Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Jastrzębie-Zdrój, Leśna 15, Browar Jastrzębie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4978

Jastrzębie-Zdrój, Leśna 15, Browar Jastrzębie

Jastrzębie Zdrój to największe polskie miasto pozbawione komunikacji kolejowej. Pociągi przestały tu kursować prawie 30 lat temu, pozostały tylko wiadukty nad drogami, mocno zarośnięte torowiska i nasypy, w większości okradzione z szyn. Ja przed upadkiem kolei jeszcze zdążyłem przejechać przebiegające przez miasto linie, choć 30 km/h to była max prędkość jaką osiągały nieliczne pociągi na tragicznie zdezelowanych, nieutrzymywanych torowiskach, dodatkowo dotkniętych szkodami górniczymi.
    No ale wtedy nie było w Jastrzębiu browaru, w sklepach dało się kupić piwo z Browaru Rybnik, nie omieszkaliśmy wtedy napełnić plecaków.
    Obecnie pociągiem można dojechać do Wodzisławia Śląskiego, a dalej do Jastrzębia z przesiadką pod dworcem PKP na autobus W10 i tak też zaplanowałem dojazd do browaru 12.11.2025. Rozkładowo powinien on jechać 28 minut, jednak ogromny korek spowodował, że spędziłem w autobusie ponad 50 minut.
    Na szczęście główny piwowar browaru Jastrzębie, czyli Mateusz Kaczyński, zapewnił mnie że na mnie czeka. Jeszcze sprzątał po warzeniu, a potem pokazał mi cały browar, oczywiście nie mogło zabraknąć piwnych poczęstunków wprost z tanków.
    Na swoich garach Jastrzębie warzy od czerwca 2021, wcześniej był to kontrakt warzący w Piwnicy Gawronów w Bytomiu. Fundusze na własny sprzęt (prawie 4 mln zł) zostały pozyskane w ramach zbiórki społecznościowej. Warzelnia o wybiciu 30 hl pochodzi z firmy Hydro Instal z Ostrołęki, jest 5-naczyniowa, bo wyposażona w zbiornik pofiltracyjny (brzeczkowy), ogrzewana parą z wytwornicy na gaz ziemny. Leżakownia to tankofermentory 8x60 hl (firmy ProINOX Bohemia z Blešna koło Hradca Králové) i 3x22 hl (Inomero Piekary Śl.) odkupione ze zlikwidowanego browaru Alternatywa w Rudzie Śl. Jest też jeden stojący tank leżakowy służący głównie jako pośredniczący przy rozlewie. Sam rozlew ma wydajność 1000 butelek na godzinę ale na większy zabrakło miejsca. Obok znajduje się pasteryzator przepływowy.
    Warzenie odbywa się 4 razy w tygodniu, podstawowe słody to Ireks i Viking.

Wiem z autopsji, że podstawowe piwa Browaru Jastrzębie ( Pils, Lager Wiedeński, Pszeniczne, Marcowe, AIPA, Schwarzbier) są dostępne w sieci marketów Carrefour, z którą browar ma podpisaną umowę (Mati wspominał, że z jeszcze z inną ale nie pamiętam którą). Natomiast bardziej niszowych stylów trzeba poszukać u "badylarzy".
    Wielkim osiągnięciem browaru był złoty medal dla Porteru Bałtyckiego na European Beer Star 2025 wręczonego w München na gali w czasie targów Drinktec. Pyszne piwo, a z tanku smakuje jeszcze lepiej. Wiem, że beczka będzie też dostępna od 17.01.2026 w warszawskim multikranie PiwPaw w ramach Baltic Porter Day.

Dzięki wielkie Mati za ugoszczenie w browarze i butelkowe prezenty. Niech się darzy!

Fotki:
    1. Budynek browaru.
    2. Warzelnia od dołu...
    3. ... i od góry.
    4. Mati na tle tankofermentorów 60 hl.
    5. Tank leżakowy, za nim pozostałe tankofermentory 60 hl.

Click image for larger version

Name:	DSC00049.jpg
Views:	58
Size:	120,7 KB
ID:	2353441 Click image for larger version

Name:	DSC00066.jpg
Size:	116,5 KB
ID:	2353442 Click image for larger version

Name:	DSC00051.jpg
Size:	103,0 KB
ID:	2353443 Click image for larger version

Name:	DSC00055.jpg
Views:	59
Size:	118,3 KB
ID:	2353444 Click image for larger version

Name:	DSC00056.jpg
Views:	59
Size:	106,3 KB
ID:	2353445
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4978

6. Tankofermentory 20 hl.
    7. Zbiornik wody gorącej pod warzelnią.
    8. Wytwornica pary.
    9. Linia rozlewnicza i pasteryzator przepływowy.
    10. Śrutownik i zbiornik śruty słodowej.

Click image for larger version

Name:	DSC00054.jpg
Views:	52
Size:	107,5 KB
ID:	2353447 Click image for larger version

Name:	DSC00061.jpg
Size:	118,2 KB
ID:	2353448 Click image for larger version

Name:	DSC00062.jpg
Size:	111,6 KB
ID:	2353449 Click image for larger version

Name:	DSC00052.jpg
Views:	51
Size:	133,6 KB
ID:	2353450 Click image for larger version

Name:	DSC00063.jpg
Views:	51
Size:	85,4 KB
ID:	2353451

Comment

• rohozecky
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2008.11
      • 1853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek
      Wiem z autopsji, że podstawowe piwa Browaru Jastrzębie ( Pils, Lager Wiedeński, Pszeniczne, Marcowe, AIPA, Schwarzbier) są dostępne w sieci marketów Carrefour, z którą browar ma podpisaną umowę (Mati wspominał, że z jeszcze z inną ale nie pamiętam którą).
      W Auchan są.

... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• e-prezes
        e-prezes commented
        Editing a comment
        W Kaufie też
    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4978

To dlatego nie zapamiętałem, od 5 lat moja noga nie postała w tej ruskiej onucy

Comment