Jest fajny Klub "4 Róże dla Lucienne" na Starówce nad Delikatesami< każdz sala inna, fajna Muza i ciągle coś się dzieje. Mają Warkę i Żywca z kija ( wkońcu ) ja tam bywam
są jeszcze inne kluby np. Zatem Re@nimator na WSP - sorry Uniwersytecie. Zrobili tam kawał dobrej roboty. Ze speluny stali się w końcu klubem do którego chce się wejść wypić bronka ( też mają Warkę i nawet dobre grzane wino z kija ) i ciekawe klimaty a 4 róże są nie powiem ... Bywam tam często
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
a jak ktoś nie wie to 4 róże i zatem należą do tego samego gościa więc chociaż klimat knajp odmienny - bo dla innej klienteli przeznaczony - na poziomie się trzyma
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Ale się fajnie kłócicie o to czy leją czy nie leją.
Pare knajpek w Zielonej Górze sympatycznych ale -faktycznie- z PIWEM bida, leją głównie żywca i warkę.
A gdzie można napić się PIWA?
Doskonałego czeskiego Primatora leją w paskudnie sztywnej atmosferze w Winiarni na Placu Pocztowym. Piwo wybitne ale knajpka dla "samoobronowego" establishmentu - koszmarnie przeelegantyzowana. Charakterystyczny rys nadaje jej też wsiowy zwyczaj podawania piwa w przeróznych naczyniach, mimo że mają rózne szklanki i różne piwa - tak łatwo można by to usystematyzować...
Świetnego Okocimia podają natomiast w cudownie obskurnej knajpie dworcowej (czyli w Semaforze). Tam też najbardziej charakterystyczni klienci i najbardziej charakterne barmanki - nam się też kiedyś nieźle dostało za wyjście z lokalu bez odniesienia szklanek
W Zielonej Górze..hmm... Kawon,Alibi(tam taki zuzlowy klimacik jest,Izba Lordów,Bachusowa Karczma...często w ZG mozna Lecha trafic...a Winiarni nie polecam
W Zielonej Górze przy ulicy Zacisze 20 znajduje się sklep "Jasne i Ciemne", który specjalizuje się w sprzedaży lanego piwa z beczki do butelki PET. W asortymencie sklepu dostępne są różnorodne rodzaje piw, w tym czeskie, niemieckie i polskie. Oprócz piw, klientów przyciągają również...
Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem sporządzić spis browarów, z których produkcją miałem okazję zapoznać się, kiedy jeszcze istniały. Pomyślałem, że w klasyfikacji odwiedzonych browarów nikt nie ma szans z @abernackim, hobbystycznie się nie udzielam, więc może tu mam jakieś...
Nie chcę zaśmiecać wątku o nowych browarach rzemieślniczych, a tam pojawiło się info + kilka postów o inicjatywie pod nazwą jak w temacie.
Wystartowali kilka dni temu (w piątek) z dwoma piwami: 11 i 13 - obydwa poprawne, ale bez rewelacji, za to ceny z kosmosu - w sklepie piwno/alkoholowym...
Po przenosinach z Wlenia browar Dolina BoBRU znalazł swe miejsce w Jeleniej Górze w dawnej fabryce włókienniczej Anilux, jednak nie nad Bobrem, a tuż przy jego dopływie - rzece Kamienna. I to ona była przyczyną fatalnej powodzi we wrześniu 2024. Nikt się nie spodziewał, że płynąca dość...
Comment