Rastatt, Militärstraße 2, Hopfenschlingel

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9822

    #1

    Rastatt, Militärstraße 2, Hopfenschlingel

    Browar restauracyjny w Rastatt.
    Miejsce megatypowe dla niemieckiej kultury piwnej.
    Budynek z czerwonej cegły, wewnątrz, drewniane, ciężkie stoły, ławy i krzesła.
    Widoczne miedziane kadzie, charakterystyczny, warzelny zapach.
    Menu też typowe, żeberka, golonka, kiełbasy, kapusta, precle, sałatka ziemniaczana, itp., itd.
    Zero hipsterki i zadęcia, nikt z załogi nie lansuje się wystylizowaną brodą czy tatuażami.
    Klasyczne piwa, czyli pils, weizen i festbier, można też kupić na wynos w różnych flaszach.
    Smakowo OK, typowy, niemiecki oldskul (znowu). Miejsce koi zmysły, choć u mnie na koniec pojawił się dysonans - nie dałem rady golonce... .
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13081

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Miejsce koi zmysły, choć u mnie na koniec pojawił się dysonans - nie dałem rady golonce... .
    Tzn. że taka porządna?

    No to dodam stronkę, bo nawet ceny piw wydają przystępne:

    Das beliebte Hopfenschlingel-Bier der Hausbrauerei in Rastatt gibt es auch für Sie zum Mitnehmen. √ Biersiphon in zwei verschiedenen Größen √ praktische Fässer √ Bierspezialitäten Hopfenschlingel Rastatt

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9822

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
      Tzn. że taka porządna?

      No to dodam stronkę, bo nawet ceny piw wydają przystępne:

      https://www.hopfenschlingel.com/brauhaus/heimbier
      Taaa…
      Tak się złożyło, że kilka dni później byłem na Księżym Młynie na obiedzie z rodzicami.
      Mój ojciec zamówił golonkę, jak ją mu przynieśli, na końcu języka miałem pytanie "to z kindermenu?"
      Co do "mojej" golonki, na usprawiedliwienie dodam, że w Rastatt na przystawkę wrzuciliśmy po preclu z obazdą

      Comment

      • pebejot
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺
        • 2010.01
        • 1689

        #4
        Mało turystyczne miasto w Badenii-Wirtembergii blisko francuskiej granicy wzdłuż ważnego kolejowego szlaku z Frankfurtu nad Menem i Stuttgartu do Bazylei.
        Browar restauracyjny Hopfenschlingel zlokalizowany jest poza centrum w odległości 1,5 km od dworca kolejowego.
        Miejsce wielkie i gwarne jak większość niemieckich browarów restauracyjne.
        Wnętrze eleganckie i urocze zarazem.
        W połowie lipca wnętrze świeciło pustkami, ogródek za to tętnił życiem.

        Do wyboru były trzy, w tym dwa ze stałej oferty i jedno sezonowe:
        - Pils - 3,30 / 4,70 euro /na zdjęciu/
        - Weizen - 3,30 / 4,70 euro
        - Leopold (Kellerbier) - 3,50 / 4,90 euro

        Są firmowe kufle, szklanki i podstawki.
        Na wynos dostępna cała gama piw w butelkach, krachlach i kegach.
        Kuchnia typowo niemiecka, lecz z racji położenia geograficznego z wpływami francuskimi. W jadłospisie była na przykład zupa pomidorowa po prowansalsku.
        Zupy w cenie 5,10 - 5,30 euro, przystawki od 1,90 (precel) do 14,80 euro. Dania główne 15,30 - 24,90 euro, burgery 14,80 euro.
        Ważną pozycją w menu jest flammkuchen, dostępny w sześciu odsłonach od 9,60 do 12,10 euro.
        Ja wybrałem Flammkuchen Münster z różnymi rodzajami sera (na zdjęciu z piwem sezonowym Leopold).

        Minibrowar czynny codziennie od 11:00 do 23:00 (w piątki i soboty do północy, a w niedziele do 22:30).
        Attached Files

        Comment


        • e-prezes
          e-prezes commented
          Editing a comment
          Ten Flammkuchen Münster to rodzaj placka alzackiego/pizzy?
      • pebejot
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺
        • 2010.01
        • 1689

        #5
        cd. zdjęć.
        Attached Files

        Comment

        • pebejot
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺
          • 2010.01
          • 1689

          #6
          Flammkuchen to Flammkuchen

          Comment


          • e-prezes
            e-prezes commented
            Editing a comment
            tak, tak, a piwo to piwo i tylko, a nie sour
        • pebejot
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺
          • 2010.01
          • 1689

          #7
          Myślę że to wystarczy
          Flammkuchen – Wikipedia, wolna encyklopedia

          Comment


          • e-prezes
            e-prezes commented
            Editing a comment
            Czyli placek alzacki jak myślałem. Z Munster jest z serem, bo tam jest słynny ser.
        • pebejot
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺
          • 2010.01
          • 1689

          #8
          Bardzo dobry ser.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Pancernik
            Rastatt, Rauentaler Str. 4, C. Franz Brauerei
            Pancernik
            Rastatt to nieduże miasto w Badenii-Wirtembergii.
            Przy tamtejszym browarze znajduje się lokal, w zasadzie pijalnia piwa.
            Klockowata przybudówka, wewnątrz królują lubiane przez Niemców barwy (ciemna zieleń i brąz).
            Zdecydowany oldskul, przypomina lata 70-80-te. Do picia...
            2019-10-30, 13:22
          • heckler
            Moravská Třebová, Zámecké nám. 183/4, Knížecí pivovar Moravská Třebová
            heckler
            Moravská Třebová to miasto założone w połowie XIII w. przez Boreša z Rýzmburka. Duża liczba zabytków i dzieł sztuki przypomina o czasach, kiedy to Třebová nazywana była Moravskimi Atenami. Ładne miasteczko z dużym rynkiem, oraz pięknym zamkiem, który jest uznawany za jeden z ważniejszych...
            2023-08-22, 08:08
          • bimb
            Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe
            bimb
            Cześć.
            Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

            Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
            2025-07-13, 18:23
          • heckler
            Blučina, Havlíčkova 99, Pivovar Xaver
            heckler
            Xaver to jeden ze starszych browarów powstałych w Czechach. Jego założyciel Svatopluk Strava już od 2005 roku u siebie na posesji warzy piwo.
            Historia browaru to wzloty i upadki. Parokrotnie zaprzestawano warzenia, by do niego ponownie powrócić
            Np. w czerwcu 2008 zaprzestano, a już
            ...
            2025-06-24, 13:03
          • AdamKowalski34
            Pojedyncza butelka warki z browaru skwaśniała
            AdamKowalski34
            Cześć,
            Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział.
            Chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników co mogło się stać z piwem bo trochę mnie to dziwi, w skrócie opiszę sytuację.
            Zakupiłem 6 piw (ten sam karton i data i godzina), grodziskie white ipa warka...
            2025-06-09, 06:10
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...