Warszawa, Jagiellońska 22, Po Drugiej Stronie Lustra [zamknięte]

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Po_Drugiej_Stronie_Lustra
    replied
    Rozkład jazdy na weekend

Dziś mamy na barze: Sępa, Rześkie, Borsuka, Ciechana Miodowego, Sweet Cow za którą wchodzi Black Hope, Angielskie Śniadanie, Artezan Black Porter, Rowing Jack, Artezan IPA. Cztery ostatnie także na wynos do butelek w cenie 7 zł.
    Od jutra będzie też Koniec Świata, Fizz gruszkowy zamiast Ciechana.
    Na weekend planujemy: w piątek w ramach naszego Szranki i Konkury porównanie Red AIPA Hausta z nowej (2013) i starej (2012) warki, w sobotę premiera Orki z Widawy i w miarę jak się będą opróżniać beczki będziemy podłączać coś innego i nowego..
    Zapraszam serdecznie wielmożnych Państwa!

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Zaproponowałbym przejście na Wy.

Leave a comment:

• banaszek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
    Młode dziewczyny od razu bez żadnej gry wstępnej mówią na ty, a oni niezadowoleni
    Bo to troszkę jak z tą sprawą, że jestem z prezydentem Komorowskim na "ty". Kiedyś do mnie powiedział: "ty, przesuń się".

Temat na inną rozmowę pt. "obyczaje w życiu codziennym".

Leave a comment:

• żąleną
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    A przyjęcia w rodzaju tego z petajnerami dla dekoracji uważam za wyjątkowo niemiłe przyjęcie.
    Nigdy wcześniej nie widziałem tej dziewczyny w PDSL (może dlatego, że nieczęsto tam bywam). W każdym razie faktycznie była nieco nerwowa, później też robiła jakieś problemy z torbami leżącymi na krzesłach... Ale na ogół obsługa jest zupełnie w porządku, a swoją drogą mogliście te beczki odstawić w trochę mniej eksponowane miejsce niż stół na środku sali. I omówić wcześniej sprawę z obsługą. Nie usprawiedliwiam tu zachowania obsługi, tylko patrzę na rewers monety.

Leave a comment:

• becik
    replied
    Nie na randki tam chodzę

Leave a comment:

• emes
    replied
    Młode dziewczyny od razu bez żadnej gry wstępnej mówią na ty, a oni niezadowoleni

Leave a comment:

• strzelczyk76
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Po_Drugiej_Stronie_Lustra
    a tak serio to jakoś tak się przyjęło "co dla ciebie?" bo szybciej, łatwiej i w ogóle. a uwierzcie mi że jak podchodzi mi klient i mówi "piwo" to aż mi się ciśnie na usta "piwo proszę" albo "po proszę piwo" a wielu jest takich co podchodzi i mówi "jacentego" "angielskie" "z sokiem" "trzy za sześć" i nic więcej ani dziękuję ani proszę ani pocałuj mnie w dupę myślę że to działa w dwie strony.J
    Zdecydowanie powinniście "Wpuszczać tylko tych w krawacie. Klient w krawacie..."

mam nadzieję że potrafisz dokończyć...

i dlaczego macie równać w dół do bylejakości? Trzeba równać do góry - czego wam życzę!
    Ostatnia zmiana dokonana przez strzelczyk76; 2013-01-29, 11:26.

Leave a comment:

• tigu
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss
    Najszybciej byłoby "czego?".

Swego czasu w kabarecie Tey w przedstawieniu "Z tyłu sklepu" padł taki tekst:

"czego ......... pytam się grzecznie, czego ....... pan sobie życzy?"

tak mi się skojarzyło
    pozdrawiam

Leave a comment:

• becik
    replied
    "Klient nasz Pan" i tej zasady powinniście się trzymać gdyż to on daje Wam zarobek bez względu czy cham czy kulturalny. Powinniście być ponad wszelkie chamstwo i samemu zachowując klasę robić swoje.
    Osobiście mnie też drażni zwracanie się nieznajomych do mnie "co dla Ciebie", póki co, wódki razem nie piliśmy więc kolesiami póki nie jesteśmy. Już lepiej zwracać się bezosobowo w stylu: "Słucham", "Co podać/nalać"

Leave a comment:

• kloss
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Po_Drugiej_Stronie_Lustra
    a tak serio to jakoś tak się przyjęło "co dla ciebie?" bo szybciej, łatwiej i w ogóle.
    Najszybciej byłoby "czego?".

Leave a comment:

• docent
    replied
    Wiadomo już kiedy przypłynie kolaborancka Orka?

Leave a comment:

• Po_Drugiej_Stronie_Lustra
    replied
    to i ja pozwolę sobie zażartować, że tekst "piweczko o wstrząsającej nazwie Sweet Cow prosto z pipy nalać byłabym godna?" to jest, ale tylko dla klientów na "ty"

a tak serio to jakoś tak się przyjęło "co dla ciebie?" bo szybciej, łatwiej i w ogóle. a uwierzcie mi że jak podchodzi mi klient i mówi "piwo" to aż mi się ciśnie na usta "piwo proszę" albo "po proszę piwo" a wielu jest takich co podchodzi i mówi "jacentego" "angielskie" "z sokiem" "trzy za sześć" i nic więcej ani dziękuję ani proszę ani pocałuj mnie w dupę myślę że to działa w dwie strony

.J

Leave a comment:

• gwzd
    replied
    Moda z przechodzeniem na "Ty" do klientów to nie pomysł PDSL, spotkałem się z tym w dziesiątkach knajp w całym kraju. Osobiście również mi to nie odpowiada, a przejście na taki ton powinien zasugerować co najwyżej gość lokalu, a nie jego obsługa.

Leave a comment:

• banaszek
    replied
    A mnie lokal przypadł do gustu. Było dużo ludzi (wiem, to nie argument za ), wszedłem około 20:15, może to właśnie pora "lokalowa". Miłe towarzystwo (dziękuję Koleżankom i Kolegom!), piwo niezłe.

Minusy... ale przedtem małe wprowadzenie. Jakieś 2 miesiące temu. Metro warszawskie. Podróżowałem z córką (10 lat). Człowiek na oko młodszy ode mnie. Wstał i patrząc na mnie powiedział "proszę". Ustąpił mi miejsca. Obejrzałem się za siebie bo myślałem, że mówi do kogoś obok czy za mną. On mówił do MNIE! Muszę popracować nad wyglądem.

W PDSL jest taki zwyczaj chyba zaczerpnięty z Empiku. W Empiku jakiś czas temu mówiono przy płatnościach kartą: "Panie Tomku, czy skorzysta Pan z naszej promocyjnej oferty?". Pretensjonalne moim zdaniem. Podobnie w PDSL: "co dla ciebie?". Tak pytają o to, czego byś się napił. Proponowałbym bardziej neutralne "słucham, proszę, co nalać, coś do picia?". Co dla ciebie.... Może czasy się zmieniają ale 30 lat temu też mnie wkurzało jak pani w sklepie mówiła "co chcesz?". Po pierwsze: nie jesteśmy na "ty", po drugie zwrot "co dla ciebie?" jest chyba durną kalką z języka wyspiarzy. Nie oczekuję pokłonów ale proste "proszę?" albo "może coś nalać?" już załatwia sprawę.

Marzeniem jest "piweczko o wstrząsającej nazwie Sweet Cow prosto z pipy nalać byłabym godna?".

Żartowałem z tym ostatnim.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vietnam
    I bardzo dobrze ! Bez Ciebie i tak jest tam tłum ludzi, trudno znaleźć jakieś miejsce do klapnięcia. Przynajmniej Ty nie będziesz robił dodatkowego tłoku.
    Ja tłoku nie zauważyłem, a PDSL daleko do Omerty czy Strefy Piwa zarówno pod względem obsługi i klimatu.

Leave a comment: