczył Browar Olbracht via Centrum Edukacji Browarniczej. Standardowo suche US-05. Cicha będzie przebiegać w towarzystwie 50g Citry.

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    Warka 30

    No to żeby nie wyjść z wprawy, poćwiczyć i utrwalić styl dziś warzył się RIS 2.0. 7,5 kg. słodów poszło do 19,5 litrów wody.

    zasyp:
    - 5,00 kg. Pale Ale
    - 2,00 kg. wędzony drewnem wiśni
    - 0,25 kg. jęczmień palony
    - 0,25 kg. Carafa Special III

    zacieranie:
    - 67*C -> 64*C - 60 min.
    - 76*C - mash out

    filtracja i wysładzanie:
    12 litrów wody i do samego spodu - w sumie 24 litry. Na początku 22. blg., przed gotowaniem 18 blg.

    gotowanie/chmielenie
    - 88 g. Iunga - 60 min.
    + 1,7 płynnego ciemnego ekstraktu słodowego

    Po "odcedzeniu" w fermentorze zostało 21 litrów brzeczki o gęstości 25 blg. (wydajność warzelni utrzymana na poziomie 79%). Dwie saszetki US-05. Czekając na przebieg fermentacji zastanawiam się czy chmielić na zimno Mosaic`iem. ???

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    ad. Warka 29

    RIS po trzech tygodniach jednej fermentacji zszedł do 8 blg. Poszedł do małych butelek bez dodatkowych drożdży - mam nadzieję, że się nagazuje.

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    Warka 29

    Wreszcie RIS. W międzyczasie wymieniłem trochę sprzętu mimo, że długo nieużywany. Częstotliwość warzenia dramatycznie spadła ale potrzeba zapisywania warek na tym forum wciąż mocna. Wczoraj:

    15 litrów wody. W trakcie zacierania dodałem jeszcze ok. 2 litrów.
    zasyp:
    - 5,00 kg. Pale Ale
    - 1,00 kg. Abbey Malt
    - 0,40 kg. płatki błyskawiczne orkiszowe
    - 0,25 kg. jęczmień palony
    - 0,25 kg. Carafa Special III

    zacieranie:
    - 67*C -> 63*C - 60 min.
    - 76*C - mash out

    filtracja i wysładzanie:
    12 litrów wody. Na początku kapało 25. blg., w sumie nakapało 18 blg.

    gotowanie/chmielenie
    - 18 g. Eureka! + 48 g. Mosaic - 60 min.
    + 1,7 płynnego jasnego ekstraktu słodowego

    Po gotowaniu i chłodzeniu uzbierało się 19 litrów 25,5 blg. Zadane uwodnione dwie paczki US-05. Czekamy.

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    Warka 28

    Wracam po prawie dwóch latach braku wpisów i roku niewarzenia. Bo po pierwsze co na papierze/ekranie to jednak ma szansę pozostać dłużej w pamięci i łatwiej później z tego skorzystać a po drugie domowe warzenie to jest narkotyk i nie zastąpi tego 200 premier rocznie na polskim rynku. Nie wracam do tego co się działo przez dwa lata bo jak widać niewiele. Za to wczoraj na zbliżające się upały na lenia zrobiłem coś co mam być aromatyczne. Najważniejsze jednak, że utrwalone nawyki pozostały, automatyzm działań też, doszło trochę udogodnień i dzięki temu spędziłem miły dzień w kuchni

    18 litrów wody "Oaza" z Biedry do w kranie mam strasznie twardą,
    zasyp:
    - 4,00 kg. Pale Ale
    - 0,50 kg. Abbey Malt
    - 0,50 kg. Goldpils® Vienna

    zacieranie:
    - 70*C -> 63*C - 60 min.
    - i jeszcze 69*C - 15 min.
    - 76*C - mash out

    filtracja i wysładzanie:
    bezproblemowo w ok. 13-14 litrach.

    gotowanie/chmielenie
    - 15 g. Eureka! (18%, granulat) + 10 g. Mosaic (12%, granulat) + 10 g. Centennial (8,5%, granulat) - 60 min.
    - 15 g. Mosaic (granulat) + 15 g. Centennial (granulat) + 10 g. Eureka! (granulat)– 0 min.

    Chyba świetna wydajność bo do gara nakapało 25 litrów "dwunastki" a po gotowaniu i chłodzeniu w fermentorze na US-05 czekało 20 litrów "piętnastki". Dziś z odstanych w lodówce chmielin dolałem jeszcze ponad 0,5 litra. Fermentacja w skonstruowanym coolboxie z butelkami z zamrożoną wodą.

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    ad. Warka 21

    Kawowy stout w butelkach. Odfermentował tylko do nieco ponad 5 blg. Dlatego nie za bardzo lubię S-04 bo zawsze mi się wydaję, że piwa robione na nich są niedofermentowane. Właściwie w ciągu tygodnia stout się nagazował i już jest po wstępnych degustacjach. Wyszła świetna, aksamitna, drobno pęcherzykowa piana. W aromacie za mało kawy ale to pewnie powód gatunku użytego do tego piwa. Acha - na cichej oczywiście leżało prawie dwa tygodnie z kawą w pełnych ziarnach. Generalnie nie jest źle. Pijalne jest. Jesienią będzie smakować... jak doczeka

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    Warka 021

    Kolejna wariacja na temat warki 14-tej i 17-tej czyli mocny stout. Tym razem stout kawowy. Modyfikacje w zasypie niewielkie. Chmielenie tym co zostało po AIPA.

    zasyp:
    - 5,00 kg. Pale Ale
    - 0,50 kg. Abbey Malt
    - 0,30 kg. płatki owsiane (wcześniej kleikowane)
    - 0,30 kg. palony jęczmień
    - 0,10 kg. Carafa Special II

    zacieranie:
    - 63*C -> 62*C - 40 min.
    - 72*C -> 71*C - 30 min.
    - 76*C - mash out

    filtracja i wysładzanie:
    Zacieranie w 18 litrach, wysładzanie przy użyciu 12 litrów, ciągłe i szybkie.

    gotowanie/chmielenie
    - 25 g. Summit (15,8%, granulat) - 60 min.
    - 10 g. Columbus (16,8%, szyszka) – 60 min.
    - 20 g. kawa (częściowo rozdrobniona Dallmayr Crema d'Oro intensa) – 10 min.
    - 120 g. kawa (częściowo rozdrobniona Dallmayr Crema d'Oro intensa) – 0 min.


    Filtracja kawy i chmielin to moja największa porażka w dotychczasowej przygodzie z warzeniem. Nawet nie chce mi się tu opisywać szczegółów. W każdym razie 20 litrów odfiltrowanej brzeczki o gęstości przekraczającej 17 blg poszło do piwnicy w towarzystwie Safale S-04. Mam nadzieję, że poradzą sobie w temp. 18 st. C.

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    ad. Warka 020

    Jeszcze jedna uwaga do AIPA - następnym razem chmielenie rozpocząć już od brzeczki przedniej. A w ogóle to już dwa tygodnie po butelkowaniu goryczka nie jest już tak dokuczliwa i wbrew głębokiemu odfermentowaniu jest nieźle skontrowana słodowością.

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    ad. Warka 020

    Na cichej AIPA leżakowała z Citrą (20 g.), Columbusem (10 g.) i Simcoe (10 g.) 6 dni. Spadła do 3,5 blg więc jest wytrawna. Następnym razem muszę popracować nad miękkością wody i większą pełnią, żeby wyeliminować goryczkę zostawiającą nieprzyjemne odczucie na końcu języka. Co do aromatu to jest świetny. Wyszło w sumie 21,5 litra piwa zabutelkowanego w ub. niedzielę (130 g. glukozy). O dziwo po 5 dniach pierwsza próbowana butelka okazała się już nagazowana. Będzie co popijać w wakacje

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    Warka 020

    No i wreszcie opis ostatniego piątku. Już jakiś czas temu mnie naszło żeby popróbować zabawy z amerykańskimi chmielami dlatego zakupiłem kilka odmian i przystąpiłem do projektowania warki. Słody częściowo zostały zakupione pod zrobienie Marcowego lagera ale minęła zima a znią odpowiednie temperatury. Wg. BeerSmith to co zrobiłem w piątek mieści się w ramach American India Pale Ale ale co wyjdzie po fermentacji i chmieleniu na zimno to zobaczymy za 2 miesiące. A było tak:

    zasyp:
    - 2,00 kg. Pilzneński
    - 1,50 kg. Monachijski
    - 1,00 kg. Wiedeński
    - 1,00 kg. Pale Ale
    - 0,25 kg. Karmelowy 150

    zacieranie:
    - 54*C - 15 min.
    - 64*C -> 62*C - 35 min.
    - 73*C -> 70*C - 35 min.
    - 76*C - mash out

    filtracja i wysładzanie:
    90 procent wody użytej do zacierania i wysładzania pochodziła z 5 litrowych baniaków kupionych w Biedronce - u mnie w kranie jest strasznie twarda woda. Zacieranie w 18 litrach, wysładzanie przy użyciu 14 litrów. Dość sprawne, ciągłe, woda lana nie na talerzyk tylko przez durszlak.

    gotowanie/chmielenie
    - 25 g. Columbus (16,8%, szyszka) - 60 min.
    - 10 g. Chinook (12,3%, granulat) – 15 min.
    - 10 g. Simcoe (11,7%, szyszka) – 10 min.
    - 10 g. Chinook (12,3%, granulat) – 0 min.
    - 10 g. Simcoe (11,7%, szyszka) – 0 min.
    - 20 g. Citra (12,3%, granulat) – 0 min.

    Wyszło po odzyskaniu z chmielin 22 litry chyba trochę przyciemnej brzeczki o gęstości 15 blg. Zadane uwodnionymi drożdżami US-05. Stoją w domu gdzie temperatura waha się między 19 a 21 st. C. W planach jest dodanie na cichą takiej samej dawki Citry i trochę szyszek Columbusa i Simcoe.

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    Warka 019

    Najpierw zaległość. Spora zaległość. Sezon zimowy mimo ambitnych planów skończył się tylko jedną warką. Szkoda ale permanentny brak czasu nie pozwolił mi się rozwinąć. Z notatek wynika, że 21 lutego było mniej więcej tak:

    zasyp:
    - 3,00 kg. Pilzneński
    - 1,00 kg. Monachijski
    - 0,25 kg. Karmelowy 30
    - 0,20 kg. Cara Ruby

    zacieranie:
    - 52*C - 20 min.
    - 66*C -> 62*C - 35 min.
    - 73*C -> 71*C - 25 min.
    brak mash out`u

    filtracja i wysładzanie:
    notatek i komentarzy brak

    gotowanie/chmielenie
    - 25 g. Premiant (8,5%, granulat) - 60 min.
    - 25 g. Kazbek (5,5, szyszka) – 60 min.
    - 30 g. Saaz (3,9, szyszka) – 20 min.

    Wyszło po wszystkich przelewaniach i filtracjach chmielu (na zimno poszło ok. 20 g. Saaz) ok. 19 litrów dwunastki, która przy pomocy wystartowanych Wyeast 2124 Bohemian Lager odfermentowała do 4 blg. Patrząc na chmiele wychodziłby z tego pils bohemski ale jak na ten styl ostateczne piwo jest chyba za bardzo goryczkowe. Tzn. mnie absolutnie bardzo smakuje właśnie przez tą goryczkę. Piana też pięknie oblepia ścianki i utrzymuje się długo. Nawet miałem pomysł, żeby go wysłać na Birofilia ale wydaje mi się jednak słabo osadzony w stylu.

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    ad. Warka 018

    W tej bieganinie przedświątecznej udało mi się przedwczoraj zabutelkować porter. Przestał 3 tygodnie na burzliwej i 2 tygodnie na cichej. Zszedł do trochę ponad 5 blg. Nie jest to wynik rewelacyjny ale tragiczny tym bardziej. Jeśli po rocznym leżakowaniu będzie jeszcze lepszy niż przy butelkowaniu to będzie z niego godny reprezentant stylu.

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    Warka 018

    Lubię porter bałtycki. Cenię go jako polski styl. Uwielbiam jego głębie smaków – przedzieranie się przez paloność, kawę, gorzką czekoladę, suszone owoce… Uznaję porter za piwo szlachetne. Od początku mojej przygody z warzeniem wiedziałem, że muszę przygotować własną wersję porteru i wreszcie przyszła na to pora. Najbardziej zależało mi na tym, żeby gęstość początkowa była odpowiednio wysoka. Wiedziałem, że nie osiągnę jej tylko z zacierania słodów a nie chciałem ordynarnie dosypywać zwykłego cukru. Na innym forum znalazłem ciekawy przepis na syrop cukrowy i udało mi się przyrządzić ciekawą ciemno brązową jego wersję. Mam nadzieję, że oprócz podwyższenia ekstraktu wniesie on jeszcze ciekawe smaki do ostatecznego kształtu piwa. O tym przekonamy się jednak najwcześniej za rok może dłużej

    zasyp:
    - 3,00 kg. Wiedeński
    - 2,00 kg. Monachijski
    - 1,00 kg. Pilzneński
    - 0,75 kg. Ciemny syrop cukrowy
    - 0,50 kg. Abbey Malt
    - 0,20 kg. Special B 350
    - 0,20 kg. Crystal 150
    - 0,20 kg. Carafa Special III
    - 0,10 kg. Jęczmień prażony

    zacieranie w 23 litrach wody:
    - 52*C - 20 min. (jasne słody)
    - 63*C - 30 min. (ze słodami palonymi)
    - 72*C - 30 min.
    - podgrzanie do 78*C.

    filtracja i wysładzanie:
    Wysładzanie przy użyciu 12 litrów wody w temp. 78*C – to stało się już standardem. Na początku leciało trochę powyżej 19 blg. Na koniec uzbierało się ok. 26 litrów 15 blg.

    gotowanie/chmielenie
    - 20 g. Premiant (8,5%, granulat) - 60 min.
    - 20 g. Lubelski (3,5, szyszka) – 60 min.
    - 20 g. Lubelski (3,5, szyszka) – 20 min.

    Po gotowaniu (75 min) i chłodzeniu oraz dekantacji znad osadów i chmielin w fermentorze znalazło się 21 litrów ciemno brązowej brzeczki o gęstości 21,5 blg. Można powiedzieć, że trafiłem w „dziesiątkę”. Miałem robić starter z jednej paczki suchych drożdży ale z braku czasu do brzeczki wlałem rehydratyzowane dwie paczki Saflagerów W-34/70. W piwnicy jest 13*C – mam nadzieję, że najpóźniej dziś wieczorem wystartuje fermentacja.

    Leave a comment:


  • xborsuk
    replied
    ad. Warka 17

    Imperialny Stout rozlany 2 dni temu do minikega (na św. Patryka jak znalazł), petów i butelek. Na cichej nie zszedł już niżej ale drożdże miały bardzo niską temperaturę - poniżej 15*C.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
    dadek
    Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
    2023-11-22, 05:14
  • Grbuy
    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
    Grbuy
    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
    2023-11-30, 20:57
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 10:28
  • Ahumba
    Sopot, przy dworcu PKP, Avangarda
    Ahumba
    Wciągu lokali przy dworcu w miejscu, gdzie 2-3 lata temu była Pinta Sopot otwarty jest pub Avangarda. 4 nalewaki rotacyjne i trochę piw butelkowych. Przy wejściu wygląda jakby to był pub browaru Cieszyn. Dzisiaj lanego Cieszyna nie było. Zamiast tego można było napić się Pan i Pani, Rowing...
    2025-02-06, 21:51
  • dadek
    Rumunia, Cluj Napoca, Strada Traian Vuia 126, Hophead Brewing [bez wyszynku]
    dadek
    Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
    2023-10-22, 20:47
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...