Vlašim, Havlíčkova 1135, Pivovar Na Vývoji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2012.09
    • 2274

    #1

    Vlašim, Havlíčkova 1135, Pivovar Na Vývoji

    Vlasim to nie duże i niezbyt urokliwe 700 letnie miasto leżące w Středočeským kraju. Posiada ono za to ładny zamek z przylegającym do niego jeszcze ładniejszym, dużym XVIII wiecznym parkiem. Spacerując wśród starych drzew, możemy oglądać ciekawe budowle jak np. Chiński pawilon. Więcej info na stronie zamku: https://www.vlasimskypark.cz/ic/. Polecam, warto.

    Tymczasem na skraju miasta w zeszłym roku na byłym terenie i w pomieszczeniach starej, zamkniętej fabryki maszyn pakujących otwarto kompleks o nazwie Na Vývoji.
    W jego skład wchodzą dwa hotele, restauracja, kręgielnia i browar. Pierwszy, główny i za razem droższy hotel stoi zaraz przy bramie wjazdowej i jak się domyślam powstał on w biurowcu starej fabryki. Hol recepcji ozdabia stojący przy ścianie motor przeznaczony do ścigania się na lodzie. Pierwszy raz widziałem takie ,coś, i muszę przyznać, że wygląda on imponująco, a w szczególności jego najeżone wielkimi kolcami opony .
    Drugi, znacznie tańszy hotel znajduje się w głębi areału. My akurat wybraliśmy go jako naszą bazę noclegową i osobiście nie nie żałowaliśmy. Nie widzę najmniejszego powodu, aby przepłacać i brać pokój w ,głównym, hotelu.

    Pomiędzy hotelami stoi budynek, powiedzmy dawnej, głównej hali który został zaadoptowany na potrzeby restauracji, kręgielni, oraz browaru. Jak wyglądały hale produkcyjne w dawnych fabrykach, to niektórzy starsi koledzy powinni wiedzieć. Duże szklane okna z prostokątnymi szybkami dawały dużo światła, ale przed zimnem z zewnątrz nie chroniły prawie wcale. Do tego zamontowane w suficie spore świetliki działały podobnie jak wcześniej wymienione okna. Widno, ale zimno, coś za coś.
    I właśnie w takiej hali urządzono kompleks rozrywkowo-jadalny. Kurcze, na prawdę jest tam prawdziwy miszmasz, ale ma to swój styl i na nas wywarło bardzo pozytywne wrażenie.
    Zaraz po przekroczeniu progu wejdziemy do pierwszej sali urządzonej bezpośrednio na dawnej hali. A tam stoją wersalki, sofy, krzesła, stoły i stoliki. Nie które stoły maja blaty zrobione ze starych drzwi i nikt nawet nie starał się tego ukryć. Różne rzeczy pochodzące z różnych parafii stoją wśród sporych i licznych roślin doniczkowych. Do tego stojące pianino, podwieszony pod sufitem motor, no cuda, panie, cuda. Surowości temu miejscu dodają wspomniane okna, oprawki z jarzeniówkami, stare kaloryfery, stara instalacja elektryczna biegnąca po filarach nośnych i zakończona gniazdkami na 380V. Pod sufitem pozostało rusztowanie i torowisko po którym kiedyś jeździła suwnica, a ogrzewanie zapewniają dmuchawy wiszące na filarach. Dla tego, niestety za ciepło na tej sali nie jest.

    Dodatkową i najważniejszą ozdobą tej sali jest ustawiony w niskim, kontenerowym pawilonie widoczny przez duże szklenie browar którego instalacja pochodzi z Pacova. I tak zaraz przy wejściu stoi 5 hl. warzelnia, a kawałek dalej możemy podziwiać resztę instalacji w postaci tanków ( 6 x 10 hl.) i CK tanków ( 4 x 10 hl.). Z nich bezpośrednio piwo płynie sobie na bar.
    Dodam tylko, że jest to kolejny browar, gdzie za wycieczkę po nim żądają ,korunek,. W sumie nie wiem za co, bo wszystko oprócz otwartych kadzi jest widoczne.

    Również w tej sali, ale po stronie lewej w jakby wybudowanym na środku hali budynku stoi restauracja razem z kręgielnią. W środku nie ma za wiele miejsca, ale jest cieplej i przytulniej. Przez większą część sali biegnie długi bar, a po drugiej stronie są duże okna. Właśnie przy jednym z nich zajęliśmy swoje strategiczne miejsce. Dodam jeszcze, że z tej sali wchodzi się do kręgielni. Jak tam jest nie wiem, nie byłem, ale spore grupy ludzi przychodzących tam na umówioną godzinę świadczą o tym, że jest to miejsce lubiane przez mieszkańców.

    W menu restauracji widnieje pięć rodzajów piw, ale my trafiliśmy na znacznie skromniejszą ofertę składającą się tylko z dwóch pozycji z karty, oraz jednego piwa specjalnego uwarzonego na święta. Wyglądało to następująco:

    - Svetly lezak 12-ka w cenie 35/23 Kc.

    - Svetly lezak 11-ka w cenie 28/18 Kc. Oba piwa, to bardzo smaczne klasyczne ,lezaki, ale osobiście 12-ka smakowała mi ciut lepiej.

    - Vanocni special, bodajże 14-ka w cenie 35 Kc. za pojemność 0.4 l. Po prostu smaczne i tyle.

    Pozostałe piwa których niestety nie było na kranach to: polotmava 13-ka , IPA 14-ka i Summer Ale 11-ka. Oczywiście jeż tez kuchnia, ale w tym temacie tanio nie jest. Za zupę żądają 55 Kc., a za skrzydełko z kaczki 215 Kc. Pamiętam, że w Pradze płaciłem 155 Kc. ale tu na takiej pipidówie, to już przegięcie. Za skwarki w słoiczku musiałem zapłacić 85 Kc. Jedzenie podawane jest w udziwnionych naczyniach typu talerz w kształcie kapelusza, ale za to należy im przyznać, że cena była adekwatna do smaku i jakości potraw.
    Późnym popołudniem dla wcześniej obsługujących salę trzech kelnerów przybyły posiłki w postaci kelnerek. Niestety wprowadziło to tylko większy bałagan na sali. Do stolika podchodził kelner, zamówiłem, a za dwie minuty przychodzi kelnerka pyta co podać. Mnie przynoszą małe piwo, a zamawiałem duże, koleś obok nas dostał nie take danie jak zamówił itd. Trochę w tym wszystkim chaosu się wkradło, ale generalnie było ok .

    Bardzo dobre piwo, równie smaczne, aczkolwiek drogie jedzenie, oraz ciekawe, trochę industrialnie urządzone miejsce sprawia, że chce się tam przychodzić i widać, że miejscowi robią to z ochotą. Ważne jest tez to, że adaptując stare hale produkcyjne na potrzeby obecnego kompleksu zadbano aby duch starej fabryki dalej był obecny w tym miejscu. Szacun!!

    Zdjęcia:

    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25137
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25138
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25139
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25140
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25141
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25142
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25143
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25144
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25145
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25146
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25147
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25148
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=25149
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4939

    #2
    Rzadko się zdarza, że w niedzielę jest opcja zwiedzenia browaru, w którym sládek jest pracownikiem a nie właścicielem, z prostego powodu że ma wolne. Ale zadzwonić zawsze można. Rzeczywiście, w niedzielę 10.09.2023 sládek świętował, jednak przemiła pani w recepcji hotelu powiedziała, że możemy przyjechać a ona pokaże nam browar, choć zaznaczyła że nie za bardzo się na tym zna.
    Dojazd zapewniają pociągi kursujące co godzinę, ze stacji dojście zajmie 6-7 minut. Przybyliśmy tuż przed 12 w południe, było tylko dwóch gości, piękna upalna pogoda, więc rozsiedliśmy się w wewnętrznym ogródku utworzonym pomiędzy głównym budynkiem z browarem, a drugim gdzie znajduje się sala bankietowa. Zielono tu i przyjemnie, duże parasole chronią nie lubiących nadmiaru słońca.
    Heckler powyżej dokładnie wszystko opisał, nam również bardzo spodobała się adaptacja fabryki na restaurację, browar i kręgielnię. Dużo pracy i zapewne kasy zostało włożone ale efekt jest imponujący. Pani z recepcji oprowadzając nas (nie było mowy o żadnych opłatach) opowiedziała nam o pasji szefa, który niegdyś pracując w tej fabryce (jej część w głębi terenu wciąż funkcjonuje), jeszcze przed przejściem na emeryturę miał plan zagospodarowania nieużywanych już budynków. A jego głównymi pasjami jest piwo i stare motocykle, których ma podobno pokaźną kolekcję (około 40), po umówieniu się można ją obejrzeć. Te 2 co są wystawione przy recepcji i nad browarem to tylko na zachętę.
    W browarze nastąpiły pewne zmiany. Pokryta miedzianym płaszczem warzelnia 5 hl (pierwsza warka uwarzona na początku czerwca 2018) wciąż funkcjonuje. Jest też 6 tanków leżakowych ale oprócz 4 tankofermentorów pracujących od początku przybyło jeszcze 6 kolejnych po 10 hl, nie ma otwartej fermentacji.
    Do warzenia używane są słody klepiskowe Ferdinand z pobliskiego Benešova oraz Weyermann.

    10.09.23 na kranach zastaliśmy:
    - Summer Ale 10,8°, 4,2%. Złote, lekko zmętnione. Od razu w aromacie było czuć fajne chmielenie. Podobnie było w smaku, nuty owocowe, mocna przyjemna chmielowa goryczka, lekka słodowość w tle. Idealne piwo na upał, dobrze pijalne34 kč/ 0,4 l.
    - Světlý ležák 11,6°, 4,7%. Słomkowej barwy, mocno mętne o słodowo-owocowym aromacie. Wyraźna podstawa słodowa z ciasteczkową nutą, po przełknięciu pojawia się lekka przyjemna chmielowa goryczka. Klasyczna smaczna 11°. 40 kč/ 0,5 l.
    - Světlý ležák 12,5°. Ciemnozłote idące w bursztyn, zmętnione. Spora słodowość ale występuje także fajnie się balansująca goryczka. Treściwe i smaczne. 45 kč/ 0,5 l.
    - Polotmavý speciál 13,1°, 5,3%. Barwa ciemnomiedziana idąca w bordowy, piwo klarowne. Wyrazisty smak słodowy idealnie pół na pół ciemno-jasny, leciutka nuta owocowa w tle, ciut goryczki. Dobre polotmavé z charakterem, nie bezpłciowe. 45 kč/ 0,5 l.
    - IPA 13,6°, 5,2%. Barwa miedziano-brązowa, wygląda i pachnie jak Atak Chmielu jednak w smaku bardziej wytrawnie-owocowe nie żywiczne, nuty korzenne, mocna chmielowa goryczka. Bardzo dobre. 44 kč/ 0,4 l.

    Jak widać górniaki podawane są tylko w pojemności 0,4 l, ležáki oprócz 0,5 są też 0,3 l, a cena w przeliczeniu na litr jest dokładnie taka sama. Jest szkło firmowe i podkładki na stołach (ale nie w ogródku). Na wynos piwa w PET-ach mozna zakupić tak w restauracji jak i na recepcji.
    W 2019 roku Heckler narzekał na wysokie ceny jedzenia, jednak po inflacyjnych podwyżkach wszystkich produktów, po 4,5 roku na pewno nie szokują. Zupy są wciąż po 55 kč, a dania główne 200-300 kč.
    Jako że było chwilę po południu, ja spróbowałem carpaccio z czerwonego buraka z marynowanym serem Halloumi, rukolą i grzankami - pyszne. Także koledzy którzy zamówili "duże" dania byli bardzo zadowoleni z ich jakości.
    Byliśmy w niedzielę więc skorzystać nie mogliśmy, ale od poniedziałku do piątku obowiązuje obědové menu gdy cena aż ośmiu dań to 155 kč, a połowa z nich jest bezmięsna.

    Bardzo fajne miejsce, warto odwiedzić.

    Na fotkach: 1.Dawna hala fabryczna a obecnie z browar i restauracja od strony wejścia. 2.Część wnętrza hali gdzie mieści się browar. 3.Cześć restauracyjna z barem, za nim za ścianą jest kręgielnia. 4.Wewnętrzny ogródek, w głębi przejście z głównej restauracji do sali bankietowej. 5. Burakowe carpaccio i Summer Ale

    Click image for larger version  Name:	DSC08699.JPG Views:	0 Size:	35,2 KB ID:	2336662 Click image for larger version  Name:	DSC08700.JPG Views:	0 Size:	41,1 KB ID:	2336663 Click image for larger version  Name:	DSC08705.JPG Views:	0 Size:	31,3 KB ID:	2336664 Click image for larger version  Name:	DSC08702.JPG Views:	0 Size:	42,0 KB ID:	2336665 Click image for larger version  Name:	DSC08706.JPG Views:	0 Size:	61,0 KB ID:	2336666
    Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2023-11-19, 20:58.

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4939

      #3
      6.Warzelnia i zbiornik wody gorącej 7.Tankofermentory 8.Tankofermentory cd. 9.Tanki leżakowe 10.Stacja sanitacyjna CIP

      Click image for larger version

Name:	DSC08709.JPG
Views:	104
Size:	29,1 KB
ID:	2336668 Click image for larger version

Name:	DSC08714.JPG
Views:	96
Size:	32,4 KB
ID:	2336669 Click image for larger version

Name:	DSC08712.JPG
Views:	111
Size:	27,2 KB
ID:	2336670 Click image for larger version

Name:	DSC08711.JPG
Views:	100
Size:	36,5 KB
ID:	2336671 Click image for larger version

Name:	DSC08713.JPG
Views:	105
Size:	23,9 KB
ID:	2336672

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4939

        #4
        11. Napełniarka do PET-ów i myjka do kegów. 12. Summer Ale 10,8° 13. Světlý ležák 12,5° 14.Polotmavý speciál 13,1°

        Click image for larger version

Name:	DSC08716.JPG
Views:	108
Size:	27,6 KB
ID:	2336674 Click image for larger version

Name:	DSC08703.JPG
Views:	101
Size:	38,5 KB
ID:	2336675 Click image for larger version

Name:	DSC08718.JPG
Views:	100
Size:	29,4 KB
ID:	2336676 Click image for larger version

Name:	DSC08719.JPG
Views:	102
Size:	50,0 KB
ID:	2336677

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
          dadek
          Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
          2024-10-14, 01:47
        • pebejot
          Włochy, Turyn, Via Jacopo Durandi 13, Birrificio La Piazza
          pebejot
          Browar restauracyjny w północnej części miasta.
          Z głównego dworca Porta Nuova dojazd tramwajem linii 9 (9 przystanków).
          Browar istnieje od 2007 roku i jest zlokalizowany w odnowionym zespole budynków, wyglądających na dawny obszar przemysłowy.
          Wchodzi się przez dziedziniec,...
          2025-09-21, 21:55
        • dadek
          Rüsselheim am Main, Mainstraße 4-6, Rüsselheimer Bräu
          dadek
          Rüssellheim to miasto położone 15 minut jazdy pociągiem na wschód od Mainz. Słynne jest z wielkiej fabryki Opla, której ogrom możemy podziwiać z okien pociągów jadąc wzdłuż przez ponad 2. Biurowiec i główna brama wejściowa znajduje się po lewej do wyjścia z dworca głównego, tędy...
          2022-11-21, 22:54
        • dadek
          Niemcy, München, Schillerstraße 23, Schiller Bräu
          dadek
          Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
          Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....
          2025-12-05, 00:45
        • dadek
          Niemcy, Lübeck, Einsiedelstraße 6, Sudden Death Brewing
          dadek
          Browar założyli w 2022 roku Amerykanie, którzy z USA przeprowadzili się do Niemiec by warzyć amerykańskie style piw. Ulokowany został w pięknie zrewitalizowanej dawnej przemysłowo-portowej dzielnicy Roddenkoppel na zachodnim brzegu rzeki Trave. Ze starówki to 2-kilometrowy spacer przez 2 mosty,...
          2025-09-28, 22:07
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...