Ceny piw w minibrowarach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #151
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666
    A co powiecie na to:

    Orientacyjny koszt 1hl piwa:
    Koszt surowca 30 zł.
    Akcyza 60 zł.
    Woda 7 zł.
    Energia elektryczna 20 zł.
    Chemia do mycia 3 zł.
    Drożdże 5 zł.
    SUMA [PLN/hl] 125 zł.

    Koszt wyprodukowania 1 litra piwa wynosi około 1,25 zł. Doliczyć należy koszty pracy oraz koszty związane z eksploatacją budynku minibrowaru restauracyjnego.

    Za www.minibrowary.pl
    Znamy to. Do kosztów musisz doliczyć jeszcze wynagrodzenie barmana. Gdy jest kuchnia to kucharza itp.

    ZUS od najniższej pensji to 580zł + podatek.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10896

      #152
      Cała dyskusja rozpoczęła się przed przeniesieniem do tego tematu od Brauerei Schleicher, który jest browarem regionalnym a nie restauracyjnym, więc koszty barmanów i innej pomocy kuchennej odpada. Jest jeszcze jedna ważna kwestia. We Frankonii piwo piją młodzi i starzy, kobiety i mężczyźni w dużych ilościach. Tam gdzie spaliśmy gospodarze, co drugi dzień jeździli do swojego zaprzyjaźnionego browaru po skrzynkę piwa. W naszych realiach by byli oni nazwani od razu pijakami. Po pierwsze patriotyzm lokalny a po drugie duże spożycie a po trzecie dobra cena piwa gwarantuje płynność finansową browarowi.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #153
        Przede wszystkim w tych wyliczeniach nie jest ujęta amortyzacja, a więc koszt urządzeń.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • admiro
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.05
          • 248

          #154
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666
          A co powiecie na to:

          Orientacyjny koszt 1hl piwa:
          Koszt surowca 30 zł.
          Akcyza 60 zł.
          Woda 7 zł.
          Energia elektryczna 20 zł.
          Chemia do mycia 3 zł.
          Drożdże 5 zł.
          SUMA [PLN/hl] 125 zł.

          Koszt wyprodukowania 1 litra piwa wynosi około 1,25 zł. Doliczyć należy koszty pracy oraz koszty związane z eksploatacją budynku minibrowaru restauracyjnego.

          Za www.minibrowary.pl
          To tego butelkowanie, w praktyce jednak musi wychodzić sporo mniej spoko GAB mieści się w cenie sklepowej w 1,6 za Jubilata czy 1,75 jak dobrze pamiętam za Złote.
          Moje piwo jest bezcenne.

          Schizma miodowa.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #155
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro
            To tego butelkowanie, w praktyce jednak musi wychodzić sporo mniej spoko GAB mieści się w cenie sklepowej w 1,6 za Jubilata czy 1,75 jak dobrze pamiętam za Złote.
            Wyliczenia były dla browaru restauracyjnego. W browarze przemysłowym jest to oczywiście mniej.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Micho441
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.04
              • 812

              #156
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
              Cała dyskusja rozpoczęła się przed przeniesieniem do tego tematu od Brauerei Schleicher, który jest browarem regionalnym a nie restauracyjnym, więc koszty barmanów i innej pomocy kuchennej odpada. Jest jeszcze jedna ważna kwestia. We Frankonii piwo piją młodzi i starzy, kobiety i mężczyźni w dużych ilościach. Tam gdzie spaliśmy gospodarze, co drugi dzień jeździli do swojego zaprzyjaźnionego browaru po skrzynkę piwa. W naszych realiach by byli oni nazwani od razu pijakami. Po pierwsze patriotyzm lokalny a po drugie duże spożycie a po trzecie dobra cena piwa gwarantuje płynność finansową browarowi.
              Czy możesz podac strone internetowa owego browaru.Czy jest to: www.brauerei-schleicher.de?

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • kaczka116
                Beskidzki, [Pan Szyszka] Stać nas
                kaczka116
                Piwo gotowe do oceny
                2019-09-24, 11:24
              • darekd
                Nieczajna, Burton Ale
                darekd
                18% ekstr.
                9,4% alk.

                Aromat - ciemne ciasto (piernik bez korzenności), suszone owoce (figi, śliwki, rodzynki), bakalie
                Piana - lane z pompy, przy nalewaniu sporo się pieniło, zwarta, trwała, zostaje na szkle
                Barwa - ciemna miedź/esencja herbaciana, lekkie zamglenie...
                2025-11-30, 19:31
              • Petitpierre
                ? [Funky Fluid], Game Over Umbrella
                Petitpierre
                Na etykiecie patrzy jakiś Cenobit, deklaracja: Triple NEIPA i piękne parametry, ale nie uprzedzajmy faktów. W zapachu głównie grejpfrut, trawa cytrynowa, passiflora, ale niestety bez efektu "wow." Nuta dolna pestki jabłka, cytryna, zapach bardziej sokowy niż soczysty. W smaku wodniste,...
                2025-11-15, 11:24
              • Prusak
                Ca' del Brado, Baccarossa
                Prusak
                Podobny eksperyment jak w przypadku Baccabianca, tyle że z dodatkiem czerwonych winogron.
                Znajduje to odzwierciedlenie w kolorze, praktycznie rzecz biorąc czerwonkawo-brązowym.
                Woń winna, bardziej stonowana niż w odmianie białej, wyczuwalne nuty ziemistości winnej.
                W smaku podobnie,...
                2025-11-08, 16:17
              • darekd
                SanFrutos, Lager
                darekd
                Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
                Działają od 2013 r.

                Obok nazwy Lager jest dopisane również "German Pils"
                Piwo bezglutenowe
                4,6% alk.
                Chmiel - Hallertau Mittelfrüh
                ...
                2025-09-11, 23:08
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...