Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
Wykazuląc duzą dozę cierpliwości po 2-3 dniach moczenia butelki w naprzemian zimnej i cieplej wodzie osiagnąlem pelny sukces. Na pytanie powyzsze odpowiadam więc: JA
Rok temu również uskarżałem się na forum, że mam kłopoty z odklejeniem etykiety z ciechanowskiego Miodowego. Zareagował na to kolega molpiwny, który zupełnie bezinteresownie przysłał mi nieklejoną wersję tej i innych etykiet z Browaru Ciechanów, za co korzystając z okazji jeszcze raz mu dziękuję .
Czy ktoś juz udanie odmoczył eteykietę z piw "Kaszubskich" robionych przez Ciechanów????
Wykazuląc duzą dozę cierpliwości po 2-3 dniach moczenia butelki w naprzemian zimnej i cieplej wodzie osiagnąlem pelny sukces. Na pytanie powyzsze odpowiadam więc: JA
Czy ktoś juz udanie odmoczył eteykietę z piw "Kaszubskich" robionych przez Ciechanów???? Wszystkie etykiety z Ciechanowa (beczkowe, ciechany itp) schodza idealnie a te Kaszubskie to masakra - zupełnie inny papier.
Kaszubskich ni diabła zdjąć nie mogłem niestety, ale z niektórymi innymi etykietami Ciechana też jest problem.
Miałem wersję jak najbardziej nieeksportową, bo kupioną w Belgii. Ale może kiedyś używali łagodniejszego kleju, bo zakup był z czerwca 2004.
A największe dotąd problemy miałem z etykietkami z Bojanowa i niektórymi z Ciechanowa. Część z Grupy Żywiec sprawia też kłopoty (szczególnie Brackie).
Cyborg ostatnio chciał odmoczyć etykiety z 3 butelek: Chimay Bleue, Chimay Rouge, Chimay Triple - 2 (słownie: dwie) doby leżało to to w wodzie i nic Próby ręczne skończyły się rozczłonowaniem etykiet. Ech... Dałam sobie spokój i poszłam się
Czy ktoś juz udanie odmoczył eteykietę z piw "Kaszubskich" robionych przez Ciechanów???? Wszystkie etykiety z Ciechanowa (beczkowe, ciechany itp) schodza idealnie a te Kaszubskie to masakra - zupełnie inny papier.
Dopiero teraz zauważyłem tytul tematu: "Odmaczanie butelek", powinien on chyba brzmieć "odmaczanie etykiet"
I tak bardziej na temat. Mam ostatnio nielichy problem z odklejeniem etykiety Palma - ostatnia "odlepka" wyszła niemal fatalnie . Za nic nie chcą schodzić te etykiety z butelek (wczoraj na całą noc zatopiłem pustą flaszkę w wodzie i dopiero rankiem odmokła, ale musiałem jej jednak mocno pomóc).
Odp: Odp: Odp: Odp: Zawsze odlepiałem - załatwiły mnie SUWAŁKI
adam16 napisał(a) Mnie w ciepłej wodzie etykieta Luxa prawie się rozpuściła.
Z temperaturą wody trzeba uważać. Lepiej poświęcić duuużo czasu ale mieć pewność, że ciepła woda nie zepsuje ani papieru ani farby (zblednięcie też się zdarza).
W trudnych sytuacjach sprawdziłem i polecam podcinanie żyletką (starą, tradycyjną, cieniutką - najlepiej 08, może być nawet Krwawa Lux) - szczególnie po szkle tnie klej nie kalecząc papieru.
Witam wszystkich pasjonatów piwa i nie tylko Przymierzam się do sprzedania swojego zbioru etykiet, co oznacza, że mogę go sprzedać, ale nie mam noża na gardle i nie muszę. W skład tego co posiadam wchodzą tak jak mniej więcej na zdjęciach: - etykiety powklejane w 4 segregatorach ...
Jestem w posiadaniu starej kolekcji etykiet od piw. Kolekcjonował je mój ojciec za starych czasów. Jest tego prawdopodobnie 1550 szt. Wszystkie posegregowane w 4 pudełkach. Etykiety z tego co wiem wszystkie nowe, nie odklejane. Były uzyskane poprzez korespondencję z browarami...
Może ktoś wie gdzie obecnie (2021) ważą kontraktowcy z browarów Revolta; Wiślany; Harpagan; Funky Fluid, Absztyfikant, Kraft Lab, Polanin; Brodacz , Szpunt ? Od ponad dwudziestu lat zbieram etykiety i coraz bardziej denerwuje mnie nie przyznawanie się gdzie się waży piwo. Jeżeli ktoś coś...
Podpowiedzcie gdzie były warzone te piwa?
Co do Bierhalle to pytanie czy to są etykiety z Warszawskiej Arkadii czy z innej lokalizacji? A może ogólnie dla wszystkich Bierhalle?
Bez bazy klekcjonerskiej na Browar.biz to jak bez ręki....
Leave a comment: