browary dolnośląskie po wojnie
Collapse
X
-
Browary były w sumie trzy. Jeden przy zamku, funkcjonujący do 1905 roku, a dwa (Kabitscky do 1880 roku i Hofmann do 1918 roku) pewnie pierwotnie przy ulicy browarnej. Browar Hofmanna mógł się znajdować po rozbudowie przy ulicy Namysłowskiej. Tam do dziś stoi budynek z czerwonej cegły, który bardzo przypomina słodownię. Po pierwszej wojnie funkcjonowało to jako gorzelnia.👍 1 -
Siema
Szukam jakiś informacji na temat położenia browaru w Bierutowie i jakiś zdjęć tego obiektu - macie może takie informacje?
Leave a comment:
-
Browar rzeczywiście był, nawet napędzany maszyną parową. Warzelnia też była ogrzewana parą. Działalność zawiesił podczas pierwszej wojny.👍 1Leave a comment:
-
Hej,
mam pytanie, czy był gdzieś poruszany wątek browaru w Strużyna koło Strzelina?
przed wojną był tam napewno browar, Schönbrunn
Prośba o pomocLeave a comment:
-
-
W spisie widniej również: Anders, Josef, Bierkutscher, Namslauer Vorstadtstrasse 14 (Ein33)
Pewnie był to woźnica dostarczający piwo z browaru.Leave a comment:
-
-
Kolega Cooper pisał
...
1b Brauerei M. Kabicki - 1880
...
2b Brauerei R. Kionke - 1884
...
3a Dampfbrauerei C. Schindler 1865 -1904
3b Brauerei C. Schindler, Inh. Katharina Schindler - 1906
W tym linku od Buhu
Kabitschky, M., Bierbrauer 1875 (Adr75 138)
Kionka, R., Bierbrauer 1875 (Adr75 138)
Schindler, Bierbrauer 1875 (Adr75 138)
Pokrywają się mniej więcejLeave a comment:
-
Wygląda, że handlem piwem zajmował się też Firma Siegfried Bial mieszcząca się na Namslauerstrasse 23.
Bial, William, Kaufmann, Inhaber der Firma 'Siegfried Bial' Namslauerstrasse 23 [Firma Siegfried Bial. Inhaber William Bial. Destillation - Kolonialwaren - Bier-Depot - Namslauerstrasse 22/23. Fernruf 76 ]
Źródło skanu: 1920 Germany Business Directory, Vol. III,
Informacje tekstowe: http://www.gca.ch/ortschaften_b/stad...adt/index.html
Może się stronka przydać - w spisie mieszkańców widnieją jeszcze:
Jako piwowarzy ( Bierbauer ):
Kabitschky, M., Bierbrauer 1875 (Adr75 138)
Kionka, R., Bierbrauer 1875 (Adr75 138)
Schindler, Bierbrauer 1875 (Adr75 138)
Podaje też dokładniejszy adres Alfonsa Brendlera: Brendler, Alfons, Kaufmann, Schloßstrasse 1Leave a comment:
-
Jesteście niesamowici.
Tak jestem mocno związany z ta miejscowością. Będę robił co w mojej mocy żeby coś jeszcze znaleźć o Browarach w tym mieście.
Dzięki za pomocLeave a comment:
-
Znalazłem tylko szczątkowe info na temat handlu piwem w Bernstadt ( Bierutowie ). Zajmował się tym niejaki Brendler Alfons mający swój punk na Schloßstraße. Wygląda, że w swojej ofercie miał piwa z browaru Schultheiss- Patzenhofer Z Wrocławia, browaru Haselbacha z Namysłowa i z browaru Engelhardta we Wrocławiu.Źródło: 1930 Germany Business Directory Vol. IV. Co zaś się tyczy samego browaru w Bernstad, to w Lower Silesia Industry, Trade, and Craft Directory z 1927 roku występuje jako browar Waldschlößchen i pod lokalizacją 16a.Leave a comment:
-
Z bierutowickich browarów raczej nie są znane żadne ety. Może coś z butelek lub porcelanek. Skoro dopytujesz się o tą konkretną miejscowość to rozumiem że w jakiś sposób jesteś z nią związany. Jeśli tak to może to Ty przyczynisz się do tego ażeby i z tego browaru jakieś fanty ujrzały światło dzienne. Masę birofiliów odnaleziono już dzięki rzeszy pasjonatów. I Ty dorzuć swoją cegiełkęLeave a comment:
-
Wg spisu Friedricha nt Bierutowa (Bernstadt) w powiecie oleśnickim były 3 browary:
1a. Brauerei Biszofski 1865 - 1874
2a Brauerei A. Ledermann 1865 - 1874
2c Brauerei C. Kionke - 1893
2d Schloessbrauerei Bernstadt - 1905
3c Brauerei F. Hoffman - 1920
A czy jest gdzieś napisane gdzie dokładnie znajdowały się te browary? Może jakieś etykiety? Czy takie rzeczy już nie istnieją?
Dziekuję
Wasza wiedza to skarbLeave a comment:
-
Wg spisu Friedricha nt Bierutowa (Bernstadt) w powiecie oleśnickim były 3 browary:
1a. Brauerei Biszofski 1865 - 1874
2a Brauerei A. Ledermann 1865 - 1874
2c Brauerei C. Kionke - 1893
2d Schloessbrauerei Bernstadt - 1905
3c Brauerei F. Hoffman - 1920Leave a comment: