Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Nowe Rochowice 22, Browar Roch

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍺🍺🍺
    • 2005.09
    • 5011

My przyszliśmy tu przez góry 18.06.2025 około południa. Najwyraźniej byliśmy tego dnia pierwszymi gośćmi bo oprócz stałych ciężkich ław z litego drewna przed gospodą, właśnie rozstawiano składane na placyku obok. Za barem chyba jeszcze nastoletnia młodzież, na kranie tylko Pils (15 zł/0,5 l). Zamówiliśmy, a chłopak nalał po szklance pięknej piany. Został opieprzony przez dziewczynę -"przecież ci pokazywałam jak to się robi!". A do nas: -"przepraszam, kolega się dopiero uczy". Jej szło znacznie lepiej, lecz chyba głównie dzięki zanurzaniu kranu w nalewanym piwie. Niestety, dało się wyczuć, że pierwsze były z nieprzepłukanej po nocy instalacji. Po wypiciu poszedłem po następne odnosząc szklanki, a dziewczyna wzięła je z zamiarem ponownego napełnienia, nawet nie myśląc o przepłukaniu. Gdy zaoponowałem przeciw takim praktykom, bardzo ździwiona powiedziała -"przecież to panowie w nich pili". Tiaa, powinna nam jeszcze zaznaczyć markerem, który z nas pił z której.
    Pytaliśmy czy na drugi kran podłącza się inne piwo. -"Tak ale w sezonie, jak jest więcej gości". Czyli po połowie czerwca to jeszcze nie sezon.
    W lodówce butelkowe oprócz Pilsa był jeszcze Lager (15 zł) i Pale Ale (18 zł). Poprosiłem o to ostatnie, gdyż nie mieliśmy już ochoty na trzeciego lanego Pilsa. Dziewczyna lojalnie ostrzegła: -"Panowie wiedzą, że to jest pszeniczne?" Stwierdziłem, że wiemy co to za piwo i na pewno nie jest pszeniczne, jednak obstawała przy swoim. Nie mając chęci na wykład o piwowarstwie stwierdziliśmy, że bierzemy to "pszeniczne". I podaliśmy szklanki z wyraźną prośbą o przepłukanie - z pewną niechęcią ale została ona spełniona.
    Pale Ale o nazwie Pica okazał się bardzo smaczne.
    Niestety, nie udało nam się zobaczyć browaru wewnątrz. Pomimo rozmowy telefonicznej dzień wcześniej z Michałem Srokowskim, nie pojawił się on w browarze, choć mówił ze będzie. Można też było wywnioskować, że obecnie gospoda i browar nie są jedną firmą.
    Do jedzenia dwie zupy i kilka dań wypisanych kredą na tablicy. P_stulka, który konsumował, ocenił jadło pozytywnie.
    Miejsce jest bardzo fajne, pod lasem z ładnym widokiem. Klimat robią zbudowane na sporym spadku terenu stare poniemieckie budynki browaru gospody i hotelu. Obok tego ostatniego stara kamienna studnia, głaz z pamiątkową tablicą i wiekowe drzewa, pod którymi również ustawiono stoły dla gości. Jedyne co psuje tą sielankę jest szosa. Choć oddalona o 100 m to generująca hałas, szczególnie z przejeżdżających jeden za drugim TIR-ów.
    Trzeba też wspomnieć, że na zewnątrz klientom dotrzymują towarzystwa bardzo sympatyczne koty.

Fotki:
    1. Panorama browaru i hotelu.
    2. Budynek browaru.
    3. Po lewej hotel, po prawej gospoda (gdzie rozstawiano właśnie dodatkowe ławy i parasole), browar w głębi.
    4. Pale Ale "Pica".

Click image for larger version

Name:	DSC01585.jpg
Views:	54
Size:	165,6 KB
ID:	2349577 Click image for larger version

Name:	DSC01576.jpg
Views:	50
Size:	161,1 KB
ID:	2349578 Click image for larger version

Name:	DSC01578.jpg
Views:	51
Size:	152,9 KB
ID:	2349579 Click image for larger version

Name:	DSC01582.jpg
Views:	47
Size:	117,8 KB
ID:	2349580

Comment

• pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺
      • 2010.01
      • 1906

Zajechaliśmy do Rochowic w pierwszą sobotę czerwca w trakcie długiego weekendu.
      Browar Roch był jednym z punktów naszej rowerowej wycieczki po browarach i nieczynnych liniach kolejowych Dolnego Śląska.
      Wspaniałe miejsce do wypoczynku z kompleksem trzech budynków w miejscu dawnej fabryki wapna.
      Jak wspomniał Dadek, minusem jest przebiegająca blisko droga krajowa i nieco razi brak podstawowego obeznania obsługi w tematach piwowarskich.

Od roku niewiele się zmieniło, tyle że obecności kotów nie stwierdzono
      Na jednym kranie jeden rodzaj piwa - lager po 15 zł za pół litra, podawany ciężkich kuflach browaru Svijany.
      W lodówkach mieli "Roch", czyli lagera za 15 zł, "Marawi" (owsiana IPA) i "Nokota" (APA) - oba za 18 zł.
      Nazwy ich piw są od rasy koni.
      W karczmie mieli duży przerób - zjeżdżali się całymi rodzinami na obiady, a i w browarze praca w pełni. Akurat wywozili młóto samochodem z przyczepką.

Spróbowaliśmy wszystkich piw i wrzuciliśmy co nieco na ząb.
      Najpierw na stół wjechała zupa ogórkowa z klopsikami, później żeberka z frytkami.
      Attached Files

Comment