Niemcy, Lübeck, Einsiedelstraße 6, Sudden Death Brewing

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4885

Niemcy, Lübeck, Einsiedelstraße 6, Sudden Death Brewing

Browar założyli w 2022 roku Amerykanie, którzy z USA przeprowadzili się do Niemiec by warzyć amerykańskie style piw. Ulokowany został w pięknie zrewitalizowanej dawnej przemysłowo-portowej dzielnicy Roddenkoppel na zachodnim brzegu rzeki Trave. Ze starówki to 2-kilometrowy spacer przez 2 mosty, potem Katharinenstraße wzdłuż torów kolejowych, a w końcu wiaduktem nad nimi. Kompleks wielkich starych hal z czerwonej cegły, został wykorzystany na centrum innowacyjne, kultury, galerie sztuki, itp, a jedną z nich zajmuje właśnie browar i zarazem pub. Oba nie są zbyt malutkie, 3-naczyniowa warzelnia ma spokojnie 30 hl wybicia a może i więcej. Obok niej, w dwóch szeregach wzdłuż ściany po prawej stronie, stoją 6x duże i 4x małe tankofermentory, jak mniemam mieszczące odpowiednio dwie i jedna warkę. Cały ten sprzęt jest odgrodzony jedynie łańcuchem od części dla publiki, proste stoły i krzesła ze sklejki na metalowych podstawach są porozstawiane wszędzie gdzie się da. Na środku w starych kontenerach znajduje się kuchnia, przed nią bar z 20 nalewakami. Na te kontenery można wejść krętymi stalowymi schodami, bo na górze również są stoły dla biesiadujących przy piwie. Naprzeciw baru ale poziom wyżej (choć jednak niżej niż kontenery) umieszczono platformę, na której znajduje się scena dla występujących zespołów. Oczywiście wnętrze jest bardzo industrialne, a konstrukcja opiera się na pionowych i poziomych stalowych 2-teownikach, jednak sufit zdradza drewnianą konstrukcję dachu.
    Sporo miejsca jest też na zewnątrz. Pod zadaszoną częścią przylegającą od frontu do hali, "meble" dla gości są wykonane ze starych europalet, natomiast z boku na przyległym odkrytym placyku są to drewniane szpule po kablach. Brukową kostkę ożywiają duże kasetony z zielenią.

I tyle co zobaczyliśmy to nasze (właściwie tylko ja wbiłem się do wnętrza bo nie zostałem w porę przez nikogo zauważony). Po kilku minutach gdy zrobiłem fotkę piwnego asortymentu w lodówce i stanąłem przed barem, tu już nie udało mi się zrobić fotki, bo jakiś gościu gadając po angielsku wyraźnie pokazywał mi wyjście. Spytałem po niemiecku czy jesteśmy za wcześnie bo było już po 17, a wtedy według ich strony w necie miało nastąpić otwarcie. Niestety w Niemczech niektórzy nie znają niemieckiego więc jego angielskie tłumaczenia nic mi nie dały. Po wyjściu spotkałem resztę naszej ekipy, oni już dowiedzieli się (po angielsku ale zrozumieli), że dziś (17.07.2025) jest zamknięte bo ma być jakaś impreza. A w ogóle, że to co jest podane w necie może się w każdej chwili zmienić więc trzeba sprawdzać na bieżąco na fejsbuku. Tak więc obeszliśmy się smakiem i zraziliśmy do amerykańskich browarów (nawet jeśli są w Niemczech).

A tak to wygląda:
    1. Widok na browar z wiaduktu kolejowego, w dalszym tle starówka.
    2. Browar i pub od frontu
    3. Warzelnia
    4. Tankofermentory
    5. Asortyment piwny występuje w puszkach 0,3 l.

Click image for larger version

Name:	DSC02059.jpg
Views:	0
Size:	178,2 KB
ID:	2351123 Click image for larger version

Name:	DSC02060.jpg
Size:	106,2 KB
ID:	2351124 Click image for larger version

Name:	DSC02061.jpg
Size:	138,6 KB
ID:	2351125 Click image for larger version

Name:	DSC02062.jpg
Size:	149,7 KB
ID:	2351126 Click image for larger version

Name:	DSC02064.jpg
Size:	138,2 KB
ID:	2351127

• darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek
    Tak więc obeszliśmy się smakiem i zraziliśmy do amerykańskich browarów (nawet jeśli są w Niemczech).

[/ATTACH]
    Czemu nie zadzwoniliście do Marusi? Ona jest tam piwowarem

Unsere Brauerei Wir sind Olli und Ricky, die Gründer und der Herzschlag von Sudden Death Brewing. Aufgewachsen sind wir an der Ostsee, in

Comment

• dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4885

Hehe, no faktycznie. Tylko jakieś stare zdjęcie zamieściła

Comment