Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
Ja dzisiaj kupiłem cały komplet Raciborów w ( przepraszam za słowo ) Sosnowcu więc jest to ekspansja poza Śląsk
JeŻeli dostałeś też żółty Racibor to następnym razem weź kilka sztuk więcej.Są tacy co by nie pogardzili tym Raciborem
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
Ja dzisiaj kupiłem cały komplet Raciborów w ( przepraszam za słowo ) Sosnowcu więc jest to ekspansja poza Śląsk
A Sosnowiec to nie Śląsk? Czy zagłębię jest takim Berlinem Zachodnim?
Przepraszam za rozmydlanie tematu
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Tak trudno zrozumieć,że Zagłębie to NIE jest Śląsk?
Porównanie Śląsk-Zagłębie do Kraków-Nowa Huta jest dosyć celne. Po pierwsze zagłębie było budowane w opozycji do Śląska tak ja Huta miała stłamsić Kraków . Architektonicznie Sosnowiec także przypomina Nową Hutę . A na dodatek też jedzie się tam tramwajem. To lakoniczne i krótkie streszczenie dla Krakauerów.
Sosnowiec jak i całe Zagłębie, dzieli od Śląska bardzo wyraźna granica po pierwsze Śląsk był przez ok. 500 lat poza granicami Polski. Podczas zaborów Zagłębie było w zaborze rosyjskim a Śląsk w pruskim. W dzwudziestoleciu międzywojennym a nawet jeszcze po wojnie (II-giej) Zagłębie należało administracyjnie do województwa kieleckiego, a nie do mjącego stolicę 10 km od Sosnowca katowickiego. Mozna wymieniać jeszcze inne fakty np. na całym Śląsku był plebiscyt odnośnie przynależności do Polski i Niemiec, ale myślę, że w skrócie przedstawiłem o co w tym wszystkim chodzi.
Pozdrawiam zarówno Ślązaków jak i Zagłębiaków.
Tak trudno zrozumieć,że Zagłębie to NIE jest Śląsk?
Jaworzno Szczakowa to też nie Śląsk, ale kogo stamtąd nie spotkam to mówi, że jest Ślązakiem -nie Polakiem, macie tam chyba jakieś problemy etniczne na pograniczu Śląska, Zagłębia i Zachodniej Małopolski. Dobrze, że to się nie przekłada na jakość piwa ze Śląska i Zagłębia
Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2005-04-25, 11:31.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Jaworzno Szczakowa to też nie Śląsk, ale kogo stamtąd nie spotkam to mówi, że jest Ślązakiem -nie Polakiem, macie tam chyba jakieś problemy etniczne na pograniczu Śląska, Zagłębia i Zachodniej Małopolski. Dobrze, że to się nie przekłada na jakość piwa ze Śląska i Zagłębia
My nie mamy żadnych problemów.My wiemy kim jesteśmy i jesteśmy z tego dumni.Jeżeli niektórzy tego nie rozumieją to ich problem.
Jakoś jeszcze nie spotkałem nikogo z Zagłębia kto by podawał się za Ślązaka.
Spotkanie z Krzysztofem Żurawskim pivaria książki "Piwo w Szczecinie do roku 1945" odbędzie się w 9.11. (czwartek) w Książnicy Pomorskiej w Szczecinie, ul. Podgórna 15/16 o godz. 17.
Jak w tytule. Tylko browarowe i tylko polskich marek tzn bez produkowanych u nas na licencji.
Mam już chyba dobrą kolekcję 32 sztuki ale nadal w poszukiwanych są np Dog In The Fogg , jakieś 2 czy 3 Perły/Zwierzyńce czy Czas na EB z lat 90ych. Pewnie jeszcze jakieś inne o których już...
Z okazji 200 lecie browaru w Połczynie-Zdroju ukazała się okolicznościowa książka. Nie jest to klasyczna monografia - do opowiedzenia historii browaru posłużył unikalny zbiór fotografii. Zestawione zostało tez kalendarium. Premiera książki miała miejsce 13 lipca podczas festyny na dziedzińcu...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.
Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...
Comment