Kazimierz Dolny, Witkiewicza 2, U Fryzjera

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 15003

    #1

    Kazimierz Dolny, Witkiewicza 2, U Fryzjera

    Za każdym razem jak jestem w Kaziemierzu, zawsze jemy tam obiad. Będąc tam ostatnio chcieliśmy zmienić miejsce degustacji kulinarnych ale w innych lokalach, tradyjne schabowe, de voille, są w podobnych cenach co potrawy U Fryzjera (cena dania od 20-40 zł) to jednak zawsze idziemy na Witkiewicza.
    Prawie za każdym razem tam trzeba czekać na stolik (rezerwacji nie przyjmują). Doskonała, cudowna, kuchnia żydowska, wspaniale przyprawiona, za każdym razem to co jedliśmy było wyśmienite. Czas oczekiwania dość długi (ok 30 min) ale wszystkie potrawy są robione na bieżąco. Doznania kulinarne rekompnesują ten czas w zupełności.
    Wystrój nawiązujący do epoki, własnie tam wisi stara beczka ze Zwierzyńca, kilka starych reklam piwnych, butelek, ciekawie na wzór przedwojennych przerobione reklamy Perły.
    Z piw - przegląd Perły, zarówno butelkowa jak i beczkowa. Są również w bączkach Lubelskie dwa rodzaje.

    Strona, polecam przegląd menu: http://www.ufryzjera.pl/o-nas/
    (a flaczki - poeeezja)
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2011-10-17, 10:06.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Potwierdzam. Bardzo klimatyczny lokal, fajniejszego w Kazimierzu nie znalazłem. Jedzenie pyszne. W menu koszerne piwo izraelskie (nie pamiętam nazwy), ale polecam tylko jako ciekawostkę.

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      A dla mnie urok Fryzjera skończył się już kilka lat temu. Ale to pewnie kwestia gustu.

      Jeśli chodzi o konkrety to niestety nie jest prawdą, że wszystkie dania główne przygotowywane są na bieżąco. Ostatnio zamawiałem gęsi pipek i dżamil. Niestety ten pierwszy był ewidentnym gotowcem, na dodatek słabo odgrzanym. Dżamil bez zarzutu. Perła zimna, że aż zęby bolały.

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 15003

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
        Potwierdzam. Bardzo klimatyczny lokal, fajniejszego w Kazimierzu nie znalazłem. Jedzenie pyszne. W menu koszerne piwo izraelskie (nie pamiętam nazwy), ale polecam tylko jako ciekawostkę.
        Maccabe za 11 czy 12 zł (nie pamiętam), a takie ono koszerne jak ja sam
        Gęsich pipek nie jadam od czasu spróbowania takowych w Lelowie.
        Osobiście kuchnią u Fryzjera jestem bardzo mile zaskoczony i nie mam takich zastrzeżeń czy uwag jak Leona.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
          Maccabe za 11 czy 12 zł (nie pamiętam), a takie ono koszerne jak ja sam
          W wakacje za 11 było chyba. Jak nie dodają bydlęcej żółci to chyba może sobie być koszerne: http://www.milechai.com/judaism/kosher-beer.html

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Prusak
            Patrol piwny - Portugalia
            Prusak
            Zastanawiałem się, czy dwutygodniowy pobyt w północnej Portugalii uprawnia do założenia takiego wątku, ale moje skrupuły zostały przełamane, kiedy okazało się, że nikt wcześniej tego nie zrobił.
            Kraj niby wina, z wielkim kobinatem chlania, pardon, degustowania w Viilla Nova de Gaia...
            2025-08-29, 16:53
          • Ahumba
            Białowieża, Stoczek 16, Fanaberia
            Ahumba
            Chociaż Fanaberia znajduje się przy tej samej ulicy co Browar Przełom to dzieli ich ok 1,5 km. Jest blisko wejścia do Parku Narodowego oraz cerkwi. Sala dość sporo z ogródkiem od strony ulicy, w którym od słońca chronią parasole Browaru Markowego. Zresztą na 6 kranach jest tylko Markowe....
            2025-04-20, 10:44
          • Petitpierre
            Het Anker, Gouden Carolus whisky infused
            Petitpierre
            Aż dziw bierze, że do tej pory nikt o tym piwie nic nie napisał. 24 blg 11,7vol, w starym stylu, czyli fermentację zatrzymuje się alkoholem w tym przypadku ichnią whisky-będącą destylatem Gouden Carolus Tripel, natomiast infuzja dotyczy piwa Bruin. W każdym razie, gazuje, ale pianka nikła....
            wczoraj, 10:14
          • ART
            ? [Kobzův], El Dorado NEIPA
            ART
            Alkohol: 5,8% / 14° P / 33 IBU
            Styl: NEIPA
            Chmiele: El Dorado, Amarillo

            Uwarzono w: Pivovar Kobzův (Czechy). Browarek z miejscowości Bludov w kraju Ołomunieckim, przeszli na własne gary zdaje się w zeszłym roku (albo 2023?). Dziwię się że nie ma żadnej relacji od dadek czy ...
            2025-11-30, 22:37
          • etman
            2026.02.07-08 - III Wielkopolski Konkurs Piw Domowych
            etman
            Za organizatorem:


            Kategorie:
            • Koźlak jesienny holenderski
            • Munich Helles
            • Rauchmärzen
            • Saison
            • Grodziskie
            • Berliner Weisse z owocami
            • India Export Porter
            • Polish Potato IPA


            Oraz fajnie zebrane info kiedy zabrać się za warzenie żeby zdążyć:
            ...
            Start
            2026-02-07
            Koniec
            2026-02-08
            2025-11-17, 18:23
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...