OK, Irlandia i Irlandia Północna spendragonyzowane i zunifikowane.
Ponieważ to co napisałeś nt wielkości browarów Pendragon w poście nie jest idealnie tym co w praktyce zastosowałeś w swojej mapie browarów niemieckich a jest tam tak:
białe - restauracyjne
żółte - małe
pomarańczowe - średnie
czerwone - duże
niebieskie - wielkie
zielone - browary w budowie
i co bardziej wydaje mi się rozsądne (nie za bardzo odróżniam np mikrobrowary od browarów małych), zastosowałem u siebie klasyfikację jak właśnie zacytowaną.
Proszę z przymrużeniem oka potraktować moje określenia wielkości browarów. Opierałem się jedynie na obserwacji rynku irlandzkiego a w zasadzie dublińskiego. Jeśli jakieś piwa/marki wydają mi się bardziej dostępne/zalegające w sklepach w większej ilości/bardziej reklamowane uznałem że ich produkcja jest większa a tym samym większe są browary. Nie mam dostępu do danych produkcyjnych ani tymbardziej jakiś kwestii akcyzowych zresztą nawet nie chciało by mi się ich analizować. Bardziej skupiam się na podawaniu lokalizacji oraz podstawowym opisie asortymentu i datach powstania browarów. Klasyfikację opieram też na osobistych wizytach w browarach ale tych niestety wszystkich nie udało mi się odwiedzić.
Piwna kartografia
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
A dawaj sobie takie znaczki jakie chcesz
Mi się spodobały małe, to je stosuję. Do pobrania stąd: http://gmapsapi.com/zasoby.htmlLeave a comment:
-
A jaki kształt znaczników dajemy ? Ten najpopularniejszy, automatyczny tzn odwrócona kropelka z kropką ? Jest ich sporo do wyboru w opcjach.
Jasne że ocena wielkości/typu browaru to już kwestia tworzącego mapę. W moim przypadku nie ma z tym specjalnie problemów.Leave a comment:
-
Ja tam nikogo nie zachęcam do stosowania moich kolorów
Jeśli chodzi o browary to stosuję tak:
białe - browary restauracyjne / brewpuby
żółte - mikrobrowary
pomarańczowe - małe
czerwone - średnie
niebieskie - duże
zielone - kontraktowe (raczej ich nie nanoszę)
Określenie co jest małym a co średnim to już zależy od danego kraju. Staram się uwzględnić taki podział wg kryterium zwolnień akcyzowych. O ile w danym państwie istnieje ulga i o ile jestem w stanie zdobyć dane o wielkości produkcji. Jeśli nie, to na czuja - po wielkości zabudowań. Trudno, co robić.
W knajpach obowiązuje inna kolorystyka - taka jak sygnalizacja na skrzyżowaniu
czerwony - zatrzymaj się, warto, multitap
żółte - uwaga, najlepsza oferta w okolicy (nie licząc multitapów)
zielone - pozostałe puby, możesz jechać dalejLeave a comment:
-
(PS: taaaa, wiem pewnie by kiepsko się ładowała ze względu na nadmiar danych, żartowałem)
Leave a comment:
-
Proponuję naniesienie na mapę Ukrainy kolejnego minibrowaru we Lwowie:
Leave a comment:
-
Zaktualizowałem mapy wschodnich Niemiec oraz Badenii. Nastąpiły tam zmiany kolorów znaczników (ujednolicenie z innymi mapami),a także wprowadziłem nowość - browary przygotowywane do otwarcia. Powoli aktualizować będę mapy pozostałych części Niemiec.Leave a comment:
-
nie wiem co to za jacy, gdyż jak już powiedziałem zero informacji na ich temat...
nawet zdjęcia piwa nie mogę za pomocą google znaleźćLeave a comment:
-
wskazówka do niemieckiej mapy - część dotycząca samej Bawarii
otóż niedawno do rąk wpadła mi butelka piwa pochodzącego z miejscowości Reisbach (langbräu reisbach-vils, vilstaler hell). Na kontrze jako producenta podano: Xaver Lang GmbH. Na piwnej mapie Pendragona browar nie jest wyszczególniony (zapewne zaginął w nadmiarze)
Stwierdziłem, iż należało by jednak informację udostępnić
niestety ich strona www jest czasowo niedostępna: http://www.langbräu.de/
A innych informacji na dany temat bardzo trudno znaleźć (mimo mojej znajomości j. niem)
Wydaje się to trochę jak "browar widmo", gdyż piwa od nich kupić można a informacji niestety brakLeave a comment:
-
wskazówka do niemieckiej mapy - część dotycząca samej Bawarii
otóż niedawno do rąk wpadła mi butelka piwa pochodzącego z miejscowości Reisbach (langbräu reisbach-vils, vilstaler hell). Na kontrze jako producenta podano: Xaver Lang GmbH. Na piwnej mapie Pendragona browar nie jest wyszczególniony (zapewne zaginął w nadmiarze)
Stwierdziłem, iż należało by jednak informację udostępnić
niestety ich strona www jest czasowo niedostępna: http://www.langbräu.de/
A innych informacji na dany temat bardzo trudno znaleźć (mimo mojej znajomości j. niem)
Wydaje się to trochę jak "browar widmo", gdyż piwa od nich kupić można a informacji niestety brakLeave a comment:
-
Pendragonie do uaktualnienia w wolnej chwili:
Austria
[4] Ceel - Gasthof Brauhaus Bar
Last Updated by Artur X on Mar 25
7071, Rust,
Seezeile 20,
Browarek już nie istnieje od jakiegoś czasu. Stwierdzono naocznie w sierpniu.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2013-09-18, 10:44.Leave a comment:
-
Nie przewiduję aktualizacji Niemiec szybciej niż za miesiąc. Inne sprawy mam teraz na głowie. Hej.Leave a comment:
-
Jest nowy mikrobrowar w Niemczech:
Hübscher Werkstatt Bräu
Zezwolenie na sprzedażu piwa otrzymali 20 czerwca 2013 r.
URL jest
http://www.hüpscher.de/impressum/
Tak, z niemieckim umlaut "ü".
Proszę o dadaniu do mapy niemieckich browarów, i pozdrawiam,
VolkerLeave a comment: