Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Most Poniatowskiego - wieżyca A-22, Czeska Baszta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Browar rzemieślniczy "Clock".
    (Potštejn - gmina w powiecie Rychnov nad Kněžnou, w kraju hradeckim).

    Założyciele browaru, na swojej stronie internetowej, zachęcają nas do wkroczenia razem z nimi w fascynujący świat piwnych rozmaitości, świat pełen smaku, pasji i najwyższej jakości.

    Oj znamy my tą jakość! I wielce cenimy!

    Dlatego w Czeskiej Baszcie nie może zabraknąć piw także i z tego browaru.
    Zapraszamy, na kran nr 2 powraca:

    Clock 12° American Pale Ale

    Na zdraví!
    Attached Files
    Czeska Baszta
    Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
    https://www.facebook.com/czeskabaszta

    Comment


    • Browar restauracyjny Starokladno
      (Kladno, 25 km na zachód od Pragi, kraj środkowoczeski)

      Browar otwarty w 2009 w restauracji "u Kozlíků" w Kladnie, kontynuujący ponad pięciuset letnią tradycję warzenia piwa w tym mieście.
      Specjalizuje się w produkcji piw specjalnych, o wyższych ekstraktach i przy użyciu wyszukanych surowców.
      W ich restauracji można spróbować co najmniej 7 rodzajów tegoż trunku, a w ofercie okresowej mają ich łącznie kilkanaście.
      Ich flagowym piwem (zdobyło m.in. nagrody Złotej Piwnej Pieczęci czy tytuł Piwa Czeskiej Republiki) jest Starokladno Černý Havíř 12,8°, na które Was właśnie zapraszamy.

      Już w jednym z nalewaków!

      Piątek czas zacząć!
      Attached Files
      Czeska Baszta
      Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
      https://www.facebook.com/czeskabaszta

      Comment


      • Podklášterní pivovar Třebíč
        (Třebíč – miasto na południu Czech, w kraju Wysoczyna, na Wysoczyźnie Czeskomorawskiej, nad rzeką Igławą. Jest stolicą powiatu Třebíč. Historycznie Třebíč znajduje się na Morawach.)

        Kolejny wspaniały czeski browar restauracyjny, który kultywuje wieloletnie tradycje warzenia piwa w swoim regionie i który to przypłacił czasy realnego socjalizmu przerwą w działaniu oraz dewastacją mienia.
        Na szczęście znaleźli się pasjonaci, którzy przy udziale środków Unii Europejskiej, w latach 2010-2012, wyremontowali i zrekonstruowali zabytkowe zamkowe budynki gorzelni i słodowni w Třebíč'i, lokując tam browar wraz z restauracją oraz ekspozycję zabytkowych samochodów marki "Jaguar" *
        Browar warzy zarówno klasyczne piwa dolnej fermentacji z serii "Urban" jak i piwa górnej fermentacji z serii "Cornel" i potwierdzamy, ma pełne prawo szczycić się ich najwyższą jakością i wyśmienitym smakiem.

        W tą piękną słoneczną niedzielę zapraszamy Was do Czeskiej Baszty na jedno z tych piw z beczki:

        Urban 12° světlý ležák

        * na terenie należącym do browaru znajduje się bardzo ciekawa ekspozycja zabytkowych samochodów marki "Jaguar", zarówno tych luksusowych jak i sportowych. Wygląda to naprawdę okazale i stanowi oryginalny dodatek dla czasu spędzanego w pobliskiej restauracji.
        Attached Files
        Czeska Baszta
        Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
        https://www.facebook.com/czeskabaszta

        Comment


        • "Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha"
          (Břevnov – część Pragi leżąca w dzielnicy Praga 6, na lewym brzegu Wełtawy).

          Historia "Břevnovského pivovaru" jest nierozłącznie związana z historią klasztoru umiejscowionego na Břevnov'ie (jeden z dystryktów Pragi), klasztoru który powstał w roku 993.
          Browar, jak i sam klasztor, był kilkukrotnie niszczony i odbudowywany w trakcie wojen w XVII i XVIII wieku.
          XIX wiek to okres kilkukrotnej jego rozbudowy i przebudowy.
          Wzbierająca ówcześnie moda na piwa dolnej fermentacji typu pilzneńskiego postawiła browar przed koniecznością rozbudowy leżakowni.
          Do rozbudowy jednak nie doszło, co stało się głównym powodem stopniowego jego wygaszania.
          W 1889 roku pierwotny browar został całkowicie zlikwidowany.

          Idea tradycyjnego warzenia piwa w tym miejscu przetrwała jednak kolejne lata, co w efekcie doprowadziło do odrodzenia inicjatywy pod nazwą "Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha" w roku 2011, w miejscu byłych klasztornych stajni.
          Misją tego restauracyjnego browaru jest obecnie, oprócz samej produkcji, prowadzenie różnorodnych szkoleń piwowarskich.
          Browar uczestniczy także w wielu festiwalach i pokazach tradycyjnego warzenia.
          Warzonych jest w nim obecnie 12 gatunków piwa, z czego 4 dostępne są sezonowo.
          Są to, zarówno klasyczny jasny i ciemny lager, jak też piwo pszeniczne, IPA, piwa imperialne - w tym porter leżakowany w drewnianych beczkach, koźlaki i inne.

          A my zapraszamy Was dzisiaj na beczkowy:

          Břevnovský Benedict 11° tmavý ležák

          Do zobaczenia!
          Attached Files
          Czeska Baszta
          Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
          https://www.facebook.com/czeskabaszta

          Comment


          • Kto chętny na imperialnego stouta z oceną 100/100 na portalu ratebeer?

            Prosto z San Diego w Californii do ALE! Baszty w Czeskiej Baszcie!!!

            Już podpięty.

            AleSmith Speedway Stout - 12% alk., niesamowicie pijalny, gładki, pełen aromatów i smaków ciemnych owoców, toffi, czekolady i kawy.

            0,3l tylko 15 zł!!! Co my robimy?
            Attached Files
            Czeska Baszta
            Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
            https://www.facebook.com/czeskabaszta

            Comment


            • Ameryka Panie, Ameryka!...czyli beczkowa kolekcja "Zima 2015/2016" w ALE! Baszcie w Czeskiej Baszcie.


              AleSmith Speedway Stout już w nalewaku a to nie koniec atrakcji, jak widać na pierwszym planie, z piwami z najwyższymi ocenami na ratebeer.com

              Miejcie rękę na pulsie, będziemy informować co i kiedy będzie lane.

              Salut!
              Attached Files
              Last edited by czeskabaszta; 12-12-2015, 17:22.
              Czeska Baszta
              Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
              https://www.facebook.com/czeskabaszta

              Comment


              • Browar restauracyjny Novosad w Harrachov'ie
                (Harrachov – miasto w północnych Czechach położone na terenie kraju libereckiego w Karkonoszach, 4 km od granicy Polski).

                Ten pięknie położony w czeskich Karkonoszach browar restauracyjny jest częścią prywatnej huty szkła Novosad i Syn, założonej w 1712 roku.
                Budynek restauracji przylega bezpośrednio do hali produkcji szkła, zatem piwosze i smakosze mogą obserwować pracę huty przez specjalną witrynę.
                Browar warzy klasyczne "dwunastki" - jasnego i ciemnego lagera oraz co ciekawe, jasną "ósemkę" (tylko 3,8% alk.) o nazwie Huťské, które to piwo widać często w rękach pracowników huty podczas produkcji szkła!
                Na terenie kompleksu znajdują się także: firmowy sklep z wyrobami huty (kufle, zastawy, figurki) i pamiątkami związanym z miastem Harrachov oraz piwne łaźnie, w których strudzeni turyści mogą zrelaksować się zanurzając w baliach z piwem.
                Planując zatem letni czy zimowy wypad w Karkonosze, zastanówcie czy nie warto przypadkiem ruszyć się z zatłoczonej Szklarskiej Poręby do pobliskiego Harrachov'a, gdzie oprócz łona natury, świeżego powietrza, szlaków pieszych czy narciarskich czeka na Was także ten ciekawy piwny przybytek.

                Tymczasem zapraszamy do Czeskiej Baszty na jeden z wyrobów tego browaru, z beczki wyśmienity:

                Novosad František 12° světlý ležák

                Do zobaczenia!
                Attached Files
                Czeska Baszta
                Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                https://www.facebook.com/czeskabaszta

                Comment


                • Pivovar Antoš Slaný

                  Slaný to 15 tysięczne miasto w kraju środkowoczeskim, 29 km na północny zachód od Pragi.
                  Nazwa miasta pochodzi od okolicznych pokładów soli.
                  Początki sięgają XI wieku, gdy powstała osada na szlaku handlowym między Pragą a Dreznem.
                  Około roku 1300 Slaný uzyskało prawa miejskie oraz tytuł miasta królewskiego.
                  Historia piwowarstwa w Slanéch sięga początku XVI wieku, osiągając rozkwit na początku XVII wieku, gdy funkcjonowało w mieści 10 lokalnych browarów. Rozwój został zatrzymany w latach 20-tych XVII, gdy po bitwie na Białej Górze właścicielem miasta został hrabia Jaroslav Bořity z Martinic. Odebrał on mieszczanom prawa warzenia piwa i w roku 1629 postawił swój browar – jeden z pierwszych browarów przemysłowych w Czechach. Browar ten funkcjonował do roku 1884.
                  Dzisiejszy browar restauracyjny Antoš powstał w roku 2010. Nazwa nawiązuje do rodu Antoš'ów, który warzył piwo we Slanéch już w roku 1536.
                  Browar chlubi się tym, że używa słodu wytwarzanego unikatową już dziś metodą słodowni klepiskowej.
                  Od samego początku piwa z tego browaru zdobywają szereg nagród na festiwalach piwnych (np. Pivní Pečet).
                  W stałej ofercie browaru są 3 klasyki: jasna 12-tka, półciemna 13-tka i ciemna 12-tka.
                  Ponadto warzą cały szereg sezonowych specjałów – od piw typu ALE przez pszeniczne, wędzone, stouty po piwa smakowe.
                  Niewątpliwie jednym z najciekawszych produktów tego browaru jest Tlustý Netopýr – mocne piwo górnej fermentacji, półciemne, z wyraźnym chmielowym zapachem i esencjonalną konsystencją, którą zawdzięcza użyciu słodu żytniego. Chmielone jest 4 rodzajami amerykańskich chmieli, które nadają mu wyraźną, urzekającą goryczkę.
                  Piwo to zdobyło w 2014 roku 1 miejsce na pilzneńskim festiwalu małych browarów.
                  I właśnie na nie z beczki Was zapraszamy do Czeskiej Baszty!
                  Weekend czas zacząć!
                  Attached Files
                  Czeska Baszta
                  Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                  https://www.facebook.com/czeskabaszta

                  Comment


                  • Pivovarský dvůr Chýně u Prahy
                    (Chyne - wieś, około 14 km na zachód od centrum Pragi i 2 km od jej granic).

                    Ten klasyczny, jak na czeskie warunki, browar restauracyjny powstał w roku 1992.
                    Mieści się w byłych budynkach tamtejszego klasztoru.
                    Duża i gustownie zaaranżowana restauracja jest w stanie pomieścić 100 gości a na terenie browaru jest możliwość wygodnego noclegu.
                    W stałej ofercie znajdują się zawsze 3 piwa dolnej fermentacji: jasne, półciemne i ciemne.
                    Poza tym okazjonalnie warzone jest ponad 20 innych gatunków – od klasyki przez pszeniczne i piwa typu "ale" po piwa smakowe.

                    Niezmiennie urzeczeni smakiem i jakością tych piw, dzisiaj z beczki proponujemy Wam premierowe:

                    Chýně klasický ležák světlý 11°

                    Do zobaczenia!
                    Attached Files
                    Last edited by czeskabaszta; 19-12-2015, 12:59.
                    Czeska Baszta
                    Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                    https://www.facebook.com/czeskabaszta

                    Comment


                    • Sedlčanský pivovar Krčín
                      (Sedlčany - niewielkie miasto w kraju środkowoczeskim, ok. 60 km na południe od Pragi).

                      Historia piwowarstwa w miasteczku Sedlčany, jak w wielu innych miejscach w Czechach, sięga zamierzchłych czasów, bo aż XV wieku. I jak zawsze burzliwe losy w przeszłości nie oszczędziły także i tego miejsca na czeskiej piwnej mapie.
                      Produkcję piwa jednak niedawno wznowiono.
                      Obecny browar restauracyjny o nazwie "Sedlčanský pivovar Krčín" został założony w 2014 roku i szczyci się warzeniem niepasteryzowanych piw dolnej i górnej fermentacji, jedynie przy użyciu podstawowych, naturalnych składników - słodów, drożdży, chmielu i wody.
                      Musimy przyznać, że nieźle im to wychodzi!

                      Zapraszamy zatem na premierę z beczki:

                      Krčín 13° polotmavý speciál

                      Do zobaczenia!
                      Attached Files
                      Czeska Baszta
                      Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                      https://www.facebook.com/czeskabaszta

                      Comment


                      • Jak z otwarciem po świętach (pewnie w Boże Narodzenie zamknięte)?

                        Comment


                        • Wesołych Świąt! Wesołych Świąt! Wesołych Świąt!

                          Odpoczywajcie, zbierajcie siły, radujcie się z prezentów i z czasu spędzonego z rodzinami!
                          Do zobaczenia po!

                          A tak dla porządku:

                          23.12 czynne 16.00-23.00
                          24.12 nieczynne
                          25.12 nieczynne
                          26.12 nieczynne
                          27.12 czynne 16.00-22.00
                          28.12 nieczynne
                          29.12 czynne 16.00-23.00
                          30.12 czynne 16.00-23.00
                          31.12 nieczynne
                          01.01 nieczynne
                          02.01 czynne 16.00-00.00
                          03.01 czynne 16.00-22.00
                          Attached Files
                          Czeska Baszta
                          Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                          https://www.facebook.com/czeskabaszta

                          Comment


                          • Dobrze jest odwiedzić Stare Kąty!
                            Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

                            Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
                            Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

                            Comment


                            • Dzisiaj proponujemy z beczki 2 premierowe piwa.

                              Klasykę - Kyjovské 10° světlé výčepní oraz ekstrawagancję - Palo Alto Atlas Double IPA - 8,5% alk.
                              Pyszności!
                              W pozostałych 5 nalewakach też znajdziecie coś dla siebie.

                              Do zobaczenia!
                              Attached Files
                              Last edited by czeskabaszta; 27-12-2015, 18:55.
                              Czeska Baszta
                              Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                              https://www.facebook.com/czeskabaszta

                              Comment


                              • Nowy Rok zaczynamy z przytupem!

                                Od razu 2 premiery w nalewakach:

                                Lobeč 10° světlé výčepní - klasyka gatunku, chmielowa goryczka i przyjemna zbożowość.

                                Antoš Nelson Sauvin 13° Single Hop Ale - wyraźna goryczka i piękne aromaty agrestu, winogron i cytrusów.

                                Skusicie się?
                                Attached Files
                                Czeska Baszta
                                Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                                https://www.facebook.com/czeskabaszta

                                Comment

                                Working...
                                X