Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Związkowy Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kjaros
    Senior
    • 03-2007
    • 377

    #46
    Warka nr #24 - Angielska IPA BA

    Warka nr #24 - Angielska IPA BA
    Data: 28.03.2015

    słód pale ale Weyermann® 4,5 kg
    słód Caraamber® 0,3 kg
    100% kranówka Gliwice Sośnica

    67-66º - 60'
    72º - 5'
    78º - 5'

    Zebrałem 24l brzeczki słodkiej o ekstrakcie 14º blg.

    Gotowanie 65'
    chmiel Challenger (UK) 30 g - 60'
    chmiel Challenger (UK) 30 g - 30'
    chmiel Fuggles (UK) (granulat) 10g - 3'
    chmiel Fuggles (UK) (granulat) 20g - w czasie chłodzenia

    Wyszło 21,5l brzeczki o ekstrakcie 15º. Drożdże S-04 zebrane po warce nr #23.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment

    • kjaros
      Senior
      • 03-2007
      • 377

      #47
      Warka nr #25 - German Ale

      Warka nr #25 - German Ale
      Data: 12/09/2015

      Pilzneński 3-5 EBC Steinbach 3,7 kg
      Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 0,4 kg
      Zakwaszający pH 3,4-3,6, 3-6 EBC Weyermann 0,15 kg
      100% kranówka Gliwice Sośnica

      53º - 10'
      62º - 25'
      72º - 35'
      75,6º - 5'

      Gotowanie 65'
      chmiel Herkules DE 2013 granulat 16,0% aa 20g - 60'
      chmiel Tettnanger granulat 50 g 25 g - 30'
      chmiel Tettnanger granulat 50 g 25 g - 1'

      Wyszło ok 20,0l brzeczki o ekstrakcie ok 14º. Drożdże S-04 rozsypane na dnie fermentatora, zalane brzeczką. Fermentacja będzie prowadzona w dolnym zakresie temperaturowym tych drożdży (16º).
      Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

      Comment

      • kjaros
        Senior
        • 03-2007
        • 377

        #48
        Warka nr #25 - German Ale
        Data: 10/10/2015

        Zeszło do 3º. Zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru do refermentacji.
        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

        Comment

        • kjaros
          Senior
          • 03-2007
          • 377

          #49
          Warka nr #26 - Czech Ale

          Warka nr #26 - Czech Ale
          Data: 10/10/2015

          Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 3,7 kg
          Monachijski 19 EBC Litovel 0,7 kg
          100% kranówka Gliwice Sośnica

          53º - 5'
          62º - 20'
          72º - 40'
          75,6º - 5'

          Zebrałem 24l brzeczki przedniej o ekstrakcie 13º.

          Gotowanie 90'
          Saaz / Żatecki CZ 2014 granulat 2,88% aa 50 - 90'
          Saaz / Żatecki CZ 2014 granulat 2,88% aa 50 - 30'
          Saaz / Żatecki CZ 2014 granulat 2,88% aa 50 - 1'

          Wyszło ok 20,0l brzeczki o ekstrakcie ok 15º. Drożdże S-04 rozsypane na dnie fermentatora, zalane brzeczką. Fermentacja będzie prowadzona w dolnym zakresie temperaturowym tych drożdży (16º C).
          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

          Comment

          • kjaros
            Senior
            • 03-2007
            • 377

            #50
            Warka nr #27 - APA

            Warka nr #27 - APA
            Data: 31/10/2015

            Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 2,3 kg
            Wiedeński 6-12 EBC Steinbach 1,6 kg
            Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 0,55 kg

            68º > 65º - 70'
            75,6º - 10'

            Zebrałem ok 243,5 brzeczki przedniej o ekstrakcie 13º.

            Citra US 2014 granulat 13,5% aa 25 g - 60'
            Cascade US 2014 granulat 6,7% aa 20 g - 30'
            Cascade US 2014 granulat 6,7% aa 20 g - 5'

            Wyszło ok 20,5l brzeczki o ekstrakcie ok 14º. Drożdże US-05 uwodnione, zadane w 19º, fermentacja będzie prowadzona w dolnym zakresie temperaturowym tych drożdży (15º C).

            Na cicha do zielonego piwa dodam chmiel Simcoe US 2013 - granulat 11,7% aa 50 g.
            Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

            Comment

            • kjaros
              Senior
              • 03-2007
              • 377

              #51
              Warka nr #26 - Czech Ale

              Warka nr #26 - Czech Ale
              Data: 01/11/2015

              Zabutelkowane przy ekstrakcie 3º blg. Do refermentacji użyłem 500ml rezerwy i 74g cukru. Wyszło 37 butelek.
              Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

              Comment

              • kjaros
                Senior
                • 03-2007
                • 377

                #52
                Warka nr #28 - NZIPA

                Warka nr #28 - NZIPA
                Data: 21/11/2015

                Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 4,5 kg
                Carapils (R) 2,5-6,5 EBC Weyermann 0,3 kg

                68º > 66º - 60'
                75,6º - 5'

                Zebrałem ok 22l brzeczki przedniej o ekstrakcie 14º.

                Waimea NZ 2014 granulat 17,3% aa 15 g - 60'
                Green Bullet NZ 2014 granulat 12,9% aa 30 g - 10'
                Waimea NZ 2014 granulat 17,3% aa 15 g - 0'
                Motueka NZ 2014 granulat 7,3% aa 20 g - 0'

                Wyszło ok 20l brzeczki o ekstrakcie ok 15º. Drożdże US-05 uwodnione, zadane w 19º C, fermentacja będzie prowadzona w 18º C.

                Na cichą do zielonego piwa dodam chmiele:
                Waimea NZ 2014 granulat 17,3% aa 30 g
                Motueka NZ 2014 granulat 7,3% aa 10 g
                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                Comment

                • kjaros
                  Senior
                  • 03-2007
                  • 377

                  #53
                  Warka nr #27 - APA

                  Warka nr #27 - APA
                  Data: 22/11/2015

                  Zabutelkowane przy 2,5º blg z użyciem 400ml rezerwy i 88 g cukru do refermentacji.
                  Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                  Comment

                  • kjaros
                    Senior
                    • 03-2007
                    • 377

                    #54
                    Warka nr #29 - Dry Stout

                    Warka nr #29 - Dry Stout
                    Data: 30.01.2016r

                    Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 4,5 kg
                    Carafa (R) typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,1 kg
                    Jęczmień palony 1100-1200 EBC Weyermann 0,3 kg
                    płatki jęczmienne 0,5 kg

                    słód pale ale + płatki jęczmienne
                    67º > 66º - 45'
                    po negatywnej próbie jodowej dodana reszta zasypu
                    72º - 10'

                    Zebrałem ok 22,5l brzeczki przedniej o ekstrakcie 11º.

                    Challanger UK 2014 granulat 8,3% aa 20 g - 60'
                    Challanger UK 2014 granulat 8,3% aa 10 g - 15'

                    Wyszło ok 21l brzeczki o ekstrakcie ok 12,4º. Drożdże S-04.
                    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                    Comment

                    • kjaros
                      Senior
                      • 03-2007
                      • 377

                      #55
                      Warka nr #30 - Hefeweizen

                      Warka nr #30 - Hefeweizen
                      Data: 12.02.2016r

                      Pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann 2,5 kg
                      Pilzneński 2,5-4 EBC Weyermann 1,6 kg
                      Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann 0,2 kg

                      47º - 10'
                      23º - 15'
                      68º - 45'
                      72º - 15'

                      Zebrałem ok 23l brzeczki przedniej o ekstrakcie 12º.

                      Spalter Select DE 2014 granulat 4,2% aa 10 g - 60'
                      Spalter Select DE 2014 granulat 4,2% aa 10 g - 30'
                      Spalter Select DE 2014 granulat 4,2% aa 10 g - 5'

                      Wyszło ok 22l brzeczki o ekstrakcie ok 13º. Drożdże WB-06 rozsypane na dnie fermentatora, zalane brzeczką.
                      Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                      Comment

                      • kjaros
                        Senior
                        • 03-2007
                        • 377

                        #56
                        Warka nr #29 - Dry Stout

                        Warka nr #29 - Dry Stout
                        Data: 21.02.2016r

                        Stout zabutelkowany z pominięciem cichej fermentacji. Fermentacja skończyła się na 3º blg. Do refermentacji użyłem 112 g cukru.
                        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                        Comment

                        • kjaros
                          Senior
                          • 03-2007
                          • 377

                          #57
                          Warka nr #30 - Hefeweizen

                          Warka nr #30 - Hefeweizen
                          Data: 28.02.2016r

                          Hefeweizen zabutelkowany z pominięciem cichej fermentacji. Fermentacja skończyła się na 2º blg. Do refermentacji użyłem 146 g cukru
                          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                          Comment

                          • kjaros
                            Senior
                            • 03-2007
                            • 377

                            #58
                            Warka nr #31 - Alt

                            Warka nr #31 - Alt
                            Data: 05.03.2016r

                            Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 4,3 kg

                            52º - 20'
                            64º - 30'
                            71º - 30'

                            Zebrałem ok 24l brzeczki przedniej o ekstrakcie 11º.

                            Spalter Select DE 2014 granulat 4,2% aa 40 g - 60'
                            Spalter Select DE 2014 granulat 4,2% aa 20 g - 5'

                            Wyszło ok 22l brzeczki o ekstrakcie ok 12,5º. Drożdże S-33 uwodnione, dodane w docelowej temperaturze fermentacji którą będę prowadził w 17º C.
                            Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                            Comment

                            • kjaros
                              Senior
                              • 03-2007
                              • 377

                              #59
                              Warka nr #32 - APA

                              Inauguracja sezonu 2016/2017. Uzupełnienia zapasów zaczynam od piwa które bardzo mi podeszło i będę starał się utrzymywać jego stały zapas w piwnicy.

                              Warka nr #32 - APA
                              Data: 08.10.2016r

                              Pilzneński 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 2,3 kg
                              Wiedeński 6-12 EBC Steinbach 1,6 kg
                              Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 0,55 kg

                              68º - 60'
                              75,6º - 10'

                              Zebrałem ok 26l brzeczki przedniej o ekstrakcie 11º.

                              Citra US 2015 granulat 13,5% aa 25 g - 60'
                              Cascade US 2015 granulat 6,9% aa 20 g - 30'
                              Cascade US 2015 granulat 6,9% aa 20 g - 5'

                              Wyszło ok 22,5l brzeczki o ekstrakcie ok 12º. Drożdże US-05 uwodnione, zadane w 21º.

                              Na cichą dodam chmiel Dr Rudi NZ 2015 - granulat 11,9% aa 50 g.
                              Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                              Comment

                              • kjaros
                                Senior
                                • 03-2007
                                • 377

                                #60
                                Warka nr #33 - Ale Ale

                                Warka nr #33 - Ale Ale
                                Data: 09.10.2016

                                Próba odtworzenia piwa Cornelius Ale Ale.

                                Woda Chorzów Batory + ok. 4 ml 33% roztworu chlorku wapnia na 10l wody.
                                Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,65 kg
                                Monachijski 12-18 EBC Soufflet 1,45 kg
                                Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,35 kg

                                51º - 10'
                                68º > 66º - 60'
                                78º - 5'

                                Ok 23l 11º blg

                                Marynka 2015 granulat 9,5% aa 40 g 60'
                                Lubelski 2015 granulat 3,6% aa 40 g 5'

                                Ok 20l 13º blg

                                Świerze WB-06
                                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎