D7 - to nie jest podstawka PIWNA!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• remfire
    replied
    temat stary, ale dla uzupełniena trzeba dodać, że nareszcie można sobie obejrzeć również puszke D7, w wersji o której wspominał Kruger_nr1, czyli tej która była juz robiona specjalnie dla piwa (bez naklejki):
    Ostatnia zmiana dokonana przez remfire; 2008-04-02, 21:02.

Leave a comment:

• Alphonse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedzi
    (...) D7 to dość ciekawy przypadek pokrewieństwa ( poprzez puszkę) wina i piwa - bo mamy już przecież dowody na istnienie zarówno wina jak i piwa w prawie identycznych puszkach. Czy ktos orientuje się czy bywały inne, podobne temu przypadki ?
    Wprawdzie nie puszki, ale PET 0,9L.
    Napitek "Seniorita" z Piotrkowa Tryb., kiedyś to było formalnie wino, w tym roku jest to formalnie piwo - a w smaku jest to wino typu alpaga. Zaraz spróbuję toto zamówić i dam ew. foto.

Podobny przypadek to drink wódczany "Sobieski" GŻ, dwa lata temu sprzedawany na koncesji piwnej.

Rzecz cała wynika zapewne z faktu, że jest dużo sklepów, które mają koncesję tylko na "piwo i napoje alkoholowe do 4,5%".

Leave a comment:

• remfire
    replied
    No i doczekałem się.....
    Nie muszę odklejać naklejki , aby dowiedzieć się co się skrywa pod nią
    Fajnie wygląda puszka z akcyzą Na szczęście na piwie ich jeszcze nie ma , ale skoro są pomysły o zamieszczaniu napisów mówiących o szkodliwości spożywania alkoholu , to kto wie co może być .
    Ale do rzeczy. D7 to dość ciekawy przypadek pokrewieństwa ( poprzez puszkę) wina i piwa - bo mamy już przecież dowody na istnienie zarówno wina jak i piwa w prawie identycznych puszkach. Czy ktos orientuje się czy bywały inne, podobne temu przypadki ?

Leave a comment:

• panbibi
    replied
    D7

Witam, po długiej przerwie wracam do tematu D7 - wino czy piwo? Znalazłem puszkę od owego trunku i wg mnie, jak pisałem wcześniej było to wino, a konkretnie "napój winopochodny owocowy, biały gazowany" jak głosi opis na puszce. Była też naklejona akcyza, jak wcześniej pisałem. Może późnie były inne wersje tej puszki, ale tą o której pisałem zamieszczam na zdjęciach.

Pozdrawiam
    Attached Files

Leave a comment:

• Marcin76
    replied
    Byłem w Browarze na przełomie 1999 i 2000 roku, adres był jeszcze ul. Gliniana 18. Sama produkcja ruszyła w 2000, a wcześniej była WWG i RP oraz Wytwórnia Win. Wtedy poza etykietami, kalendarzem na 2000 rok otrzymałem podstawki z różnymi hasłami ( 4-5 wzorów ), które są umieszczone jako Suwałki oraz podstawkę D7. Wtedy według relacji pracowników było to wino.

Leave a comment:

• kruger_nr1
    replied
    zbieram puszki z piwa i napewno było najpierw wino a potem piwo w puszkach D7.Pierwsza puszka miała naklejke piwną na opisie wina ale druga była już typowo tylko dla piwa.Może faktycznie by nie wyrzucać puszek po winie "powstało"piwo,ale widocznie piwo też się sprzedawało skoro kontynuowali produkcje.Co do podstawki to swoją pierwszą taką z D7 wyniosłem z baru gdzie piłem te paskudztwo czyli D7

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    było takie piwo (są opinie osób, które piły) - to jest w moim mniemaniu podstawka piwna, bardziej niż Karmi czy inny gówniany szajs koncernowy. jak to ktoś mądrze zauważył - sam kolekcjoner decyduje co zalicza do SWOJEGO zbioru. Zatem pozostawmy to w jego gestii.

Leave a comment:

• Leonpraga
    replied
    Jeżeli dobrze pamiętam podstawka D7 była robiona chyba dla jakichś drinków czy napojów, które produkował „Sulimar” oprócz rozlewu piwa, chociaż niektóre rozlewane piwo z Suwałk było wzmacniane alkoholem, albo miało taki ohydny smak, ale na 100% nie była to podstawka na piwo, być może było to wino, które, Sulimar produkował z moszczu przywożonego w beczkach, do dalszego przerobu, było potem rozlewane do butelek piwnych 0,5 l. i alpagówek 0,75 l., może i puszek. Było to zaraz na początku jak WWG i N, oraz rozlewnia piwa, przeniosła się z ul. Hutniczej na nowe miejsce chyba na ul Glinianą 15, zmienioną później na ul. Browarną 5, a tak na marginesie nie wszystko, co tektur to podstawka piwna, choć bardzo by się chciało.
    Właśnie dzięki niektórym zbieraczom zamiast tworzyć historię browarów to ją wypaczamy.
    Niektórzy, za wszelką cenę chcą każde g…….o wciągnąć do zbioru, jako podstawki browarniane, aby mieć jedną więcej od innych.
    Zbieractwem podstawek piwnych zajmuję się od dawna, ze skromnością muszę przyznać, że byłem kiedyś w ankiecie, na pierwszym miejscu w śród zbieraczy podstawek, ale postanowiłem przestać brać udział w tej zabawie choćby przez tych, którzy na siłę chcą udowodnić coś, czego, niema i nigdy nie było, a puszka mogła być po winie, czy innym świństwie o nazwie D7, a potem strona przednia puszki została zaklejona etykietą piwną, a tylna została niezmieniona ze znakiem D7a to tylko po to żeby nie marnować niewykorzystanych po D7 puszek.

Leave a comment:

• mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
    Było piwo D7 z browaru Kiper? Było, więc nie widze dlaczego nie jest to podstawka piwna.
    W 100% zgadzam się z wypowiedzią Zulu.
    I ja tak samo. I nie rozumię sensu tworzenia katalogu, jak i tak można zaraz wywalić (przy jakieś większości-tylko jakiej?).

Leave a comment:

• grzeber
    replied
    Było piwo D7 z browaru Kiper? Było, więc nie widze dlaczego nie jest to podstawka piwna.
    W 100% zgadzam się z wypowiedzią Zulu.

Leave a comment:

• slavoy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dlaczego wykluczyć podkładkę piwną?
    Bo prawdopodobnie nie jest piwna, co można wyczytać z tego tematu

Leave a comment:

• mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny
    w większej ilości podstawkę możemy wykluczyć z katalogu
    Jakiej ilości to jest większość?
    Dlaczego wykluczyć podkładkę piwną?
    Jeśli jedną dlaczego też nie przedwojenne, na których nie ma słowa po polsku?

Leave a comment:

• beny
    replied
    Nie widze przeciwskazań aby podstawka nie była katalogowana - jeżeli będą opinie przeciwne i w większej ilości podstawkę możemy wykluczyć z katalogu

Leave a comment:

• remfire
    replied
    Na mojej puszce jest dokładnie taka naklejka - tylko znacznie mniej kontrastowa i z większą skazą z góry do dołu.

Leave a comment:

• Petrus
    replied
    Naklejka na puszce wygląda tak;
    Attached Files

Leave a comment:

Przetwarzanie...
X