Koválovice-Osíčany, Koválovice 57, Řemeslný pivovar Husar

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 2014

    #1

    Koválovice-Osíčany, Koválovice 57, Řemeslný pivovar Husar

    Pierwotnie w miejscu obecnie działającego browaru działała HOSPODU U NÁDRAŽI. W browarze pierwsze warzenie miało miejsce w październiku 2015 roku.
    O ile sobie dobrze przypominam to do browaru udało nam się podjechać podczas jednego z ,dni otwarcia,.
    Była to sobota po południu. W środku browaru na dużej sali (z warzelnią) rozstawione były stoły z poczęstunkiem, oraz stanowisko do degustacji piwa.
    Był też ,sklepik, gdzie można było m.in. zakupić piwo na wynos w 1,5l butelkach pet. Zakupiłem, a następnie degustowałem następujące piwa:

    -11° HUSAR – světlý ležák. Jak na pierwszy raz może być. Wypiłem z przyjemnością.
    -12° HUSAR – světlý ležák. Tak jak wyżej, ale było ciut smaczniej
    -13° HUSAR – jantarový speciál (polotmave). Moim zdaniem najgorsze z zakupionych piw. To znaczy nie było złe, ale ,coś, mu brakowało.

    Dodatkowo w browarze warzona jest jeszcze 14° IPA HUSARSKÝ KOUSEK. Nie próbowałem. Pozostawiam to smakoszom tego gatunku. Ja 1,5l IPY nie dam rady wypić.
    Na chwilę obecną piwa z tego browaru możemy spróbować m.in. w Brnie, Zlinie, Vyskovie itd. Może kiedyś, gdzieś uda mi się trafić na ,lane, z tego browaru.
    Obecnie w browarze piwo na wynos można zakupić tylko w piątek w godzinach od 9-18.
    Attached Files
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 2014

    #2
    Ach, jak ten czas biegnie nieubłaganie. Już minęły cztery lata od naszej poprzedniej wizyty w browarze Husar. Kolejną wizytę zaplanowaliśmy na ich czwartą, okrągłą rocznicę.
    W porównaniu do imprezy na otwarcie browaru, czwartą rocznicę zorganizowano na większym wypasie. Było więcej baloników, stolików, a co najważniejsze ludzi którzy pomimo godziny 14 już licznie przybyli na uroczystość. Żal serce ściska jak się patrzy na grupki mieszkańców małej wioski ( i tych okolicznych) przybywających do browaru z prezentami dla właścicieli.
    Zero zawiści, zazdrości jak by to zapewne miało miejsce u nas. Tam wszyscy byli zadowoleni i uśmiechnięci, no inny świat .

    Po dotarciu na miejsce z punktu załapaliśmy się na jedną z trzech zapowiadanych wycieczek po browarze. Gospodarzami uroczystości byli właściciele państwo Kateřina i Ondřej Schrötter.
    Sympatyczna pani właścicielka wszystkich przybyłych gości witała przy wejściu, sprzedawała w firmowym stoisku, oraz nalewała piwo. Natomiast jej mąż oprowadzał po browarze, oraz.... popijał piwo ze znajomymi . Przy usytuowanym zaraz przy wejściu firmowym stoisku można było zakupić firmowe podstawki, szklanki, oraz kufle, a ze stojącej obok lodówki wybrać i zakupić piwo na wynos. Piwa rozlewane są do szklanych 0.7 l., lub plastikowych 1.5 l. butelek. Oferta piw butelkowych była identyczna jak piw lanych i wyglądała tak:

    - HUSAR – světlý ležák 11-ka. Pyszne piwko i właśnie nim zostaliśmy poczęstowani prosto z tanka.

    - HUSAR – světlý ležák 12-ka. Wypite na miejscu smakowało wybornie.

    - HUSAR – jantarový speciál (polotmave) 13-ka. Również i to piwo z przyjemnością wypiliśmy na miejscu.

    - HUSARSKÝ KOUSEK medová 14-ka została zakupiona na wynos i wypita w domu. Kolejne genialne ,czeskie miodowe, w którym goryczka została genialnie przełamana subtelnym smakiem miodu. Teraz żałuję, że i tego piwa nie spróbowałem w wersji lanej.

    Wszystkie piwa smakowały wyśmienicie i oferowano je w cenie 30 Kc., a dodać należy, że cała w/w czwórka jest w stałej ofercie browaru. Na kranach gościł jeszcze wiśniowy Radler zrobiony na bazie jasnej 12-ki. Po za tym na święta warzą HUSARSKÝ KOUSEK velikonoční 14-kę.
    Natomiast zapytany o jakąś ,ipę, właściciel odparł, że owszem była w ofercie, ale sprzedawała się bardzo słabo.
    Okoliczni smakosze wolą klasykę dlatego IPA nie smakowała im. Skarżyli się, że piwo śmierdzi jak choinka zapachowa z auta, z uśmiechem stwierdził Pan Ondřej .

    W browarze piwo warzone jest przy użyciu słodu ze słodowni Bernard i odbywa się 2-3 razy w miesiącu. W pierwszej sali ustawiono 1500 l. warzelnię, a w pomieszczeniu za nią dwie 3 tyś. litrowe kadzie otwartej fermentacji, oraz sześć 3 tyś. litrowych tanków. Natomiast zbiorniki z wodą, aparaturę do podgrzewania warzelni ustawiono w piwnicy.

    Wycieczka została uwieńczona poczęstunkiem smaczną 11-ką, a następnie my udaliśmy się na salę i do piwa w cenie 65 Kc. zamówiliśmy sobie piwowarski gulasz.
    Szczerze przyznam, że tak doby gulasz w Czechach jadłem po raz pierwszy! Pyszny, gęsty i z dużą ilością mięsa został podany z krojoną na bieżąco cebulką, oraz świeżym chlebem .
    Smaczne piwo, genialny gulasz, mili właściciele, oraz klimat czeskiej wioski, czyli wszystko to co lubię najbardziej . Gorąco polecam odwiedzić to miejsce, ale niestety dalej otwarci są tylko w piątki od 9-18.

    Zdjęcia w galerii:

    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27003
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27004
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27005

    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27006
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27007
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27008
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27009
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27010
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27011
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27012
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27013
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27014
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=27015

    Comment

    • heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 2014

      #3
      Zdjęcia z browaru:

      https://www.browar.biz/galeria.php?id=27016
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=27017
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=27018
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=27019
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=27020
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=27021

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      Przetwarzanie...