Piwna kartografia
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Niestety, na tyle wycieczek urlopu nie starczyłoale mogę napisać do mojego gospodarza z Uzhorodu z pytaniem o to, jeśli chcecie.
-
-
Mapa Ukraińska na pewno niekompletna - Mukaczewo już nie warzy, Wyszkowo niepewne...Leave a comment:
-
Ciekawe: przy obecnej okrągłej liczbie stu browarów w Polsce 51:49 Kongresówka z Galicją wygrywa z Prusami i Ziemiami Wyzyskanymi. A gdyby granice zaborów potraktować rygorystycznie i uwzględnić wielkopolski Kalisz i śląskie Cieszyn, Bielsko i Ustroń po drugiej stronie tej rachuby, to byłoby 55: 45. Czyli ciągle ciut więcej browarów jest w części mniejszej obszarowo i teoretycznie słabiej rozwiniętej.Leave a comment:
-
Mapa polskich knajp będzie wkrótce wyłączona, w jej miejsce proponuję 5 map browarniano-sklepowo-knajpianych:
1. Piwo PL - dolnośląskie / lubuskie / zachodniopomorskie / wielkopolskie
2. Piwo PL - opolskie / śląskie / łódzkie
3. Piwo PL - małopolskie / podkarpackie / świętokrzyskie / lubelskie
4. Piwo PL - pomorskie / kujawsko-pomorskie / warmińsko-mazurskie
5. Piwo PL - podlaskie / mazowieckie
Ta ostatnia mapa jest ledwie zaczęta, brakuje mazowieckiego, bo to najtrudniejsze
Przez najbliższe dni będę ją uzupełniać.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Wygląda na to, że to firma zajmująca się importem piw łotewskich do Białorusi i nie tylko. Właścicielem jest łotewski oligarcha przychylny Łukaszence, którego szereg firm jest zaangażowanych w działalność zarówno komercyjną różnych branż jak i kulturalno-sportową. Ma udziały m.in. w Rakowskim Browarze.Leave a comment:
-
Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2014-04-09, 14:51.Leave a comment:
-
No i jeszcze sprawa prywatnego, chałupniczego browaru Lankalnu. Ze strony wynika, że działa i oferuje trzy rodzaje piwa: jasne Indula, ciemne Joda i specjalne Perkona. O ile dobrze zrozumiałem, degustacje po wcześniejszym dogadaniu się z właścicielem.
Strona:
Namiary: wieś Dzelda ("Lankalini), parafia Nikraces, okręg Skrundas, podany także numer telefonu.Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2014-03-17, 23:01.Leave a comment:
-
O. K., sprawa Dyneburga jest, moim zdaniem, wyjaśniona, natomiast co do Lielvarde posypuję głowę popiołem: poczytałem, pogrzebałem i owszem: w tej miejscowości jest projektowany browar, na razie jednak piwo Lennewarden warzone jest na zlecenie na Litwie.Leave a comment:
-
Co do drugiego z browarów, na przykład:
czy też:
Co do browaru w Dyneburgu: "SIA Latgales Alus D" Ltd, Dzirnavu 22, Daugavpils, Latvija LV-5401
Strona internetowa browaru jak byk: http://www.latgalus.com/, zaczerpnięta właśnie z bloga labsalus i działająca, wraz z aktualnym asortymentem.
Na samym blogu Labsalus, zob
Nie trzeba chyba translatora, żeby zorientować się, co znaczy słowo "reinakrnejies".
Poza tym, chętnie służę prywatnie objaśnieniami, w którym miejscu Dyneburga znajduje się browar, choć na stronie internetowej jest też mapka z lokalizacją.
Przekonałem?
Ja będę miał chwilę, to poszukam jeszcze niezbitych dowodów na działanie innych browarów. A przy okazji na mapie Litwy brak nadal browaru restauracyjnego Belmontas w Wilnie. Już gdzieś była dyskusja, zresztą byłem, stwierdziłem, browar działa, warzy własne piwo.Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2014-03-17, 13:18.Leave a comment: