Piwo w Ameryce Północnej na przełomie XIX i XX wieku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • madak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.03
    • 4

    #1

    Piwo w Ameryce Północnej na przełomie XIX i XX wieku

    Witam, poszukuję jakichkolwiek informacji na temat piwa jakim raczyli się w tamtych czasach ludzie z Ameryki, zarówno ci napływowi, jak i rdzenni. Szukałem długo jakichkolwiek źródeł, niestety nic nie znalazłem. Dla ciekawskich głównie chodzi mi o piwa, którymi mogli raczyć się Cowboy'e z Dzikiego Zachodu. Oczywiście domyślam się że w przypadku Indian może to być jakieś "przeżuwane" piwo (Masato chociażby), ale to chyba bardziej klimaty Południowej Ameryki. Co do ludności napływowej natomiast mogły to być piwa, które królowały wtedy w Europie, jednak chciałbym mieć pewność. Z góry dziękuję za jakiekolwiek nakierowanie na materiały czy informacje.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13157

    #2
    Za najstarszy przemysłowy browar w USA uchodzi Yuengling Brewery.
    Nazwa dziwna, ale założył go Niemiec z Badenii - Wrtembergii David Gottlob Jüngling.





    Jego ojciec też był piwowarem i do tej pory browar należy do rodziny.

    Nie wiem co pito dokładnie, ale inny weteran ameryański Anchor (znany też w Polsce) warzył i warzy tzw. California Common / Steam Beer /piwo parowe/

    Learn more about the California Common / Steam Beer style of beer.


    Opowiadał o tym Tomek Kopyra:

    Piwne style – California Common. California Common to styl wyjątkowy, wywodzi się z USA, gdy tymczasem 95% piwnych stylów ma swoje korzenie w Europie, BJCP podaje jedynie 3 komercyjne przykła…


    W wypowiedzi są pewne nieścisłości, bo i temat mało znany, ale Kopyr przybliżył jak piwo warzyło się w USA, co może być dla Ciebie interesujące.

    Po pierwsze "common" nie dotyczył tylko Kalifornii:



    po drugie nie jest do końca tak czysto amerykański, bo wywodzi się z niemieckiego
    Dampf Bier (smakowo IMO nie jest jakoś wybitnie wyróżniający się styl).



    Nieco światła na to o co chodziło w tym piwie rzuca Skitof:

    http://www.browar.biz/forum/showpost...3&postcount=21

    Ale i u nas uwarzono to piwo - które może, nieco, trochę ma coś wspólnego z Dzikim Zachodem

    http://www.browar.biz/forum/showthre...ghlight=Widawa

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Dampfbier to ściema, nie stwierdzono jego występowania w takiej wersji.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • yaro74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2089

        #4
        To może się przydać:

        Comment

        • Piwowar
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 2583

          #5
          Myślę że były to raczej piwa zbliżone do europejskich, ponieważ sami piwowarzy głównie z tamtąd pochodzili. Pierwsze browary powstawały oczywiście na wschodnim wybrzeżu. Powstawanie browarów na zachodzie przyspieszyła rozwijająca się szybko kolej żelazna. Jak twierdzi M. Jackson, rozwój technologii i techniki w piwowarstwie bardzo długo był wzorowany na Europie. Po pierwsze dlatego, że pochodzili stamtąd fachowcy (Czechy, Austria, Bawaria, Prusy, Szwajcaria), po drugie dlatego,że piwowarzy amerykańscy jeździli na naukę do Europy.
          Tak opisywał browary w Ameryce w połowie XIX wieku pewien niemiecki piwowar: "Browary leżą przeważnie na skraju lasu, poza miejscowością, w pobliżu źródła z czystą wodą. Składają się przeważnie z małego domku z jednym pokojem i szopą z desek, w której znajduje się malutki kocioł warzelny i kadź zacierna. Suszarnia słodu ma wielkość domowego piekarnika. Jako klepisko słodowni służy korytarz domu. W piwnicy znajdują się małe kociołki fermentacyjne, ustawione na powierzchni rzadko przekraczającej 4 metry kwadratowe. Całą pracę piwowar wykonuje sam, niekiedy pomaga mi w tym żona."
          Oczywiście istniały w tym czasie w Ameryce też browary duże i bardzo duże. Pierwszą maszynę parową zastosowano w amerykańskim browarze już w 1819 roku
          Mógłbym zebrać trochę materiału na ten temat, ale wyłącznie w języku niemieckim.
          Archiwum piwne

          Poznaj
          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

          Comment

          • Piwowar
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 2583

            #6
            Oczywiście należy też wspomnieć o kolonistach pochodzących z Anglii, którzy już w XVII wieku na wschodnim wybrzeżu, w okolicach Filadelfii i Nowego Yorku warzyli portery i Ales.
            Archiwum piwne

            Poznaj
            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

            Comment

            • yaro74
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2089

              #7
              Pod tym adresem:
              The Beer History Library is a collection of hard-to-find reference material on the history of beer, brewing and breweries, including beer articles, beer books, beer statistics, and beer trivia.

              kilka ciekawych artykułów, m. in. o wspomnianym przez Darka browarze Yuengling.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19327

                #8
                Co nieco można przeczytać u Barklay'a Perkinsa. Tutaj i tu, np.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                Przetwarzanie...