Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Most Poniatowskiego - wieżyca A-22, Czeska Baszta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Świętujemy dziś w najlepszym towarzystwie!

    Otwarci, zapraszamy!
    Attached Files
    Czeska Baszta
    Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
    https://www.facebook.com/czeskabaszta

    Comment


    • Nowy Rok znów obrodził!
      Nowe beczki, butelki, specjały kuchni czeskiej.
      Kolejna dostawa stała się faktem.

      Zapraszamy, styczeń 2016 w Czeskiej Baszcie!
      Attached Files
      Czeska Baszta
      Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
      https://www.facebook.com/czeskabaszta

      Comment


      • Dziękujemy za wczorajsze "branżowe" spotkanie!
        Piwnego ducha i wesołości jak zawsze było pod dostatkiem.
        W teku rządził High Water Campfire stout, w kuflu Zilvar a w kieliszku Becherovka!

        Do następnego!
        Attached Files
        Czeska Baszta
        Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
        https://www.facebook.com/czeskabaszta

        Comment


        • Kolejna nowość w nalewakach Czeskiej Baszty:

          Cvikov Klíč 12° světlý ležák
          Wspaniały niepasteryzowany jasny lager warzymy tradycyjnym sposobem podwójnego zacierania, z wykorzystaniem morawskich słodów i żateckich odmian chmielu.

          A jak to się wszystko zaczęło?

          Początki warzenia piwa w Cvikovie sięgają aż do roku 1560, gdy ówczesny zarząd rolny udzielił 72 mieszczanom pozwolenia na warzenie pszenicznego piwa i wyrób słodu. Na terenie zwanym "pod Zielonym Wzgórzem", gdzie browar stoi obecnie, pierwsze budynki zostały postawione w drugiej połowie XIX wieku i aż do czasów pierwszej republiki były wielokrotnie rozbudowywane a moc wytwórcza browaru podnoszona.
          W roku 1948 browar został znacjonalizowany i włączony do
          przedsiębiorstwa "browary północno-czeskie".
          Polityka koncentrowania produkcji w wielkich fabrykach nie ominęła i browaru w Cvikovie, który w styczniu 1968 roku został jednak zamknięty. Tą smutną chwilę do dnia dzisiejszego przypomina napis na jednej z wewnętrznych ścian klatki schodowej jednego z budynków browaru: "Głupi Wojciech zamknął browar 1.1.1968".
          Nowa historia browaru zaczęła się na szczęście pisać w roku 2013.
          Zdewastowany i zdegradowany teren kupił wtedy przedsiębiorca Jiří Jakoubek, z zamiarem odnowienia po prawie pół wieku tradycji warzenia piwa w Cvikovie.
          Zrekonstruowano produkcyjną część browaru oraz wybudowano przytulną piwowarską restaurację z nowoczesną gastronomią i subtelnym wnętrzem, w zabudowaniach byłej słodowni.
          Dzięki woli jak najwierniejszego odtworzenia pierwotnego
          kształtu budynków, wszystkie elementy piwowarskiej technologii wróciły do obiektów browaru Cvikov już w grudniu 2013.
          Po niespełna roku od rozpoczęcia prac rekonstrukcyjnych, jesienią 2014 roku piwowar Miloš Hrabák uwarzył pierwszą warkę, jasnego lagera dolnej fermentacji - "Klíč".
          Dalej warzone były kolejne warki, nie tylko 12-tki, ale także 10-tki "Luž" i 8-ki "Sklář".
          Browar został hucznie otwarty w sobotę 29 listopada 2014 roku, a od grudnia 2014 działa przy nim również firmowa restauracja "Sladovna".
          Obecnie browar rozszerza asortyment oferowanych przez siebie piw a w ramach dalszej rekonstrukcji prowadzone są prace nad powiększeniem pojemności restauracji, utworzeniem sklepu firmowego, miejsc noclegowych w browarze oraz rewitalizacją gruntów i dziedzińca, należących do browaru, dla celów kulturalno-rozrywkowych.
          Attached Files
          Czeska Baszta
          Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
          https://www.facebook.com/czeskabaszta

          Comment


          • Wreszcie ktoś nas docenił!
            Prawdziwe piwo dla prawdziwych Karoli!

            Létající pivovar Nomád, KAREL - Česká IPA, 16°, 7,6% alk., 78 IBU.
            Wyśmienita, aromatyczna IPA, przyprawiona jedynie czeskimi odmianami chmielu, rzadka i trudna do zdobycia, u nas dopiero 3 raz w nalewaku.
            Ze znanego czeskiego browaru kontraktowego, warzącego swoje piwa m.in. w takich miejscach jak Antoš Slaný, Litovel czy Bašta Vrchlabí.

            A do tego dwie kolejne zmiany w czeskich nalewakach, wskoczyły:

            Dobrušský Rampušák 12° světlý ležák
            Albrecht Kateřina 12° tmavý ležák

            Zapraszamy w piątek do Czeskiej Baszty!

            Do zobaczenia!
            Attached Files
            Czeska Baszta
            Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
            https://www.facebook.com/czeskabaszta

            Comment


            • Już dzisiaj, w sobotę, pierwsze oficjalne "Święto Porteru Bałtyckiego".

              Na tą okazję przygotowaliśmy dla Was wyśmienitą wariancję "na temat", czyli pysznego amerykańskiego coffee portera z beczki, w nieprzyzwoicie atrakcyjnej cenie (0,3l 15zł):

              Palo Alto (USA) Cool Beanz - coffee porter, 6% alk., świetnie pijalny, zbalansowany aromatami kawy, czekolady i orzechów.

              A na deser, będziemy Wam tego dnia przy barze serwować darmowe próbki czeskiego porteru z butelek, dla równowagi w przyrodzie oczywiście!


              Zapraszamy w sobotę od godziny 16.00.

              Ale! Baszta w Czeskiej Baszcie
              Attached Files
              Czeska Baszta
              Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
              https://www.facebook.com/czeskabaszta

              Comment


              • Wpadniecie do nas w piątek?

                Mamy dla Was m.in. z beczki:

                Valášek Vsacan 11° světlý ležák - klasyka czeskiej klasyki , lekki a zarazem wyraźnie chmielowy.

                A tu garść informacji.

                Minipivovar Valášek we Vsetín'ie istnieje od 2002 i szczyci się kontynuowaniem tradycji warzenia piwa w regionie, sięgającej XVII wieku.
                Znajduje się w miejscu starej gospody, której początki sięgają 1920 i która przetrwała aż do jej zamknięcia w 1982 roku.
                Nazwa browaru została wyłoniona w trakcie głosowania wśród mieszkańców Vsetín'a a zwycięzca konkursu nagrodzony oczywiście beczką piwa.
                Pierwsze piwo uwarzono w grudniu 2002 a w styczniu 2003 burmistrz Vsetin'a oficjalnie nadał browarowi "urzędowe prawo warzenia.
                Na pamiątkę tego faktu zabytkowa beczka z piwem została przewieziona powozem konnym z zabudowań starego browaru do obecnego i ustawiona na dziedzińcu.

                Czyż nie romantyczna historia?
                Attached Files
                Last edited by czeskabaszta; 22-01-2016, 14:13.
                Czeska Baszta
                Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                https://www.facebook.com/czeskabaszta

                Comment


                • Sobota w Czeskiej Baszcie:

                  1. W nalewakach m.in. Hostomický Fabián světlý ležák 12°.
                  2. Transmisja drużynowego konkursu skoków narciarskich - Puchar Świata "Zakopane", godz.16.00.
                  3. Transmisja meczu 2 fazy grupowej Mistrzostw Europy w piłce ręcznej, Polska - Norwegia, godz.20.20.

                  Zapraszamy!
                  Attached Files
                  Czeska Baszta
                  Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                  https://www.facebook.com/czeskabaszta

                  Comment


                  • No i zbliża się ta doniosła chwila...urodziny Czeskiej Baszty.
                    Skończymy niedługo 5 lat!

                    Dziękujemy Wam wszystkim, naszym Klientom, że docenialiście Nas przez te wszystkie lata swoją obecnością i zapraszamy oczywiście na przyjęcie urodzinowe w nasze progi!
                    Hucznie będzie w sobotę 13 lutego, od godziny 16.00 a miejsca siedzące...hmm, jak zawsze bez rezerwacji, kto pierwszy ten lepszy.
                    Zapewniamy najlepsze czeskie piwa w Warszawie, w tym darmową urodzinową beczkę, mocniejszy poczęstunek dla "pokrzepienia", także z Czech, konkursy z nagrodami, świetną zabawę i być może dyskotekę na koniec (tak jak ostatnimi latami ) !
                    No i będzie jeszcze jedna mała niespodzianka, ale o tym na razie sza!

                    "5 lat minęło to piękny wiek,
                    5 lat i nawet jeden dzień.
                    Na drugie tyle teraz przygotuj się,
                    a może i na trzecie, któż to wie?"
                    Attached Files
                    Czeska Baszta
                    Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                    https://www.facebook.com/czeskabaszta

                    Comment


                    • Trzeba rezerwować termin Gratuluję i do zobaczenia!
                      Koniec i bomba,
                      Kto nie pije ten trąba !!!
                      __________________________
                      piję bo lubię!

                      Comment


                      • Reprezentanci Polski w piłce ręcznej polecają dzisiaj transmisję meczu Polska - Chorwacja w Czeskiej Baszcie, od godz. 20.20.
                        A my polecamy do meczu najlepsze czeskie jasne lagery!
                        Dzisiaj w tej kategorii serwujemy:

                        Podklášterní pivovar Třebíč Urban světlý ležák 12°
                        Beskydský pivovárek Beskydský světlý ležák 12°

                        Do zobaczenia,
                        Attached Files
                        Czeska Baszta
                        Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                        https://www.facebook.com/czeskabaszta

                        Comment


                        • Niedziela przy kufelku czeskiego jasnego lagera, z restauracyjnego browaru z Pilzna?
                          Dlaczego nie!

                          Purkmistr 12° světlý ležák

                          A może beczkowa, żytnia IPA z Barcelony?
                          Aromatyczna, chmielowa, z nutą pomarańczy i miodu.

                          Edge Brewing Taronja HoRyezon - 17°, 7% alk.

                          Zapraszamy!
                          Attached Files
                          Czeska Baszta
                          Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                          https://www.facebook.com/czeskabaszta

                          Comment


                          • Dobry Permon, dobry! Nie gryź!...

                            W nalewaku nr 2 premiera:

                            Permon Angry Beer - 20°, 8% alk., double IPA, niebo w gębie...

                            Zapraszamy!

                            Czeska Baszta
                            Attached Files
                            Czeska Baszta
                            Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                            https://www.facebook.com/czeskabaszta

                            Comment


                            • Kolejna "novinka" w Czeskiej Baszcie.

                              W jednym z nalewaków:

                              Albrecht 11° Vital světlý ležák

                              Zapraszamy!
                              Attached Files
                              Czeska Baszta
                              Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                              https://www.facebook.com/czeskabaszta

                              Comment


                              • Czeska Baszta w Teleexpress'ie!

                                No i jesteśmy sławni...

                                Aktualne wydanie "Teleexpressu", 9.02.2016, od 00:10:20 sek. do 00:11:10 sek.

                                Dziękujemy jeszcze raz autorowi książki za wizytę i ciekawą rozmowę o Hrabalu i Czechach!

                                http://teleexpress.tvp.pl/
                                Czeska Baszta
                                Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                                https://www.facebook.com/czeskabaszta

                                Comment

                                Working...
                                X