Piwo w schroniskach górskich

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• gobong
    replied
    Do tego schroniska to na pewno korony, co prawda ostatni raz tam ze 3 lata temu byłem ale za złotówki to chyba 100% drożej było. Może coś się tam zmieniło, ale prawie uciekaliśmy z tego schroniska taka miła obsługa była.

Leave a comment:

• wasyll
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jakub_kubek
    Dawno już się nie szwendałem po Karkonoszach i jak się dowiedziałem o browarze w schronisku Lucni Buda to mam zamiar się wybrać na degustacje. Tak się zastanawiam czy można tam zapłacić złotówkami czy tylko koronami ???
    Nie kombinuj, w każdym kantorze dostaniesz korony i bez żadnych obaw wstąpisz na jedno, czy piwa.

Leave a comment:

• piotry
    replied
    Kiedyś można było złotówkami, ale przelicznik był drakoński. Nie wiem na 100% czy teraz da rade, ale na moje to bym brał korony. Więcej piwa wypijesz za te same pieniądze

Leave a comment:

• jakub_kubek
    replied
    Dawno już się nie szwendałem po Karkonoszach i jak się dowiedziałem o browarze w schronisku Lucni Buda to mam zamiar się wybrać na degustacje. Tak się zastanawiam czy można tam zapłacić złotówkami czy tylko koronami ???

Leave a comment:

• gobong
    replied
    Pasterka schronisko o tej samej nazwie: w butelkach koncernowy zestaw obowiązkowy oraz piwa z Broumova lane Opaty jasny i ciemny.
    Schronisko "Andrzejówka" Rybnica Leśna: butelkowy zestaw obowiązkowy oraz zestaw Skalaków i Opatów, lane Skalaki jasny i ciemny oraz jasny Opat.

Leave a comment:

• kosher
    replied
    Update z niektórych schronisk Karkonoszy oraz Gór Sokolich (dane z ostatniego weekendu):

* Schronisko pod Łabskim Szczytem - butelkowe Skalak 12° oraz Skalak 13° (oba jasne), Izerskie i Walońskie w bączkach- wszystko po 6 zł.
    * Schr. Odrodzenie - but. Skalak 11° (jasny) i Skalak 13° (ciemny)- 6 zł. Z nalewaka Tyskie po tyle samo
    * Spindlerova bouda (restaurace)- lany Budvar za 50 Kc.
    * Schr. Dom Śląski- lany Lech Premium po 7.50 zł.
    * Restauracja polska na Śnieżce- lany Krakonos za 10 zł.
    * Czeski bufet na Śnieżce- puszkowy Gambrinus 10° w promocyjnej cenie- 30 Kc lub 6 zł. (taka cena chyba tylko na okres zimowy jak przychodzi mniej ludzi)
    * Horska bouda Jelenka- beczkowe Primator Svetle 10° - 30 Kc (6 zł.) i Tmavy - 40 Kc.
    Na Przełęczy Okraj w pensjonatach i restauracjach po czeskiej stronie królują lany Gambrinus i Pilsner Urquell- około 25-40 Kc.
    I na koniec jeden rodzynek z G. Sokolich:
    * Schr. Szwajcarka - but. Skalak 12° (jasne) i 13° (ciemne), Lwówek Książęcy- wszystko po 7 zł. Kwas chlebowy i podpiwek z Witnicy chyba też mają w podobnej cenie.

Leave a comment:

• Czapayew
    replied
    Wczoraj odwiedziliśmy Horską Chatę Cantoryje pod Czantorią. Tu lane były:
    Radegast 12% - 36 CZK/ 6,50 PLN
    Radegast 10% - 30 CZK/ 5,50 PLN
    Zlaty Bazant - 36 CZK/ 6,50 PLN
    Velkopopovicky Kozel Tmave - 30 CZK/ 5,50 PLN
    niefiltrowany Kasnicak ze Svijan - 36 CZK/ 6,50 PLN
    Jeżeli chodzi o piwka butelkowe, to sporo czesko-słowackiej konecrnówki (Radegast, Zlaty Bazant), ale można było kupić m.in Velena z Cernej Hory (6 PLN).

Wśród kupujących największym powodzeniem cieszył się Bazant i Kozel. Ja oczywiście wybrałem Kvasnicaka.

Leave a comment:

• volodos
    replied
    Vysoke Tatry (Słowacja):

Chata pri Zelenom Plese: capovane - Kozel desitka (1,75 E), PU (1,85 E), czeska i słowacka koncernówka z butelki.
    Skalnata chata Laco Kulangi - capovane - Staropramen z muchami gratis (2 E). Brr, okropne miejsce, nie wchodźcie tam.
    Teryho chata - capovane - Staropramen - (2,50 E), koncernówka z butelki.
    Zbójnicka chata - capovane - Topvar - (1,83 E), koncernówka z butelki.
    Chata pri Popradskom Plese - capovane: Zubr, Steiger (poniżej 2 E), PU (2 E), koncernówka z butelki.
    Chata pod Rysami - capovane - Zubr (2,50 E), koncernówka z butelki.
    Do Slezkego Domu nie wchodziłem, spieszyliśmy się.
    Schroniska odwiedzone na przełomie lipca i sierpnia 2012.
    Ostatnia zmiana dokonana przez volodos; 2012-08-05, 21:23.

Leave a comment:

• jacekwerner
    replied
    Aktualności karkonoskie :

Schronisko Szrenica.
    Opanowane przez koncerniaki - butelkowe : tyskie, żubr, lech, żywiec, puszkowe : to samo plus okocim. Ceny : 5-6 zł.

Vosecka Bouda ( około 500 m w bok od szlaku czerwonego, odcinek Szrenica - Śnieżne Kotły ).
    Gambrinus 12 - 0,5l - 42 kc, 0,3l - 25 kc; nealko lahvove - 39 kc.

Schronisko Pod Łabskim Szczytem.
    Piwa tylko butelkowe - cała gama Skalaków ( Podskalak, rezany jarni 11, svetly 12, svetly i tmavy 13 ), izerskie, koncernówki : kasztelan, tyskie - wszystko po 6 zł, oraz puszkowe : żywiec, redds, kasztelan - po 7 zł.

Schroniska odwiedzone 31.07.2012 r.

Bar na Kopie, górna stacja wyciągu krzesłkowego na Kopę.
    Lane tyskie : 0,5l - 7,5 zł / 0,3l - 5,5 zł, puszkowe : tyskie, lech, redds, żubr, dębowe, wojak - wszystko po 8 zł.

Śnieżka, restauracja.
    Z kija Krakonos : 0,5l - 10 zł / 0,3l - 8 zł, podawane w firmowych pokalach.

Śnieżka, czeski bufet.
    Piwo tylko puszkowe : PU - 10kc/14zł, Gambrinus 10 - 50kc/10zł, Gambrinus limetka-bezinka i citron - 50kc/10zł, Radegast birell ( nealko ) - 35kc/7zł. Do dyspozycji klientów obszerny taras widokowy.

Dom Śląski, przełęcz pod Śnieżką.
    Bez rewelacji : lane tyskie - 0,5l - 7,5zł / 0,3l - 5,5 zł, butelkowe : redds - 5,5 zł, lech shandy 9,0 zł ( ! ), puszkowe : żubr, tyskie - po 8,0 zł, dębowe - 8,50 zł.

Strzecha Akademicka.
    Lane tyskie : 0,5l - 7zł / 0,3l - 5 zł, butelkowe z lodówki : tyskie książęce pszeniczne, czerwony lager, pszeniczne złote - po 10zł, puszkowe : żubr, reddsy, dębowe - po 8 zł.

Schroniska odwiedzone 02.08.2012 r.

Leave a comment:

• kosher
    replied
    W schroniskach Beskidu Niskiego - na Magurze Małastowskiej oraz w Bartnem jedynie puszkowa i butelkowa koncernówa (po 6 zł.)

Leave a comment:

• Czapayew
    replied
    Z ostatniego pobytu w Sudetach:

SCHRONISKO NA IGLICZNEJ - butelkowa koncernówka,
    SCHRONISKO PTTK POD ŚNIEŻNIKIEM - butelkowe: OPAT z Broumova oraz TYSKIE - oba 7 zł/0,5 litra.

Do tego dorzucę czeską wieżę widokową na Borówkowej, dostępną z Przełęczy Lądeckiej. W bufecie pod wieżą można napić się lanej HOLBY - 5 zł/0,5 l, 3 zł/0,3 l. W koronach ceny korzystniejsze.

Leave a comment:

• rohozecky
    replied
    Bo wożenie Krakonoša nie ma sensu, to najlokalniejsze piwo z możliwych. Na miejscu to rewelacja.

Leave a comment:

• leona
    replied
    Był przedobry i świeży. A mając na uwadze to, że byliśmy po FDP oraz, że wielokrotnie pity w Krakowie mi nie smakował, tym bardziej byłem zachwycony. Wiadomo, kacowa wspinaczka też coś od siebie dodała

Leave a comment:

• piotry
    replied
    Piliscie tego krakonosza ?
    W polskich warunkach to piwo słabo schodzi i częto kwasnieje :/

Jak coś to pod śnieżką znajduje się parking gdzie piłem niejednokrotnie bardzo dobrego Krakonosza

Leave a comment:

• leona
    replied
    Niby nie schronisko ale jednak wysoko - restauracja na Śnieżce: Krakonos dwunastka (lane) 0,5 l/10 zł.
    Poniżej w Domu Śląskim lana masówka po 7,5 zł.

Leave a comment: