Browar w Biskupcu został wpisany do rejestru zabytków, wraz z zachowanym oryginalnym wyposażeniem tj.w słodowni: 2 – poziomowa, siatkowa suszarnia słodu, drewniane silosy na słód oraz betonowe silosy na jęczmień, 3 zamaczalniki do jęczmienia browarnianego wyprodukowane przez firmę Burkhardt & Zisler z Chemnitz, w warzelni: 2 kotły zacierne i kadź warzelana (wszystkie o pojemności 75 hl.) oraz fragment filtra zaciernego wykonanego przez firmę Maschinenfabrik F. Weigel Nachf. Aktiengeschekschaft Neisse – Neuland, miedziana taca chłodnicza o pojemności 82 – 85 hl., w kotłowni: 2 kotły parowe - jeden wyprodukowany w Królewcu w 1912r., drugi w Elblągu w 1936r. przez firmę F. Schochau G.m.b.H. , w fermentowni zachowane są również historyczne kadzie fermentacyjne.
Czy to oznacza, że nie będzie tam można zrobić jakiejś rafinerii? (takie głosy słyszałam, że chciano zmajstrowac w browarze rafinerię paliw - coś z rzepaku np. - nie znam się na tym)
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
To i ja dorzucę zreanimowaną etykietę na piwo Bischofsburger Maerzen z olsztyńskiego składu piw Waldemara Krigera. Bynajmniej nie zbieram etykiet z Biskupca , więc chetnie mogę ją zamienić na jakąś inną przedwojnę z browarow Mazowsza
Attached Files
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
znalzłem ostatnio informację, że browar w Biskupcu miał swe przedstawicielstwo w Barczewie. nazwa z pieczątki: "Brauerei F. Daum. Bishofsburg. Niederlage: Wartenburg". zarządzał nim (na pocz. lat 40-tych usamodzielnił się) Josef Ziemski. dostepne było tu piwo beczkowe (ciemne, jasne) i butelkowe (jasne, słodowe), a także woda sodowa i lemoniada.
I ja jestem z Biskupca. I stracilem juz nadzieje na taka strone jak ta. Ale jednak. Pisze prace o historii browaru i wcalym swiecie nie ma ludzi wiedzacych wiecej o naszym browarze niz niektorzy na tym forum. Piwko biskupieckie naprawde bylo najlepsze na ziemii, a wiem o tym bo opijalem sie nim jak moja mama pracowala w browarze(ma sie rozumiec najwiecej wypilem z plastikowych butelek poltora litrowych...) Wielke dzieki i nara!!!
W tym roku ostatni raz z piwem warzonym nie na swoich garnkach widzimy się 9 sierpnia na Placu Wolności. Tak pisze na swoim fb Browar Biskupiecki. Na imprezę zaprasza też Burmistrz Biskupca
Skusiła nas oferta różnych kraftów na kranach. W przeciwieństwie do Frýdek-Místek, Jiřího Trnky 82, Pivovárek Morava który leży w części Mistek, Pivní Zkušebna jest we Frýdku. Przeszliśmy sobie spacerkiem stamtąd. Do dworca jakieś 2km.
Schiedam to miejscowość przylegająca od północnego zachodu do Rdamu. Są dobrze ze sobą skomunikowane, jest metro, tramwaje, busy. Centrum to kanały, niska zabudowa, wiatraki (przynajmniej jeden działający, jeśli dobrze pomnę z 1795r. Można go zwedzić. ) oczywiście najważniejszy temat...
Comment