Pierwotny zamysł był taki, żeby zobaczyć jak różne szczepy drożdży zmienią smak takiej samej brzeczki, dlatego zmiana chmielenia będzie juz pewnym przekłamaniem.
Ogłoszenie
Collapse
Orgniazujesz ODPŁATNĄ ciekawą piwną imprezę? Sprawdź zasady zamieszczania informacji komercyjnych.
Cieszy nas każda ciekawa inicjatywa piwna w kraju. W BrowarBizie doceniamy takie działania w szczególności.
Nasz serwis funkcjonuje nieodpłatnie dla Użytkowników wykorzystujących go do celów niekomercyjnych. Zamieszczanie wszelkich informacji w celach komercyjnych* - jest dozwolone wyłącznie po uprzednim uzgodnieniu tych spraw z właścicielem strony.
Zastrzegliśmy sobie to w regulaminie:
który wymaga akceptacji podczas rejestracji w serwisie.
* informacja komercyjna = informacja pozostająca w związku z prowadzoną działalnością lub zamieszczana na prośbę osób prowadzących tę działalność (nie jest to definicja sztywna)
Dla organizatorów ciekawych imprez piwnych dostępnych dla gości odpłatnie oferujemy dwa warianty współpracy:
Prezentacja komercyjnej oferty i wypowiadania się w imieniu tego rodzaju przedsięwzięcia na naszym Forum wymaga nawiązania oficjalnej współpracy w którymś z ww. wariantów.
BrowarBiz szerzy wiedzę piwną i dociera do tysięcy osób zainteresowanych tematem piwnym w sposób szczególny. Ponosimy duże koszty jego funkcjonowania i liczymy w tym wypadku na zrozumienie i wzajemność.
W razie pytań prosimy pisać na imprezy@browar.biz lub dzwonić pod nr
77 542 12 12 (wewn. #2 BrowarBiz) w godzinach 9:00-16:00.
Dziękujemy za uwagę.
Art & Maggyk
Nasz serwis funkcjonuje nieodpłatnie dla Użytkowników wykorzystujących go do celów niekomercyjnych. Zamieszczanie wszelkich informacji w celach komercyjnych* - jest dozwolone wyłącznie po uprzednim uzgodnieniu tych spraw z właścicielem strony.
Zastrzegliśmy sobie to w regulaminie:
który wymaga akceptacji podczas rejestracji w serwisie.
* informacja komercyjna = informacja pozostająca w związku z prowadzoną działalnością lub zamieszczana na prośbę osób prowadzących tę działalność (nie jest to definicja sztywna)
Dla organizatorów ciekawych imprez piwnych dostępnych dla gości odpłatnie oferujemy dwa warianty współpracy:
- Patronat medialny BrowarBizu - nieodpłatna, wzajemna forma promocji Imprezy w BrowarBizie (bannery, mailing, dedykowany wątek, itp.) i BrowarBizu na Imprezie (na materiałach promocyjnych Imprezy i na miejscu).
- Współpraca reklamowa na zasadach komercyjnych.
Np. dla kiełkujących projektów możliwość prowadzenia dedykowanego wątku to koszt 70 zł brutto rocznie, czyli wystarczy stać się tzw. PremiumUżytkownikiem BrowarBizu. Inne formy reklamy - w Kurierze Piwnym (biuletyn emailowy), bannery w BrowarBizie itp. są także dostępne.
Prezentacja komercyjnej oferty i wypowiadania się w imieniu tego rodzaju przedsięwzięcia na naszym Forum wymaga nawiązania oficjalnej współpracy w którymś z ww. wariantów.
BrowarBiz szerzy wiedzę piwną i dociera do tysięcy osób zainteresowanych tematem piwnym w sposób szczególny. Ponosimy duże koszty jego funkcjonowania i liczymy w tym wypadku na zrozumienie i wzajemność.
W razie pytań prosimy pisać na imprezy@browar.biz lub dzwonić pod nr
77 542 12 12 (wewn. #2 BrowarBiz) w godzinach 9:00-16:00.
Dziękujemy za uwagę.
Art & Maggyk
See more
See less
III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTmogę wziąć paczkę do Krakowa, będzie dla 10 osób
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcPierwotny zamysł był taki, żeby zobaczyć jak różne szczepy drożdży zmienią smak takiej samej brzeczki, dlatego zmiana chmielenia będzie juz pewnym przekłamaniem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy(...)
Słody dla warki 24 litrów oraz procentowo:- pilzneński - 4000 g / 61%
- monachijski - 2000 g / 30,5%
- karmelowy jasny - 500 g / 7,5%
- barwiący (ja użyłem palonego żywieckiego) - 50 g / 1%
Chmiele dla warki 25 litrów:- Marynka 40 g + Magnum 10 g na godzinę
- Marynka 30 g na 10 minut (akurat nie miałem aromatycznego)
Zacieranie:- 62°C przez 45 minut
- 70°C do negatywnej próby jodowej
W piątek chcę warzyć.
Comment
-
Tak, oczywiście jeszcze trwa dyskusja:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaJerzy proszony jest o zapodanie recepturki na ciemne piwko, które nam posmakowało w zeszły czwartek i po ew. zmodyfikowaniu - do dzieła!Last edited by jerzy; 06-02-2006, 21:47.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumDlatego wtrąciłem się ale się dostosuje
Ja proponuję zastąpienie 10gramów magnum 60gramami marynki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcJa proponuję zastąpienie 10 gramów magnum 60 gramami marynki.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcDo Twojej propozycji się przychylam, to było odnośnie różnej ilości chmielu w różnych piwach.
Ja proponuję zastąpienie 10gramów magnum 60gramami marynki.
Co wy na to?
I jak najbardziej ręcami i nogami jestem za identycznym warzeniem a jedynie drożdżami różnymi!!!! Polecam to jako doświadczenie. Popijam własnie ALE i Lagera z jednego warzenia ale na różnych drożdżach. Niesamowite jak różne piwa POLECAM ten pomysł.Last edited by joelka; 06-02-2006, 23:03.
Comment
-
-
Proponuję zdecydowanie zastąpić magnum marynką. Po za tym, recepturkę możemy przecież nieco zmienić? Ja np. zastąpiłabym barwiący ciemnym karmelem.... no i można to piwko deczko przyciemnić, żeby było naprawdę ciemne Skoro Mapajak warzy w piątek, to mamy czas na dyskusję do końca środy. Może właśnie wyżej wymieniony tyż cos zaproponuje?
Comment
-
-
A ja przychylam się do proporcji warki Jerzego tyle, że 20 g barwiącego do samej filtracji. I zmiana magnum na Marynkę 10 g i wsio. Bez udziwnień i sprawdzony smak. A teraz kwestia ze np ja zrobie na tym i dolną i górną a co będzie do konkursu wzięte to będzie
Kto za tym?
Comment
-
-
ok ten karmel 50 g mi też pasuje ale 100g marynki to o 20 g za dużo. To piwo ma być do degustacji na konkurs piwa a nie kto uzyskał największą cierpkość i gorycz w piwie. Taki jest mój argument bo na własne potrzeby to mozę i skłonna byłabym tyle dać.
PS. Rozumiem,że wszyscy robią na marynce bez aromatu? czy jednak się mylę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka00g marynki to o 20 g za dużo
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaPS. Rozumiem,że wszyscy robią na marynce bez aromatu? czy jednak się mylę
Comment
-
Comment