Jedzenie w polskich piwiarniach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #1

    Jedzenie w polskich piwiarniach

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Ciekawy, klimatyczny wystrój. W środku tygodnia jednak pustawo (wtorek) i sennie, nawet dla osoby w tak średnim wieku , jak ja. Fajna lodówka z piwem.
    Zero żarcia, bo zafoliowanych kabanosów na szynkwasie do kategorii jedzenia trudno zaliczyć. To przyczynek do dyskusji o knajpach, bo ja, piwnie biesiadując, lubię cokolwiek przegryźć.
    Nie musi od razu być golonka czy żeberka, ale chleba ze smalcem PDSL też już nie prowadzi . Zajrzę następnym razem, jak wiosna będzie bliżej .
    No to jedziemy z offtopem. PDSL należy do lokali w których uwaga właściciela i obsługi powinna być skupiona tylko i wyłącznie na piwie. A to oczywiście z racji ilości nalewaków. Odpowiednie, chłodne miejsce na beczki, rotacyjne ich podpinanie zgodnie z terminami przydatności, czyszczenie przewodów i zlewanie piw, terminowe zaopatrzenie - to pochłania czas i uwagę.
    Porządne ciepłe jedzenie może być w lokalu z dwoma, góra trzema nalewakami ale nie kiedy w grę wchodzi ich więcej. Żaden z krajowych "multitapów" nie prowadzi ciepłej kuchni o ile dobrze kojarzę.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
  • VanPurRz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 4229

    #2
    Ale Pancernikowi chodziło o...chleb ze smalcem Przecież mogłyby być jakieś gotowe kanapki. Nie musi być "na ciepło".
    Z resztą Twojej wypowiedzi się oczywiście zgadzam.
    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
      ...
      Porządne ciepłe jedzenie może być w lokalu z dwoma, góra trzema nalewakami ale nie kiedy w grę wchodzi ich więcej. Żaden z krajowych "multitapów" nie prowadzi ciepłej kuchni o ile dobrze kojarzę.
      Dobrze, że multitap ująłeś w cudzysłów. Multi poniżej dziesięciu kranów? Eeeee...

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        Wystarczy zacząć nalewać po czesku, a czas na przygotowanie jedzenia się znajdzie. A tak na serio, może jakaś garmażerka typu tarta ze szpinakiem - podgrzać, podać i po sprawie?

        Comment

        • kloss
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 2526

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
          A tak na serio, może jakaś garmażerka typu tarta ze szpinakiem - podgrzać, podać i po sprawie?
          Obawiam się, że różne bzdurne wymogi sanepidopodobne skutecznie to utrudniają, jeśli wręcz nie uniemożliwiają.

          Comment

          • VanPurRz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2008.09
            • 4229

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss
            Obawiam się, że różne bzdurne wymogi sanepidopodobne skutecznie to utrudniają, jeśli wręcz nie uniemożliwiają.
            Dokładnie tak niestety jest. Dlatego pisałem o kanapkach które można zamówić u kogoś, mieć zafoliowane.
            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19329

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
              No to jedziemy z offtopem. PDSL należy do lokali w których uwaga właściciela i obsługi powinna być skupiona tylko i wyłącznie na piwie. A to oczywiście z racji ilości nalewaków. Odpowiednie, chłodne miejsce na beczki, rotacyjne ich podpinanie zgodnie z terminami przydatności, czyszczenie przewodów i zlewanie piw, terminowe zaopatrzenie - to pochłania czas i uwagę.
              Porządne ciepłe jedzenie może być w lokalu z dwoma, góra trzema nalewakami ale nie kiedy w grę wchodzi ich więcej. Żaden z krajowych "multitapów" nie prowadzi ciepłej kuchni o ile dobrze kojarzę.
              Omerta miała w ofercie coś w formie grzanek. Zwykle to wystarczy by zaspokoić pierwszy głód.

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #8
                Piwnica Zamkowa ma obłędny wybór, Strefa Piwa wszystko co czeskie. W obu miejscach jest więcej kranów niż w PDSLu. Spokojnie da się coś wprowadzić tylko koncepcja musi być organiczna z właścicielami/obsługą.

                Comment

                • Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9824

                  #9
                  Miałem przekąsić coś opodal przed wizytą w PDSL.
                  Ale akurat w robocie miałem wyjątkowo "wypasiony" dzień i sobie odpuściłem.
                  Nie oczekiwałem w PDSL niczego w stylu "haute cousine" , ale właśnie jakiejś piwnej przekąski.
                  Zafoliowane snacki typu kabanosy jakoś mi średnio podchodzą, i tyle. A po pierwszym/drugim piwie z reguły włącza mi się lekkie "parcie na michę", to drugie tyle.

                  Comment

                  • Po_Drugiej_Stronie_Lustra
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.10
                    • 52

                    #10
                    Jedzenie w PDSL

                    Kończąc temat: w naszym lokalu będzie duży wybór piwa i tylko "jednorazowe" przekąski (z folii) - to taki całościowy pomysł na knajpę. Moim zdaniem społeczeństwo "grubnie" To naprawdę bez sensu jeść jeszcze więcej niż jemy, średnio, aktualnie, tylko dlatego, że wypiło się, kaloryczne w końcu, piwo. Jestem przeciw.. Jeśli natomiast jest to jakiś prawdziwy potencjał to na pewno już niedługo taka knajpa się pojawi, żeby zaspokoić zapotrzebowanie. Akurat w gastronomii mamy możliwość zakosztować w miarę wolnego rynku. Jeśli się nie pojawi.. - coż, są to rozważania wirtualnych "erotomanów - gawędziarzy"

                    Comment

                    • docent
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 5205

                      #11
                      Popieram ten punkt widzenia. Alkoanoreksja to moje credo
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                        Popieram ten punkt widzenia. Alkoanoreksja to moje credo
                        Oczywiście stosujesz dietę naprzemienną. Lager na przemian z ejlem

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3281

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                          Porządne ciepłe jedzenie może być w lokalu z dwoma, góra trzema nalewakami ale nie kiedy w grę wchodzi ich więcej.
                          Jakoś za granicą to działa, byłem w lokalach w których mają zacne piwa (powyżej 10 nalewaków) i zacną kuchnię. Tak samo trzeba zadbać o piwo jak u nas i jakoś da się pogodzić jedno z drugim.

                          Żaden z krajowych "multitapów" nie prowadzi ciepłej kuchni o ile dobrze kojarzę.
                          Piwnica Zamkowa, Multibrowar. Jeśli liczyć tosty, to i Piwoteka
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9824

                            #14
                            Doobraa..., przytaskam se kanapki .

                            Comment

                            • Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5618

                              #15
                              Wątek wydzielono. Można gadać
                              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                              Piwo domowe -
                              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                              Reklama w BROWARZE
                              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 01:37
                              • pebejot
                                Finlandia, Tampere, Verkatehtaankatu 2, Pyynikin Brewhouse
                                pebejot
                                Browar restauracyjny, ale przede wszystkim bardzo duży pub w angielskim stylu, zlokalizowany w centrum miasta w odległości 1 przystanku tramwajowego (od kilku lat miasto Tampere posiada tramwaje) od dworca kolejowego.
                                Browar znajduje się w otoczeniu dawnej zabudowy przemysłowej, zachowanej...
                                2025-07-06, 15:16
                              • pebejot
                                Finlandia, Turku, Eerikinkatu 18, Brewery Restaurant Koulu
                                pebejot
                                Browar restauracyjny w centrum Turku, przy jednej z głównych arterii, mieszczący się w zabytkowej kamienicy.
                                Tak się złożyło, że w sobotę 21 czerwca restauracja była zamknięta (święto narodowe), ale działał na zapleczu ogródek z osobnym barem i Food Truckiem w jednym.
                                Po...
                                2025-07-06, 08:28
                              • dadek
                                Niemcy, Mönchhagen, An der Postsäule 1, Maennerhobby Brennerei&Brauerei
                                dadek
                                Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...
                                2025-08-20, 04:14
                              • heckler
                                Czechy, Kvasice, Tlumačovská 681, Restaurace Sportareál
                                heckler
                                Do Kvasic powróciliśmy po trzech tygodniach. Ale tym razem udaliśmy się do Restaurace Sportareál, gdzie według zapewnień właściciela browaru Dobrá Kára
                                bywa ich lane piwo.
                                Owszem, piwo było, ale niestety tylko jedno pod postacią jasnej 10-ki. Piwo smaczne, ciut inne od tradycyjnej...
                                2025-08-11, 07:20
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...