Browar Wolsztyn

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dzidek1960
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 1548

Tak przypuszczałem, że nie masz danych o tych aktach i dlatego dla takich jak Ty, Leonpraga itd. podaję źródło. Są to akta sądowe gdzie jest decyzja sądu oraz dane o wpisie. Ja przyjąłem datę wpisu, może powinienem przyjąć datę decyzji sądowej, ale nie jestem historykiem i nie wiem która ważniejsza.
    "Ma jednak kraj polski napój warzony
    z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
    piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
    do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
    mieszkańców, lecz i cudzoziemców
    wybornym smakiem"
    Jan Długosz, Historie Piwne
    Moja strona www w początkowym okresie budowy

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Istotny wniosek z tego wynika, że informacje o "upaństwowieniu w 1945 r." trzeba traktować bardzo ostrożnie. Nie pierwszy to przypadek, gdy we wczesniejszych opracowaniach tak się podaje, a z akt wynika co innego. Mam wrażenie, że w niektórych opracowaniach usiłowano ukryć, że upaństwowienie nastąpiło po 1948 r., często z naruszeniem prawa.

Comment

Related Topics

Collapse

• slawekkazek
        Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach1945 - 1951, tom I
        slawekkazek
        Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
        2025-01-18, 10:17
      • slawekkazek
        Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952
        slawekkazek
        Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
        2023-06-14, 18:48
      • darekd
        Ferdinand, Pěkný číslo π
        darekd
        Nowe piwo z browaru w środkowych Czechach.
        Uwarzone przy współpracy z Badawczym Instytutem Piwowarsko-Słodowniczym w Pradze oraz Wydziałem Matematyczno-Fizycznym Uniwersytetu Karola:

Piwo dolnej fermentacji mające przypominać IPA. Chmiele: Žatecký poloraný červeňák (Saaz),...
        2021-04-30, 22:58
      • biermann
        Kto nie był niech żałuje - Wolsztyn 23.04.05
        biermann
        WES-ołe Święto Ekstraktów Słodowych - Wolsztyn 2005 za nami, kto nie był niech żałuje. Rewelacyjna impreza. Jadło, piwa domowe wspomagane czarnkowskim, pogoda i przedewszystkim ludzie - na czele ze znanym skąd inąd WES-em, który podjął się organizacji tej imprezy na terenie Skansenu...
        2005-04-25, 15:48
      • albeertos
        Browar Wolsztyn R.Bloens
        albeertos
        Ostatnio w jednym z poznańskich składów ze starociami i rupieciami wydobyłem oto taką butelkę z napisem:
        "R.Bloens Browar Wolsztyn".
        W sieci niewiele mogłem znaleźć, jedyną wzmianka to to że podczas Powstania Wielkopolskiego w latach 1918-1919 browar zajęli Niemcy...
        2003-05-15, 07:43
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...