Jaki konkretnie XIX-wieczny browar przy Wronej masz na myśli? Ja spotkałem się jedynie (tu sięgam do notatek które jednak nie są nieomylne a już na pewno nie aktualizowane od lat
) z małym rzemieślniczym browarem (wpierw określonym jako "browar drewniany" a póżniej "murowany", wystęującym pod adresem Wronia 45 róg Krochmalnej którego od około 1829 roku właścicielem była rodzina Suchockich i browar ten funkcjonował najprawdopodobniej do 1849 roku kiedy to został kupiony przez powstały 3 lata wcześniej browar Haberbuscha , Schiele i Klawe'go a likwidacja nastąpiła (ale to już moje domniemania) gdyż browar Haberbuscha wchłonął po prostu sąsiednią działkę (sam znajdował się na Krochmalnej 59 pod nt hipotecznym 1003).
Edward Thieme (lub Timme-nazwisko to było często przekręcane w źródłach) faktycznie prowadził browar w podwarszawskim Tarczynie w okresie od pierwszej dekady XX wieku do początku lat 20.
W okresie międzywojennym rodzina Thieme była właścicielem reprezenatacji browaru Haberbuscha w podwarszawskim Grójcu (niestety budynki nie zachowały się już). Posiadam jedyny znany egzemplarz kapsla Haberbuscha z nazwą tej reprezentacji (składu) - niestety w stanie tragicznym.
Masz rację iż tuż po 1945 roku Zygmunt Thieme prowadził rozlewnię (skład) browaru Książęcego przy ul. Ceglanej (obecna Pereca). Potwierdza to oczywiście etykieta ktorej skan zamieściłeś jak i rozmowa jaką miałem przyjemność odbyć kilka lat temu z rodziną Thiele ktora do tej pory mieszka w Grójcu o czym zapewnie dobrze wiesz
Myslę że Marcin76 jak tylko przełamie wrodzone lenistwo dopisze tutaj sporo ciekawych informacji na Twój temat , szczególnie odnośnie browaru w Tarczynie którego lokalizację udało Mu się ustalić jakiś czas temu.
) z małym rzemieślniczym browarem (wpierw określonym jako "browar drewniany" a póżniej "murowany", wystęującym pod adresem Wronia 45 róg Krochmalnej którego od około 1829 roku właścicielem była rodzina Suchockich i browar ten funkcjonował najprawdopodobniej do 1849 roku kiedy to został kupiony przez powstały 3 lata wcześniej browar Haberbuscha , Schiele i Klawe'go a likwidacja nastąpiła (ale to już moje domniemania) gdyż browar Haberbuscha wchłonął po prostu sąsiednią działkę (sam znajdował się na Krochmalnej 59 pod nt hipotecznym 1003).Edward Thieme (lub Timme-nazwisko to było często przekręcane w źródłach) faktycznie prowadził browar w podwarszawskim Tarczynie w okresie od pierwszej dekady XX wieku do początku lat 20.
W okresie międzywojennym rodzina Thieme była właścicielem reprezenatacji browaru Haberbuscha w podwarszawskim Grójcu (niestety budynki nie zachowały się już). Posiadam jedyny znany egzemplarz kapsla Haberbuscha z nazwą tej reprezentacji (składu) - niestety w stanie tragicznym.
Masz rację iż tuż po 1945 roku Zygmunt Thieme prowadził rozlewnię (skład) browaru Książęcego przy ul. Ceglanej (obecna Pereca). Potwierdza to oczywiście etykieta ktorej skan zamieściłeś jak i rozmowa jaką miałem przyjemność odbyć kilka lat temu z rodziną Thiele ktora do tej pory mieszka w Grójcu o czym zapewnie dobrze wiesz

Myslę że Marcin76 jak tylko przełamie wrodzone lenistwo dopisze tutaj sporo ciekawych informacji na Twój temat , szczególnie odnośnie browaru w Tarczynie którego lokalizację udało Mu się ustalić jakiś czas temu.
jak widac pisane nazwisko przez "j" chcial bym zwrocic na to uwage gdyz widze ze jest ono pisane blednie
!???Wg mnie to etykieta. Browar najprawdopodobniej ten na Żurawiej 14 , jednak nie wiem jaki był tam adres (numer) hipoteczny a na etykiecie właśnie takowy widnieje. Muszę pogrzebać w źródłach. Na prawie 100-procentowe udowodnienie iż jest to etykieta załączam skan prawie identycznych etykiet z browaru H.Junga. Tam jednak jako adres podany jest adres składu a nie browaru.
Comment