To drugie już nam, jest na FB. Przedstawicielstwo Browarów Lwowskich w BP.
Browary w Białej Podlaskiej
Collapse
X
-
W publikacji prof. Henryka Mierzwińskiego dotyczącej okresu międzywojennego, w dziale o przemyśle i usługach nie ma wspomniane nic o browarze Auerbachów (tylko o młynie Anerbachów). Z innych źródeł wymienia się 3 wytwórnie wody sodowej i 3 kaszarnie. Jedna mogła być przybrowarna, ale ze względu na wielkość produkcji i znaczenie dla miasta browar powinien być odnotowany w dokumentach. A nie jest. Zatem dalej twierdzę, że był to lokalny zakład dostarczający piwo do lokalnych gastronomii.Nie ma znanych etykiet z browarów w Białej Podlaskiej, a gdyby nawet przyjąć że obydwa browary zaopatrywały wyłącznie piwiarnie miejscowe (co jest bardzo mało prawdopodobne) to obydwa fakty nie są dowodami, że piwa z tych browarów nie były butelkowane przynajmniej w bardzo niewielkiej części ...Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2014-11-14, 22:32.Comment
-
Czyżby chodziło o I. Szapiro? W takiej pisowni występują u Mierzwińskiego. Być może to ten budynek (Skład i Rozlew Piwa Zastępstwa "Okocim"). Część szyldu widoczny od strony Pl. Rubina. Tył budynku jest od Jatkowej.Comment
-
Przeglądając księgi urodzin natrafiłem na informację, że już przed tym rokiem Jakubowiczowie prowadzili browar. Przy urodzinach Chaima Hersza, syna Mejera i Fejgi z Jakubowiczów wspomniano, że ojciec jest piwowarem. Ich córka Sura Blima wyszła potem za Berka Aurbacha, czyli ojca późniejszych braci Aurbachów, którzy prowadzili browar w latach 20-stych XX w.Comment
-
Link nieaktualny, ale zamieszczę foto jakie znalazłem.Czyżby chodziło o I. Szapiro? W takiej pisowni występują u Mierzwińskiego. Być może to ten budynek (Skład i Rozlew Piwa Zastępstwa "Okocim"). Część szyldu widoczny od strony Pl. Rubina. Tył budynku jest od Jatkowej.
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2018-03-14, 13:50.Comment
-
Nazwa zakładu na etykiecie wyraźnie sugeruje Belsk i może wcale nie chodzić o ten podlaski (w zrusyfikowanej wersji) a ten koło Irkucka. Tutaj tekst o belskim piwowarze i ich zakładzie.
Comment
-
Chaim Hersz zmarł krótko po narodzinach. Poza nim i Surą ur. w 1850 mieli jeszcze syna Szmula Jakubowicza ur. w 1852 roku. Zmiany nazwisk figurujących jako właściciele browaru wynikają zapewne z faktu, że Berko Auerbach ożenił się z Surą w 1873 roku. Ta zmarła w 1889, a Szmul w 1905. Odtąd Auerbachowie dziedziczyli browar. Szmul był żonaty z Pesią Golbersztajn, ale zapewne nikt z tej rodziny (z jej braci) nie był dopuszczony do udziału w browarze.Przeglądając księgi urodzin natrafiłem na informację, że już przed tym rokiem Jakubowiczowie prowadzili browar. Przy urodzinach Chaima Hersza, syna Mejera i Fejgi z Jakubowiczów wspomniano, że ojciec jest piwowarem. Ich córka Sura Blima wyszła potem za Berka Aurbacha, czyli ojca późniejszych braci Aurbachów, którzy prowadzili browar w latach 20-stych XX w.
Występujący w spisie Motel/Matel Jakubowicz przed 1890 r. to być może widniejący w księdze urodzin Mitel Jakubowicz ur. 1839 roku, syn Fejgi i Mejera (ale urodzonych w innym roku niż ci powyżej). Ten Mejer trudnił się lichwiarstwem, nie piwowarstwem. Dlaczego Mitel występuje jako właściciel? Mejer (browarnik) zmarł przed 1873 rokiem, a Szmul był jeszcze młody. Berko zaś dopiero wszedł do rodziny. Może rodzina postanowiła przekazać browar któremuś ze starszych kuzynów?Comment
-
W latach dwudziestych XX w. sąsiednia działka nr 13 należała do Bernsteinów. Skoro w latach trzydziestych pod tym adresem było przedstawicielstwo browarów lwowskich to może była tam kiedyś karczma, którą widziałem na tymże (już niedostępnym) zdjęciu. Działka była za mała jak na większy browar, ale przejściowo mogli tam warzyć piwo dla karczmy. Tym bardziej, że Flisiński wspomina o 8 browarach w XIX w. w powiecie bialskim.Comment
-
W latach 20. XX wieku funkcjonował w Białej browar Braci Auerbach i M. Ch. Wisenfeld spółka firmowa (od 1920 roku). Browarna pewno produkował piwo do roku 1923/24 a następnie w miejscu browaru funkcjonował młyn motorowy tych samych właścicieli.Comment
-
cóż, nie było moim celem napisanie czegoś więcej - nie znałem Twego tekstu o browarach w Białej a odniesienie się do poniższej dyskusji.
Jak napisałem (i wcześniej Marcin 76) spółka powstała w 1920 i stworzyli ją Szloma, Ajzyk, Moszko i Chaim Auerbachowie (tu pewna rozbieżność z Twym tekstem) i Moszko - Chaim Wizenfeld (nazwiska były często przekręcane).
Gwoli ścisłości w latach 1924-25 obok browaru parowego występuje młyn motorowy (na tej samej reklamie) i jako, że działał dłużej może dlatego w publikacjach jest właśnie o nim mowa. W roku 1926 zakończono działalność związaną z piwem na rzecz młyna.Comment
-
Rok 1920 traktuję jako niepewny, gdyż był to czas wojny a Biała była w strefie gdzie przechodził front dwukrotnie. Browar mógł zacząć działać rok później najwcześniej. Przejrzę tekst i poprawię datowania. Nazwiska przyjąłem jednakowe, gdyż w księgach metrykalnych też było mnóstwo przekręceń ewidentnie tych samych osób. To samo tyczy się imion i różnych ich zapisów.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2019-07-04, 08:12.Comment
-
Aa, teraz widzę o co chodzi. W księgach metrykalnych nie ma takiego brata owych jak Szloma, a jest kuzyn Szmul.
Też byłby skłonnym przyjąć rok 1926 jako okres wygaśnięcia działalności browarowej. Jeśli z tekstu wynika inaczej już poprawiam.Gwoli ścisłości w latach 1924-25 obok browaru parowego występuje młyn motorowy (na tej samej reklamie) i jako, że działał dłużej może dlatego w publikacjach jest właśnie o nim mowa. W roku 1926 zakończono działalność związaną z piwem na rzecz młyna.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2019-07-04, 08:33.Comment
-
Podane przeze mnie imiona są z Rejestru Handlowego. Aczkolwiek imiona żydowskie to odrębny temat np. Szlomo mógł występowąć również jako Szlome lub Salomon (oba poprawne). Zdarzało się także np. zdrobnienie czy tzw. imię skażone. W tym przypadku mamy np. Salek, Salo, Szlama, Szlamke, Szlomek.
Co do daty wygaśnięcia produkcji to rok 1926 jest najbardziej prawdopodobny choć nie wykluczałbym roku wcześniejszego . Według danych IS w Lublinie w roku 1927/28 (trwał on od 01.04 do 31.03) czynnych było 13 browarów i niemal na pewno nie było wśród nich tego w Białej.
Data założenia spółki jest niepodważalna. Czy wcześniej ona działała tego nie wiem (prawo II RP uznawało jedynie umowy spółki pisemne wcześniej mogły być ustne) choć w przededniu wojny znalazłem info - Biała browar Sura Auerbach.
W roku 1920 jedynie w miesiącu sierpniu browar nie warzył piwa (innym okolicznym zdarzało się to dłużej np. browar w Stoczku nie warzył piwa od VIII do X).W pozostałe miesiące browar (warzelnia) pracowała.👍 1Comment