Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
"Gutsbrauerei" a coż to?
Collapse
X
-
To co powiesz na to, że ów żarski Gutsbrauerei zmieniał nazwę! Najpierw był Gutsbrauerei Peyer a poźniej Gutsbrauerei Alexander Moritz. Nazwa od nazwiska dzierżawcy? Wątpie. A w XIX w. sprzedaż własności szlacheckiej nie była obwarowana jakimiś feudalnymi ograniczeniami o ile dobrze pamiętam to już Allgemeine Landrecht für die preußischen Staaten wprowadzało taką regulację.POZDRAV!
--
Always look on the bright side of life
Niezależny Portal Żar
Najwieksze żarskie forum dyskusyjne
Towarzystwo Upiększania Miasta -
Zmiany własnościowe nie były chyba jednak aż takie rzadkie. Oczywiście Schaffgotschowie albo Plessowie nie sprzedawali pojedynczych folwarków ze swoich kluczy dóbr. W Wielkopolsce jednak tak wielu wielkich kluczy nie było i rozdrobnienie własności było większe niż na Śląsku. Dlatego też folwarki zmieniały swoich właścicieli niekiedy po kilka razy w ciągu swojej historii, zdarzało się też że ze dwa razy w ciągu XIX wieku. Poza tym niekiedy przechodziły z rąk jednej rodziny w ręce innej jako posag.
Niewielkie budynki folwarcznych browarów jeśli były wykorzystywane jako gorzelnia to raczej tylko przejściowo. W Wielkopolsce w XIX wieku w większych folwarkach zaczęły pojawiać się nowoczesne budynki gorzelni o charakterystycznej architekturze: dwu-, a czasem trzykondygnacyjne, z wysoka halą destylarni i wysokim kominem. Z czasem było ich coraz więcej. Specyficzny w swej architekturze budynek gorzelni jest typowym elementem dużego wielkopolskiego folwarku, a browar niestety nie ...Comment
-
Oto zabudowania dawnej gorzelni, czy mogły być browarem?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendrasNiewielkie budynki folwarcznych browarów jeśli były wykorzystywane jako gorzelnia to raczej tylko przejściowo.

Jakby nie było gleby w Wielkopolsce są znacznie bardziej urodzajne a i warunki naturalne sprzyjające rolinictwu niż na Łużycach czy znacznej części Dolnego Sląska. Łatwiej tu znaleźć kawałek gleby pod uprawę chmielu i jęczmienia, niż na wielkie uprawy ziemniaka, żyta czy pszenicy.W Wielkopolsce w XIX wieku w większych folwarkach zaczęły pojawiać się nowoczesne budynki gorzelni o charakterystycznej architekturze: dwu-, a czasem trzykondygnacyjne, z wysoka halą destylarni i wysokim kominem. Z czasem było ich coraz więcej. Specyficzny w swej architekturze budynek gorzelni jest typowym elementem dużego wielkopolskiego folwarku, a browar niestety nie ...POZDRAV!
--
Always look on the bright side of life
Niezależny Portal Żar
Najwieksze żarskie forum dyskusyjne
Towarzystwo Upiększania MiastaComment
-
Być może, bo nie wygląda to na typowy budynek gorzelni, zbudowany od razu z takim przeznaczeniem. Prawdopodobnie był przebudowywany, być może kilkakrotnie. Ale na podstawie jednego zdjęcia trudno to rozstrzygnąć, trzeba by wejśc do środka.
Pewnie tak i dlatego stare gorzelnie są tu rzeczywiście częstym i łatwo rozpoznawalnym elementem krajobrazu, pewnie częstszym niż na Śląsku.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Croolick[...] Jakby nie było gleby w Wielkopolsce są znacznie bardziej urodzajne a i warunki naturalne sprzyjające rolinictwu niż na Łużycach czy znacznej części Dolnego Sląska. Łatwiej tu znaleźć kawałek gleby pod uprawę chmielu i jęczmienia, niż na wielkie uprawy ziemniaka, żyta czy pszenicy.Ostatnia zmiana dokonana przez yendras; 2006-02-23, 15:16.Comment
-
Niewiele. Poza tym, że zdarzało się tak, że browar jest znany pod nazwiskami dzierżawców.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CroolickTo co powiesz na to, że ów żarski Gutsbrauerei zmieniał nazwę! ...
To statystycznie wychodzi co 50 lat, a mogło być nawet, że w odstępie 99 lat. To nie za często.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YendrasDlatego też folwarki zmieniały swoich właścicieli niekiedy po kilka razy w ciągu swojej historii, zdarzało się też że ze dwa razy w ciągu XIX wieku...
Na Dolnym Śląsku większość wiejskich browarów albo było równocześnie gorzelniami, albo pracowało przy wspólnym piecu.
Tak. Wyższa część budynku po lewej stronie wygląda jak suszarnia sodu browaru Grunberga w Grodzisku Wlkp. http://www.browar.biz/galeria.php?id=5539Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CroolickOto zabudowania dawnej gorzelni, czy mogły być browarem?...Comment
Related Topics
Collapse
-
"Modern West Coast IPA"
Ekstr. 15%
Alk. 6,5%
Chmiele: Mosaic, Petit Blanc, HBC 1019 (ten ostatni jest występuje od niedawna pod komercyjną nazwą Dolcita). Dwa amerykańskie chmiele i francuski Petit Bland/
Aromat - po otwarciu puszki jest nuta nafty...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-04, 22:53 -
-
Z okazji 50 rocznicy powstania browaru uwarzono to jubileuszowe piwo.
W składzie słód pilzneński i monachijski (bez niesłodowanych składników), chmiele: Lubelski, Magnum i Marynka.
Alk. 5,0%
Aromat - wyraźny ziołowy chmiel, pod tym lekki słód
Piana -...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo kupione w polskim Aldi. Oryginalny import (jest dodatkowa naklejka w języku polskim). Alkohol 4,5%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, chmielowe produkty, drożdże. Ekstraktu brak. Piana gruba z lacingiem. Zapach siarkowo-chmielowy. Barwa złota. Smak? No cóż. Zawiodłem się na tym...-
Channel: Czechy
-
-
Pojawiło się w się w sieci marketów Dino z polskimi napisami na butelkach (0,33 l.)
Etykieta różni się jednak od tej z gazetki Dino:
https://marketdino.pl/produkt/piwo-peja-lager-330ml-5-but-bzzw?categoryName=Nowo%C5%9Bci&categorySlug=nowosc i
i tej na ich stronie:
...-
Channel: Kosowo
-
-
Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment