Gratuluję i do zobaczenia!
Powiśle, Solec 81b (Most Poniatowskiego - wieżyca A-22}, Czeska Baszta
Collapse
X
-
No i zbliża się ta doniosła chwila...urodziny Czeskiej Baszty.
Skończymy niedługo 5 lat!
Dziękujemy Wam wszystkim, naszym Klientom, że docenialiście Nas przez te wszystkie lata swoją obecnością i zapraszamy oczywiście na przyjęcie urodzinowe w nasze progi!
Hucznie będzie w sobotę 13 lutego, od godziny 16.00 a miejsca siedzące...hmm, jak zawsze bez rezerwacji, kto pierwszy ten lepszy.
Zapewniamy najlepsze czeskie piwa w Warszawie, w tym darmową urodzinową beczkę, mocniejszy poczęstunek dla "pokrzepienia", także z Czech, konkursy z nagrodami, świetną zabawę i być może dyskotekę na koniec (tak jak ostatnimi latami
) !
No i będzie jeszcze jedna mała niespodzianka, ale o tym na razie sza!
"5 lat minęło to piękny wiek,
5 lat i nawet jeden dzień.
Na drugie tyle teraz przygotuj się,
a może i na trzecie, któż to wie?"Leave a comment:
-
Sobota w Czeskiej Baszcie:
1. W nalewakach m.in. Hostomický Fabián světlý ležák 12°.
2. Transmisja drużynowego konkursu skoków narciarskich - Puchar Świata "Zakopane", godz.16.00.
3. Transmisja meczu 2 fazy grupowej Mistrzostw Europy w piłce ręcznej, Polska - Norwegia, godz.20.20.
Zapraszamy!
Leave a comment:
-
Wpadniecie do nas w piątek?
Mamy dla Was m.in. z beczki:
Valášek Vsacan 11° světlý ležák - klasyka czeskiej klasyki
, lekki a zarazem wyraźnie chmielowy.
A tu garść informacji.
Minipivovar Valášek we Vsetín'ie istnieje od 2002 i szczyci się kontynuowaniem tradycji warzenia piwa w regionie, sięgającej XVII wieku.
Znajduje się w miejscu starej gospody, której początki sięgają 1920 i która przetrwała aż do jej zamknięcia w 1982 roku.
Nazwa browaru została wyłoniona w trakcie głosowania wśród mieszkańców Vsetín'a a zwycięzca konkursu nagrodzony oczywiście beczką piwa.
Pierwsze piwo uwarzono w grudniu 2002 a w styczniu 2003 burmistrz Vsetin'a oficjalnie nadał browarowi "urzędowe prawo warzenia.
Na pamiątkę tego faktu zabytkowa beczka z piwem została przewieziona powozem konnym z zabudowań starego browaru do obecnego i ustawiona na dziedzińcu.
Czyż nie romantyczna historia?
Ostatnia zmiana dokonana przez czeskabaszta; 2016-01-22, 13:13.Leave a comment:
-
Już dzisiaj, w sobotę, pierwsze oficjalne "Święto Porteru Bałtyckiego".
Na tą okazję przygotowaliśmy dla Was wyśmienitą wariancję "na temat", czyli pysznego amerykańskiego coffee portera z beczki, w nieprzyzwoicie atrakcyjnej cenie (0,3l 15zł):
Palo Alto (USA) Cool Beanz - coffee porter, 6% alk., świetnie pijalny, zbalansowany aromatami kawy, czekolady i orzechów.
A na deser, będziemy Wam tego dnia przy barze serwować darmowe próbki czeskiego porteru z butelek, dla równowagi w przyrodzie oczywiście!
Zapraszamy w sobotę od godziny 16.00.
Ale! Baszta w Czeskiej BaszcieLeave a comment:
-
Wreszcie ktoś nas docenił!
Prawdziwe piwo dla prawdziwych Karoli!
Létající pivovar Nomád, KAREL - Česká IPA, 16°, 7,6% alk., 78 IBU.
Wyśmienita, aromatyczna IPA, przyprawiona jedynie czeskimi odmianami chmielu, rzadka i trudna do zdobycia, u nas dopiero 3 raz w nalewaku.
Ze znanego czeskiego browaru kontraktowego, warzącego swoje piwa m.in. w takich miejscach jak Antoš Slaný, Litovel czy Bašta Vrchlabí.
A do tego dwie kolejne zmiany w czeskich nalewakach, wskoczyły:
Dobrušský Rampušák 12° světlý ležák
Albrecht Kateřina 12° tmavý ležák
Zapraszamy w piątek do Czeskiej Baszty!
Do zobaczenia!
Leave a comment:
-
Kolejna nowość w nalewakach Czeskiej Baszty:
Cvikov Klíč 12° světlý ležák
Wspaniały niepasteryzowany jasny lager warzymy tradycyjnym sposobem podwójnego zacierania, z wykorzystaniem morawskich słodów i żateckich odmian chmielu.
A jak to się wszystko zaczęło?
Początki warzenia piwa w Cvikovie sięgają aż do roku 1560, gdy ówczesny zarząd rolny udzielił 72 mieszczanom pozwolenia na warzenie pszenicznego piwa i wyrób słodu. Na terenie zwanym "pod Zielonym Wzgórzem", gdzie browar stoi obecnie, pierwsze budynki zostały postawione w drugiej połowie XIX wieku i aż do czasów pierwszej republiki były wielokrotnie rozbudowywane a moc wytwórcza browaru podnoszona.
W roku 1948 browar został znacjonalizowany i włączony do
przedsiębiorstwa "browary północno-czeskie".
Polityka koncentrowania produkcji w wielkich fabrykach nie ominęła i browaru w Cvikovie, który w styczniu 1968 roku został jednak zamknięty. Tą smutną chwilę do dnia dzisiejszego przypomina napis na jednej z wewnętrznych ścian klatki schodowej jednego z budynków browaru: "Głupi Wojciech zamknął browar 1.1.1968".
Nowa historia browaru zaczęła się na szczęście pisać w roku 2013.
Zdewastowany i zdegradowany teren kupił wtedy przedsiębiorca Jiří Jakoubek, z zamiarem odnowienia po prawie pół wieku tradycji warzenia piwa w Cvikovie.
Zrekonstruowano produkcyjną część browaru oraz wybudowano przytulną piwowarską restaurację z nowoczesną gastronomią i subtelnym wnętrzem, w zabudowaniach byłej słodowni.
Dzięki woli jak najwierniejszego odtworzenia pierwotnego
kształtu budynków, wszystkie elementy piwowarskiej technologii wróciły do obiektów browaru Cvikov już w grudniu 2013.
Po niespełna roku od rozpoczęcia prac rekonstrukcyjnych, jesienią 2014 roku piwowar Miloš Hrabák uwarzył pierwszą warkę, jasnego lagera dolnej fermentacji - "Klíč".
Dalej warzone były kolejne warki, nie tylko 12-tki, ale także 10-tki "Luž" i 8-ki "Sklář".
Browar został hucznie otwarty w sobotę 29 listopada 2014 roku, a od grudnia 2014 działa przy nim również firmowa restauracja "Sladovna".
Obecnie browar rozszerza asortyment oferowanych przez siebie piw a w ramach dalszej rekonstrukcji prowadzone są prace nad powiększeniem pojemności restauracji, utworzeniem sklepu firmowego, miejsc noclegowych w browarze oraz rewitalizacją gruntów i dziedzińca, należących do browaru, dla celów kulturalno-rozrywkowych.Leave a comment:
-
-
-
-
Leave a comment:
-
Dzisiaj proponujemy z beczki 2 premierowe piwa.
Klasykę - Kyjovské 10° světlé výčepní oraz ekstrawagancję - Palo Alto Atlas Double IPA - 8,5% alk.
Pyszności!
W pozostałych 5 nalewakach też znajdziecie coś dla siebie.
Do zobaczenia!Ostatnia zmiana dokonana przez czeskabaszta; 2015-12-27, 18:55.Leave a comment:
-
Wesołych Świąt! Wesołych Świąt! Wesołych Świąt!
Odpoczywajcie, zbierajcie siły, radujcie się z prezentów i z czasu spędzonego z rodzinami!
Do zobaczenia po!
A tak dla porządku:
23.12 czynne 16.00-23.00
24.12 nieczynne
25.12 nieczynne
26.12 nieczynne
27.12 czynne 16.00-22.00
28.12 nieczynne
29.12 czynne 16.00-23.00
30.12 czynne 16.00-23.00
31.12 nieczynne
01.01 nieczynne
02.01 czynne 16.00-00.00
03.01 czynne 16.00-22.00Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Będąc w sobotę w Gliwicach, lokal ten przyciągnął dość wczesnymi godzinami otwarcia:
sob- niedz - od 12:30, pn-czw - od 15:00, pt. od 13:00.
z zewnątrz nie zachęcał do wejścia
Jest tu Bernard z wajchy w 3 odsłonach.
Byliśmy w porze obiadowej...-
Channel: Śląskie
2024-03-02, 02:21 -
-
Przez 20 lat wyjazdów do Czech z różną częstotliwością i w różne regiony, kuchnia czeska stała się moją jedną z ulubionych. W zasadzie jest w pierwszej trójce. Uwielbiam te tłuste potrawy z knedlikami, chleb z kminkiem i zakąski do piwa. Nawet unowocześnianie tej kuchni przez niektórych...-
Channel: Kulinaria
-
-
Po wizycie na 5-leciu pivovaru Ovipistán https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...88#post2348988 drugą część dnia 21. 06.2025 (i już do oporu
) spędziliśmy w dużo większym i znacznie starszym (1872)...
-
Channel: Czechy
-
-
Pomiędzy miastem Opava, a Ostrava leży mieścina Budišovice. Tam od 2024 roku działa mały browarek Fčelín. Niedawno odnowiony budynek browar współdzieli z lokalną restauracja Budišova Hasičárna, w której można spróbować jednego z tamtejszych piw.
Niestety w sobotnie przedpołudnie...-
Channel: Czechy
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: