Drugi czynny browar w mieście Vrchlabi w sercu Karkonoszy. Znajduje się na tej samej ulicy co Pivovarska Basta, kilkaset metrów dalej po prawej stronie.
Pod jednym adresem znajduje się browar (czynny w tygodniu 12:30-17:00), pivni bar (15:00-24:00 lub do ostatniego gościa) oraz pensjonat.
W stałej ofercie piwa: dwa jasne: H8, H11 i polotmava H13, gdzie numerek oznacza stopnie Ballinga. Podczas naszej wizyty była również 16-tka, pominięta w degustacjach... Dopiero w domu doczytałem, że to specjał na 1-sze urodziny browaru i to górnofermentacyjny.
Na szczególną uwagę zasługuje H8, wspaniale nachmielone, lekkie piwo - prawdziwe mistrzostwo. Kładzie na łopatki ogólnodostępnego w tym regionie Krakonosza. Poza tym H11 całkiem dobre, a H13 ze zbyt dużą słodową podbudową
Pod jednym adresem znajduje się browar (czynny w tygodniu 12:30-17:00), pivni bar (15:00-24:00 lub do ostatniego gościa) oraz pensjonat.
W stałej ofercie piwa: dwa jasne: H8, H11 i polotmava H13, gdzie numerek oznacza stopnie Ballinga. Podczas naszej wizyty była również 16-tka, pominięta w degustacjach... Dopiero w domu doczytałem, że to specjał na 1-sze urodziny browaru i to górnofermentacyjny.
Na szczególną uwagę zasługuje H8, wspaniale nachmielone, lekkie piwo - prawdziwe mistrzostwo. Kładzie na łopatki ogólnodostępnego w tym regionie Krakonosza. Poza tym H11 całkiem dobre, a H13 ze zbyt dużą słodową podbudową
ustawiony na kawałku toru prostopadle do drogi. Ten typ wyprodukowany w niedużej serii, w Czechach był eksploatowany krótko jedynie w Libercu (ten we Vrchlabi ma nawet na wyświetlaczach liberecką linię 11), Brnie i Pradze. Od początku (obecnie wyłącznie) wagony te eksploatuje Poznań, nawet odkupiono egzemplarze z Czech (oprócz tego jednego
).
. Pierwszego dnia nie było właścicieli i zarazem piwiowarów, drugiego oświadczono nam, że można to tylko załatwić telefonicznie (a mieszkaliśmy na miejscu!) i kosztuje to 1000 kč
, trzeciego gdy rano złapałem właściciela/piwowara właśnie wnoszącego beczki odmówił krótko i stanowczo. Na pytanie dlaczego, odpowiedział że to niehigieniczne
. Na stwierdzenie, że właśnie byliśmy w okolicznych browarkach gdzie nie byli tak restrykcyjni odpowiedział, że oni robią piwa tylko dla siebie a on także dla innych restauracji
.
Comment