Wrocław, Bogusławskiego 9, Český Ráj
Collapse
X
-
Natomiast jak to będzie z dostępnością piwa w beczkach, to nie wiem (pewnie Jarek i Piotrek wiedzą lepiej). Tęgie głowy z naszych regionalnych browarów przez ostatnie 20 lat nie rozwiązały jeszcze tego problemu,
co widać na przykładzie innego wrocławskiego lokalu:
Także niewiele osób ma chęci i siły, tak jak w przypadku Raju zwiedzać w kraj w poszukiwaniu beczek z piwem z małych browarów, ale to temat do innej dyskusji...Comment
-
Tak sobie, przy tej okazji, myślę, że to powinno być celem Stowarzyszenia Małych i Średnich Browarów- stworzenie sieci hurtowni/dystrybucji swoich piw. Pozwoliło by to uniezależnić się od pośredników a także umożliwiło szerszą prezentacje ich piw z beczki. Bo dzisiaj rzeczywiście tak jest, że jak jakiś lokal jest zainteresowany serwowaniem piwa z małego browaru to musi sam po to piwo pojechać."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Jarasty chyba rzadko tu zagląda, bo inaczej pochwaliłby się nowością w Czeskim. Otóż we wtorki (a dzisiaj wyjątkowo we czwartek, w św. Patryka) będą tzw. czeskie wtorki od godz. 18. Oznacza to pewne zmiany:
1. obsługa tylko przy stolikach
2. każdy zamawiający piwo nie płaci od razu, tylko dostaje karteczkę, na której zapisywane są jego zamówienia;
3. przy każdym zamówionym piwie rzuca się dwiema kostkami; wyrzucenie dwóch "szóstek" oznacza piwo gratis lub "pięćdziesiątka" wódeczki gratis
Zatem szansa na trunek gratis statystycznie raz na 36 zamawianych piw
Na św. Patiego w lodówce czekały zielone z Raciborza i Witnicy.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Jarasty chyba rzadko tu zagląda, bo inaczej pochwaliłby się nowością w Czeskim. Otóż we wtorki (a dzisiaj wyjątkowo we czwartek, w św. Patryka) będą tzw. czeskie wtorki od godz. 18. Oznacza to pewne zmiany:
2. każdy zamawiający piwo nie płaci od razu, tylko dostaje karteczkę, na której zapisywane są jego zamówienia;
3. przy każdym zamówionym piwie rzuca się dwiema kostkami; wyrzucenie dwóch "szóstek" oznacza piwo gratis lub "pięćdziesiątka" wódeczki gratis
Na św. Patiego w lodówce czekały zielone z Raciborza i Witnicy.
Odbyłem ostatnio dyskusję na ten temat z właścicielami "Czeskiej Baszty", ale nie będę tu przytaczać konkluzji i wniosków bo i tak ten system nie ma racji bytu bez kelnerskiej obsługi.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
W zasadzie to te rachunki - listki funkcjonują tam od dawna, jeśli nie od początku. Tyle, że teraz wychodzą one do ludu, a wcześniej leżały przy kasie - o ile tylko zażyczono sobie płacenie na koniec. Mniejszy problem z wydawaniem reszty. Nie wiem tylko czemu ma to funkcjonować tylko we wtorki?Last edited by Pendragon; 2011-03-17, 22:50.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Mi się ten wtorkowy pomysł średnio podoba. Bo dlaczego tylko we wtorki mam być milej obsłużony. Domyślam się, że we wtorki jest mniej ludzi. Jednak nie jest to mój zarzut do właścicieli. Można sobie wyobrazić, co może się dziać z listkami w sobotni wieczór, gdzie jest pełne obłożenie. Parę lat temu rozmawiałem z jednym właścicielem lokalu, który ten patent próbował wprowadzić u siebie. Dowiedziałem się wielu rzeczy, co można zrobić z kawałkiem papieru Jeszcze na takie czasy trzeba będzie trochę poczekaćComment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Darek, zawsze jesteś taki marudny?
Tu nie chodzi o to, żeby być milej obsłużonym, bo nie przypominam sobie, żeby tam była kiedykolwiek niemiła obsługa. Nieformalny zwyczaj mówi, że za obsługę kelnerską się płaci, dawałbyś wtedy w Czeskim tipy? Wczoraj między stolikami szalał Duszan, więc to pewnie jego pomysł z czeskim wtorkiem. A znając piątkowo-sobotnie obłożenie, dwie osoby za barem to byłoby za mało na "czeską" obsługę.
Mi takie urozmaicenie się podoba, choć nie ukrywam, że jako stały bywalec czułem się wczoraj trochę nieswojo na początkuLast edited by chemmobile; 2011-03-18, 08:49.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Comment
-
Comment
-
Na św. Patiego w lodówce czekały zielone z Raciborza i Witnicy.Comment
Comment