Radom, Moniuszki 26, Pivovaria

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    Radom, Moniuszki 26, Pivovaria

    Od dworca kolejowego do Pivovarii piechotą idzie się ok. 10 minut. Lokal umiejscowiony jest na radomskiej starówce, w piwnicach zabytkowej kamienicy. Pierwsze wrażenie to niespójność wystroju. Piwniczne sklepienia słabo współgrają z miękkimi krzesełkami. W ten klimat idealnie wkomponowywałyby się drewniane ławy i szkoda że ani jedna z piwnicznych sal (a jest ich bodajże trzy) nie jest tak wyposażona...

    Od otwarcia Pivovarii minęły dopiero trzy tygodnie a już asortyment dostępnych piw został mocno przetrzebiony. Koźlak i jasne zostały wypite, pozostała pszenica i minibrowar poratował się sciągnięciem kegów z niepasteryzowanym Ciechanem.

    Pszenica okazała się być piwem co najwyżej poprawnym (ocena w odpowiednim dziale) a wiadomo, że oczekiwania zazwyczaj są wysokie. Niepasteryzowany Ciechan natomiast miał gdzieś wyczuwalny ten chlebowy posmak ale smakował jakby był co najwyżej dziesiątka. Wnioskując z opinii osób, które miały okazję napić się jasnego, sprowadzenie Ciechana może uratować piwny wizerunek tego miejsca...

    Spore wrażenie zrobiła na mnie sala taneczna, z wyglądajacym na profesjonalne, oświetleniem i nagłośnieniem. 'Dancefloor' sąsiaduje bezpośrednio z przeszklonym pomieszczeniem z tankami fermentacyjnymi i leżakowymi. W tym miejscu dziękuję piwowarowi darko za mozliwość degustacji próbki piwa "bursztynowego" - naprawdę dobrze rokuje!

    Podsumowując: zgodnie z pełną nazwą Pivovaria jest restauracją i klubem co kojarzy mi się z przedsięwzięciami typu katowicki Spiż czy ś.p. Soma. Według mnie nie wróży to dobrze piwnej ofercie tego miejsca ale mam nadzieję że się mylę...
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
  • giudice
    Gość
    • 2005.07
    • 231

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
    Od dworca kolejowego do Pivovarii piechotą idzie się ok. 10 minut. Lokal umiejscowiony jest na radomskiej starówce...
    Tutaj mała poprawka.
    Ulica Moniuszki to zdecydowanie nie jest radomska starówka.
    Ta znajduje się kilkaset metrów w dół, idąc ulicą Żeromskiego.

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4449

      #3
      Niestety, nalezy przyznać rację @docentowi. Wybór piw cieniutki, pszenica rzeczywiście ledwie poprawna i Ciechan jakiś zbyt słodkawy. Plusem jest dobra kuchnia i miejsce w centrum. Po wizycie w Pivovarii zaszedłem do sklepu na Limanowskiego i spojrzawszy na wybór piw krajowych, odetchnąłem z ulgą.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23896

        #4
        Piwa powrócą jak swoje odfermentują i odleżakują Właściciele trochę niedoszacowali popyt na piwo no i są braki. A posiadanie Ciechana lanego w Radomiu to przecież sama przyjemność.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          wystrój - podobał nam się, beciki lubią cegiełki
          obsługa - bez zarzutu, nie czekaliśmy nawet 5 minut, w międzyczasie inny kelner podpytywał co i jak
          jedzenie - do piwa świetne, oryginalnie podane - każdy talerz "podpisany" czekoladą

          Wrażenia bardzo pozytywne, były w ofercie dwa piwa, jasne i pszeniczne, pszeniczne czeka w lodówce na jutrzejszy (a może i dzisiejszy wieczór).
          Niedługo w ofercie będzie piwo Bursztynowe.

          Jeden minus - zawsze w browaro-restauracjach pytam się czy mogę kupić firmowe szkło, u mnie nie znika ono w torbie czy się "tłucze". Szkoda, że zwyklej uczciwości nie można docenić i po prostu sprzedać jak ktoś się pyta, jednocześnie wrzucając w koszty stłuczki etc....
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • pianodive
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.09
            • 56

            #6
            Sprzedają, tylko trzeba się ładnie uśmiechnąć. Ja kupiłem komplet szkła - szkoda tylko, że pokala z tym ładniejszym logo nie robią...

            Comment

            • giudice
              Gość
              • 2005.07
              • 231

              #7
              Jakby ktoś się wybierał to informuję, iż obecnie dostępne jest jedynie piwo bursztynowe.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23896

                #8
                o, a coś więcej o tym piwie? Jakie ma paramtery? górna/dolna fermentacja?
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #9
                  Nie wiem skąd kolega ma takie informacje. W Pivovarii można napić się trzech gatunków piw - Jasnego, Pszenicznego i Bursztynowego. Niedługo do sprzedaży wejdzie Pils.

                  edit: Bursztynowe - 13 Plato, dolna fermentacja.
                  Last edited by darko; 2008-05-18, 12:11.

                  Comment

                  • giudice
                    Gość
                    • 2005.07
                    • 231

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                    Nie wiem skąd kolega ma takie informacje. W Pivovarii można napić się trzech gatunków piw - Jasnego, Pszenicznego i Bursztynowego. Niedługo do sprzedaży wejdzie Pils.
                    Byłem wczoraj. Kelnerka poinformowała mnie, że pszeniczne jest niedostępne.

                    Comment

                    • giudice
                      Gość
                      • 2005.07
                      • 231

                      #11
                      I jeszcze taka mała dygresja.
                      Warto by trochę popracować nad edukacją kelnerek.
                      Będąc w Pivovarii kilkanaście dni temu popijałem jasne.
                      Zapytałem kelnerki, która to z kolei warka tego piwa.
                      Pani zaś odparła: "u nas w lokalu Warki nie podajemy".

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        Od piątku w sprzedaży jest Pils - 12 Plato. Jasnego już nie ma.

                        Comment

                        • zAjkA
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.12
                          • 1089

                          #13
                          Czy sprzedają tam piwo na wynos czy też trzeba pofatygować się z własną butlą?
                          Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            Trzeba mieć własną butelkę.

                            Comment

                            • giudice
                              Gość
                              • 2005.07
                              • 231

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giudice
                              taka mała dygresja.
                              Warto by trochę popracować nad edukacją kelnerek.


                              ... I jeszcze to wczorajsze wybieranie z namaszczeniem przez barmana łyżką piany z bursztynowego ...

                              Comment

                              Przetwarzanie...